Zavod Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant

Zavod Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant je osrednja nacionalna strokovna, povezovalna in izobraževalna ustanova za donorsko in transplantacijsko dejavnost v Sloveniji. Vodi vse nacionalne registre s področja in koordinira sodelovanje z neprofitno mednarodno mrežo izmenjave organov in tkiv Eurotransplantom, katere članica je Slovenija od leta 2000. 

 Slovenija-transplant  povezuje vse enote in člene v dejavnosti, v t.i. nacionalni transplantacijski mreži (Slika 2). Nacionalna mreža omogoča delovanje donorskega in prejemniškega programa ter zagotavlja, da imajo dostop do zdravljenja s presaditvijo vsi, ki ga potrebujejo. 

Na mednarodni ravni veljamo za primer dobre prakse na področju organiziranosti, etičnosti, varnosti in vodenja kakovostnega donorskega programa. Slovenija se med državami, ki so vključene v Eurotransplant, z od 18 do 22 umrlih darovalcev (MD) na milijon prebivalcev že leta uvršča na tretje ali četrto mesto. Številka 22 MD/milijon prebivalcev je tudi visoko nad evropskim povprečjem, v svetovnem merilu smo med dvanajstimi najboljšimi državami na svetu.  Z visoko stopnjo privolitve svojcev za darovanje (od 75 do 85 %) se uvrščamo med najuspešnejše na svetu. Prav tako je Slovenija že vrsto let vodilna na svetu po številu presaditev srca na milijon prebivalcev. Zadnji dve leti, odkar deluje tudi program za presaditev pljuč, se kažejo izjemni rezultati na tem področju. Glede kakovosti (stopnji preživetja pacienta in presadka) imamo nadpovprečne rezultate med državami Eurotransplanta. Zanimivo in pregledno statistiko o donorski dejavnosti v Sloveniji, poudarke in dosežke leta 2021 preberite v letni publikaciji »Daj življenju priložnost« na povezavi Daj življenju priložnost 2021.pdf (slovenija-transplant.si).

Zavod Slovenija-transplant se od ustanovitve naprej stalno razvija v skladu z najsodobnejšimi mednarodnimi smernicami. Pri vodenju donorskega področja dosledno upoštevamo zakonodajo, evropske direktive in sprejete mednarodne konvencije. Izvajamo številna izobraževanja za strokovno javnost, kjer poleg strokovnih protokolov zdravstveno osebje učimo o komunikaciji pri sporočanju slabe novice (smrt bližnjega). Eden ključnih parametrov, ki smo ga zastavili v Slovenija-transplantu, je kakovost in varnost v donorskem programu. Nenehno stremimo k izboljšavam, vpeljevanju novih praks in metod dela, povezovanju vseh deležnikov v programu ter k zagotavljanju optimalne varnosti in kakovosti za bolnike. Raziskovanje in razvoj donorske dejavnosti spodbujamo z javnim Nagradnim raziskovalnim natečajem za najboljše raziskovalno delo, ki je odprt vsako leto. Že 20 let prav tako prek medijev in družbenih kanalov komuniciramo s splošno javnostjo. Vztrajno in dosledno spodbujamo prostovoljno darovanje, solidarnost in altruizem v družbi. 

Ključne smernice delovanja zavoda so: samozadostnost – enakost in varnost za bolnike – optimalna učinkovitost – kakovost – sledljivost – profesionalnost – nekomercialnost – transparentnost – prostovoljno darovanje – preprečevanje zlorab. 

Zavod deluje pod okriljem Ministrstva RS za zdravje. V letu 2021 je bilo v organizaciji 9 redno zaposlenih, v donorskem programu pa je sodelovalo 96 pogodbenih sodelavcev in sodelavk. 

OPREDELITEV GLEDE DAROVANJA ORGANOV 

Število ljudi, ki potrebujejo zdravljenje s presaditvijo, je vedno več. Alternativne rešitve kot je darovanje organov zaenkrat še ni. Razvoj umetnih organov sicer poteka, a do splošne uporabe je še daleč. Tudi pri presaditvi v živali vzgojenih organov za namen zdravljenja človeka ostajajo nerešeni etični problemi in nevarnost prenosa okužb živalskih virusov na človeka. 

Donorska dejavnost v Sloveniji  temelji na vrednotah solidarnosti, altruizma, odgovornosti do sočloveka in bližnjih in je neprofitna. Zato je darovanje organov in tkiv prostovoljno in humano dejanje, velja za najvišjo obliko pomoči sočloveku s stiski. Kakršnakoli premoženjska ali nepremoženjska korist v zameno za darovanje organov in tkiv po zakonu ni dovoljena. Glede opredelitve imamo enega najbolj demokratičnih sistemov v Evropi: vsaka oseba, starejša od 15 let in je sposobna za razsojanje, se lahko opredeli za ali proti posmrtnemu darovanju organov in tkiv za namen zdravljenja. Zgornje starostne omejitve ni. Odločitev lahko vsak tekom življenja še spremeni, omogočamo tudi izpis iz registra. 

Postopek opredelitve je enostaven in hiter prek portala www.e-uprava.gov.si, področje Zdravje, Sociala, smrt/Zdravje. Osebno pa se lahko vpišete na Slovenija-transplantu (med delavniki od 8.00 do 16.00) in drugih pooblaščenih mestih po Sloveniji. Seznam lokacij najdete na spletni strani www.slovenija-transplant.si

Več odgovorov na pogosta vprašanja razlagamo v zgibanki na povezavi zgibanka_zaslon.pdf (slovenija-transplant.si). Razmislite, pogovorite se v družini in se opredelite za ali proti darovanju. 
 
En darovalec lahko reši 9 življenj. Dajte življenju priložnost. 
 
www.slovenija-transplant.si   @SloTransplant (FB, TW)

#pressclipping