Odprtje gostujoče razstave v Posavskem muzeju Brežice, 24. 01. 2024

Odprtje gostujoče razstave v Posavskem muzeju Brežice, 24. 01. 2024


V sredo, 24. januarja 2024, je bila v Galeriji Posavskega muzeja Brežice odprta gostujoča razstava ameriške fotografinje Lekhe Singh Ženske nosijo svet. 
Lehka Singh že več kot 25 let potuje po svetu, fotografira in snema filme. Njeno delo pripoveduje zgodbe o izkušnjah, ki si jih delijo ljudje po vsem svetu, od natrpanih mest do malo znanih krajev, ki jih zaznamujeta revščina in opustošenje. V ospredje postavlja življenja ljudi, kultur in krajev ter pri tem pripoveduje zgodbo njihovih življenj.
Z razstavo se želi avtorica pokloniti ženskam, ki milijone kilometrov prenašajo milijone kilogramov in za to nikoli ne prejmejo priznanja.

Razstavo sta predstavili umetniška producentka Carley Blackman-Yonkman in direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj. Zbrane sta nagovorili podžupanja Občine Brežice Mojca Florjanič, ki je poudarila moč žensk in njihovo skozi zgodovino pogosto spregledano, vendar neprecenljivo vlogo in direktorica Dvorca Trakoščan dr. Goranka Horjan. Razstavo je odprla dobra prijateljica umetnice Njena kraljeva visokost grška princesa Tatiana (roj. Tatiana Blatnik). Čeprav je njen oče po rodu Slovenec, a je žal umrl zelo mlad, je ob tej posebni priložnosti prvič obiskala Slovenijo. Zahvalila se je za priložnost, da je del dogodka ter poudarila, da sta kljub trpljenju zaradi težkega dela in življenja, ki se opazi v fotografijah, v ospredju predvsem moč in lepota žensk. 
Pri razstavi, ki potuje po Evropi od leta 2023 je sodeloval splošni kustos za dediščino in nekdanji direktor muzeja Musée de l'Homme v Parizu André Delpuech, razstava pa je pred Brežicami gostovala v Dvorcu Trakoščan, Hrvaška.

Za glasbeno spremljavo so poskrbele Pevke izpod Bočja pod vodstvom Ivanke Černelič Jurečič, KD Stane Kerin Podbočje. Izbrale so slovenske ljudske pesmi, ki so dopolnile zgodbo razstave in navdušile polno galerijo ter gostje.
Ob razstavi smo v Posavskem muzeju Brežice kot del praznovanja 110-letnice gradnje Vodovodnega stolpa Brežice pripravili digitalno razstavo Ženske nosijo vodo, Zgodbe iz slovenskih muzejev s fotografijami žensk, ki nosijo vodo v različnih obdobjih in na različne načine. Razstavo smo oblikovali v sodelovanju s petnajstimi slovenskimi regionalnimi muzeji – Belokranjski muzej Metlika, Dolenjski muzej Novo mesto, Goriški muzej, Koroški pokrajinski muzej, Muzej in galerije mesta Ljubljana (Mestni muzej Ljubljana), Muzej narodne osvoboditve Maribor skupaj s Pokrajinskim arhivom Maribor, Muzej novejše zgodovine Celje, Muzej Velenje, Muzeji radovljiške občine, Pokrajinski muzej Kočevje, Pokrajinski muzej Koper, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, Pomurski muzej Murska Sobota in Zasavski muzej Trbovlje.
Razstava bo na ogled v Galeriji Posavskega muzeja Brežice do 19. februarja 2024. 
Prijazno vabljeni, da se nam 8. februarja 2024 na slovenski kulturni praznik, pridružite na javnem vodstvu po razstavi Ženske nosijo svet!


Vir in fotografije: PMB