na povabilo Filozofske fakultete UL v Slovenijo prihaja priznani kanadski filozof dr. Joseph Heath, avtor knjige Razsvetljenstvo 2.0 s podnaslovom Kako povrniti razum v politiko, gospodarstvo in naša življenja. Delo je izšlo v sodelovanju Založbe Univerze v Ljubljani in založbe Mladinska knjiga, v zbirki Premiki, ki jo ureja Nela Malečkar.

Spoštovani,

na povabilo Filozofske fakultete UL v Slovenijo prihaja priznani kanadski filozof dr. Joseph Heath, avtor knjige Razsvetljenstvo 2.0 s podnaslovom Kako povrniti razum v politiko, gospodarstvo in naša življenja. Delo je izšlo v sodelovanju Založbe Univerze v Ljubljani in založbe Mladinska knjiga, v zbirki Premiki, ki jo ureja Nela Malečkar.

Avtor bo v Ljubljani od 26. do 29. oktobra. Za izjave in intervjuje pišite na maja.lihtenvalner@mladinska-knjiga.si

Avtorja in slovenski prevod njegove knjige bomo javnosti predstavili na novinarski konferenci v torek, 29. oktobra 2024, ob 12. uri v Knjigarni Konzorcij. Dogodek bosta vodila prof. dr. Ksenija Vidmar Horvat, redna profesorica na FF UL in urednica ter avtorica spremne besede k slovenski izdaji, ter Urban Tarman, novinar in prevajalec knjige.
Moderatorjema se bosta v pogovoru o knjigi, v kateri avtor ponuja poglobljeno analizo in kritiko političnega diskurza sodobnega časa in ki bo potekal le nekaj dni pred predsedniškimi volitvami v ZDA, pridružili tudi drugi strokovnjaki in komentatorji.

O KNJIGI:
Razsvetljenstvo 2.0 je poziv k obnovi temeljnih vrednot razuma, kritičnega mišljenja in znanstvene metode, ki jih je prineslo razsvetljenstvo, in je od izida postala mednarodno prepoznana kot pomemben doprinos k razpravi o izzivih sodobne družbe.
Avtor ugotavlja, da se sodobne družbe spoprijemajo s krizo racionalnega razpravljanja. Razumno presojo dejstev izpodrivajo čustva, alternativne resnice tekmujejo z znanstvenimi spoznanji. Politične kampanje, družbena omrežja in javni govor prežemajo pozivi k hitremu ukrepanju »po zdravi pameti«. Cilj takšnega komuniciranja je nagovoriti človekovo srce in ne toliko njegovo pamet: prebuditi želi človekov spontani občutek za to, kaj je res(nično) in kaj je prav(ilno). Za sodobnega (liberalnega) človeka, ki ceni pridobitve sodobne (parlamentarne) demokracije, hitenje ni najboljša pot do dobrih odločitev. Joseph Heath v Razsvetljenstvu 2.0 predstavi Manifest za počasno politiko: sistem številnih zavor in ravnovesij, večkratne in večplastne obravnave predlogov in idej nam omogoča nadaljevanje razsvetljenskega projekta, njegovo novo različico za sodobni čas.

IZ KNJIGE:
Laganje za politično korist je seveda staro kot zemlja. Toda spremenilo se je to, da so se politiki včasih bali, da jih bodo pri tem ujeli. Laganje zahteva nekaj truda – izmisliti si moraš nekaj, kar vsaj zveni resnično. Politiki so v določenem trenutku ugotovili, da jim bo s  preprostim ponavljanjem neke trditve znova in znova veliko ljudi začelo verjeti ne glede na to, ali je resnična ali ne. In v demokraciji je to, kar verjame večina, veliko pomembnejše od tega, kar je res. Zato so mnogi politiki opustili celo svoje navidezne napore govoriti resnico.«

O AVTORJU:
Joseph Heath je kanadski filozof, predavatelj na Univerzi v Torontu, od leta 2013 član Kraljeve družbe Kanade. Študij je opravljal na univerzah McGill in Northwestern pod mentorstvom Charlesa Taylorja in Jürgena Habermasa.
Njegovo raziskovalno področje vključuje politično in moralno filozofijo, kritično družbeno teorijo in ekonomske vede.
Objavil je vrsto odmevnih del, med njimi Following the Rules: Practical Reasoning and Deontic Constraint (2008), Filthy Lucre: Economics for People who Hate Capitalism (2009), mednarodno uspešnico v soavtorstvu z Andrewom Potterjem The Rebel Sell (2004) in nazadnje Cooperation and Social Justice (2022). Delo Razsvetljenstvo 2.0 je leta 2014 prejelo nagrado Shaughnessy Cohen za politično pisanje

IZ SPREMNE BESEDE KSENIJE VIDMAR HORVAT:
Brexit in popularnost Trumpa, brezsramnega politika par excellence, sta dve pričevanji o svetu, v katerem sramotenje (elit) in posmeh (razumu) postaneta atraktivni spektakel za izhod iz družbene ponižanosti in razvrednotenja. To so nove moralne skupnosti, ki  razžaljenim razredom in »neuspelim« posameznikom podarjajo novo identiteto brez sramu, sproščajo pritisk pred ponižanjem in osvobajajo.«


Skrajna levica in skrajna desnica si delita politični prostor z nasprotniki »diktature cepljenja«, novodobniki z alternativnimi kulti telesnosti in zdravja, teoretiki velikih farmacevtskih zarot, neonacisti in zanikovalci Putinovih domačih in mednarodnih zločinov. Slogani levice v volilni kampanji za volitve v evropski parlament so leta 2024 neprepoznavno blizu Orbánovim stališčem o Putinovi Rusiji, ruskemu propagandnemu stroju o povodu za napad na Ukrajino in Trumpovim načrtom za svetovni mir.«

VIR: MKZ