Danes je na Okrožnem sodišču v Ljubljani potekal narok v postopku sodne preveritve primernosti denarne odpravnine, ki jo je aprila 2017 družba PROTEJ, d.o.o., namenila 270 iztisnjenim malim delničarjem družbe ACH

Danes je na Okrožnem sodišču v Ljubljani potekal narok v postopku sodne preveritve primernosti denarne odpravnine, ki jo je aprila 2017 družba PROTEJ, d.o.o., namenila 270 iztisnjenim malim delničarjem družbe ACH, d.d. Na tokratnem naroku je bilo - na zahtevo tožene stranke, glavnega delničarja PROTEJ, d.o.o., ki jo zastopa odvetnik Stojan Zdolšek - izvedeno še zaslišanje Predsednika Poravnalnega, prof. dr. Aleša Berka Skoka, s čimer se je glavna obravnava zaključila. Dr. Berk Skok je na obravnavi argumentirano zagovarjal mnenje Poravnalnega odbora, da »znaša primerna denarna odpravnina 117,20 € na delnico, torej dodatnih 34,20 € na delnico«, torej 41,20 % več!

S strani VZMD, ki je postopek sprožil spričo sramotno nizke prvotne odpravnine 83,00 € na delnico (po kateri bi bil celoten ACH vreden zgolj 204,7 mio €), sta se naroka udeležila Predsednik, mag. Kristjan Verbič, in odvetnik, mag. Blaž Strojan. Oba sta izrazila pričakovanje, da bo sodnica Urška Kusič že v kratkem odločila ter bodo razlaščeni delničarji naposled prejeli upravičeno dodatno denarno odpravnino. Zato iz VZMD pozivajo vse delničarje, ki se doslej še niso pridružili njihovim prizadevanjem v okviru Delničarskega sporazuma, naj k slednjemu čimprej pristopijo ter si tako zagotovijo izplačilo dodatne denarne odpravnine.

Strokovni sodelavci VZMD so ob tem prepričani, da je takšen 41,20 % dodatek - glede na vse predložene analize in predstavljene argumente - še vedno precej nizek, čeprav je Poravnalni odbor za izdelavo svojega mnenja pritegnil tudi zunanjega izvedenca oz. pooblaščenega ocenjevalca vrednostni podjetij BDO Svetovanje. V vsem tem času je sicer VZMD pridobil številna strokovna mnenja in ekspertize, tudi za posamezne sklope oz. stebre, kasneje razkosanega ACH (Hoteli Union, Adria Mobil, Avto Triglav), ki izkazujejo več kot 100 % višjo vrednost.

Iz VZMD ob tem ponovno vabijo vse razlaščene delničarje, ki se postopkom v okviru VZMD doslej še niso neposredno pridružili, naj podpišejo Delničarski sporazum in Pooblastilo odvetniku, ki ju bodo prejeli v prihodnjih dneh.  Za dodatna pojasnila in informacije o Delničarskem sporazumu in prizadevanjih VZMD se lahko delničarji obrnejo na Informacijsko pisarno, vsak delavnik med 10.00 in 13.00, prek telefonskih številk 01 25 11 420 ali 031 770 771 in e-pošte delnice@vzmd.si.

PR: VZMD