Predavanje o trajnostnem upravljanju travnikov zavarovanih območij

Predavanje o trajnostnem upravljanju travnikov zavarovanih območij
 
V sredo, 1. februarja 2023, je v Kulturnem domu Račna v sodelovanju z Botaničnim vrtom Ljubljana potekalo predavanje na temo "Trajnostno upravljanje travnikov zavarovanih območij." Predavanje je potekalo v okviru projektov LIFE SEEDFORCE in LIFE AMPHICON. Predavatelja dr. Jože Bavcon in dr. Blanka Ravnjak sta predstavila pomembnost ter raznolikost travnikov na Radenskem polju, hkrati pa sta predstavila tudi načine, s katerimi lahko takšne travnike ohranimo. Skupno je predavanju prisluhnilo približno 40 udeležencev.
 
 
Nove mlake na Radenskem polju
 
V sklopu projekta LIFE AMPHICON bomo obnovili vodne habitate in s tem pomagali dvoživkam pri njihovem razmnoževanju. V januarju smo začeli z izkopom 40 mlak na Radenskem polju. Trenutno jih je končanih že 11. Izkop je potekal takrat, ko je še bila prisotna snežna odeja in so bila tla zamrznjena, saj smo s tem preprečili uničevanje travnika.
 
Mlake so različnih velikosti in oblik, saj na ta način predstavljajo primeren življenjski prostor različnim vrstam. Paglavci in ličinke pupkov, ki se razvijajo v mlakah, se prehranjujejo z algami in z manjšimi vodnimi živalmi ter njihovimi ličinkami. Pomemben del njihove prehrane predstavljajo tudi ličinke komarjev in muh. Poleg dvoživk pa bodo mlake v sušnih delih leta uporabljale tudi druge živali, kot na primer srnjad, jelenjad, ptice, netopirji itd.
 
 
Akcija prenašanja dvoživk »Pomagajmo žabicam čez cesto«
 
Začela se je akcija prenašanja dvoživk, ki poteka v okviru projekta LIFE AMPHICON. V petek, 24. 2. 2023, smo že 16. leto zapored postavili varovalno ograjo za dvoživke. Vsako leto se s postavitvijo ograje reši več tisoč dvoživk, ki bi drugače pristale pod avtomobilskimi kolesi. Lansko leto smo jih prenesli kar 16.618!
 
Tudi letos bomo ob večerih pregledovali ograjo in prenesli dvoživke, ki jih bomo našli ob njej. Dvoživke na začetku spomladi prehajajo iz gozda proti Radenskem polju. Na polju bodo v vodna telesa (mlake, retja) odložile mrest, iz katerega se bodo razvili paglavci oz. ličinke dvoživk, kasneje pa mlade dvoživke.
 
Že v prvih dveh večerih smo skupno prenesli več kot 4000 dvoživk s pomočjo 14 prostovoljcev. Vse, ki se nam želijo pridružiti pri prenašanju, vabimo, da nam to sporočijo na info@radenskopolje.si
 
 
NAPOVEDNIK DOGODKOV V KRAJINSKEM PARKU RADENSKO POLJE
 
18. 3. 2023, zbor ob 9.00,
Kulturni dom Račna | Čistilna akcija na Radenskem polju
(v primeru slabega vremena bo akcija prestavljena, obvestilo bo objavljeno na spletni strani https://www.radenskopolje.si/ in na FB strani Krajinskega parka Radensko polje)
Marec 2023 | Prikaz obrezovanja sadnega drevja
(točen datum bo objavljen na spletni strani https://www.radenskopolje.si/ in na FB strani Krajinskega parka Radensko polje)
1. 4. 2023,Žabja Hiša | Družinsko »žabanje« v Žabji hiši
(zaradi omejenih mest bomo prijave sprejemali na info@radenskopolje.si)
19. 4. 2023 ob 19.00,Kulturni dom Račna | Predavanje "Koliko vrst divjih čebel živi okrog nas?"
Predavatelj: dr. Danilo Bevk, Nacionalni inštitut za biologijo 
 
Pripravili: Pia Golob in Tina Stepišnik
 
 
VIR: Občina Grosuplje