Danes se je na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor odvila zaključna konferenca mednarodnega projekta Erasmus+ InnoVET. Osrednja tema projekta je participativni turizem, rezultati projekta - trije priročniki za dijake in študente turističnih smeri ter aplikacija za mapiranje turističnih znamenitosti in zanimivosti - pa naslavljajo predvsem dijake in študente srednjih in strokovnih turističnih šol, lokalno skupnost in turiste.

(Maribor, 5. september 2024) Danes se je na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor odvila zaključna konferenca mednarodnega projekta Erasmus+ InnoVET. Osrednja tema projekta je participativni turizem, rezultati projekta - trije priročniki za dijake in študente turističnih smeri ter aplikacija za mapiranje turističnih znamenitosti in zanimivosti - pa naslavljajo predvsem dijake in študente srednjih in strokovnih turističnih šol, lokalno skupnost in turiste. Ob Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor in Zavodu za turizem Maribor v projektu sodelujejo Turistična skupnost Karlovške županije, Trgovsko-gostinska šola Karlovec, Gostinsko-turistična šola Beograd ter podjetja GosTur, Ferial d.o.o. in Ericsson Nikola Tesla d.d.

Skupna vrednost dvoletnega projekta, ki zajema področji izobraževanja in turizma, znaša 250.000 EUR in se v celoti financira iz evropskih sredstev programa Erasmus+. Vodilni partner projekta je Turistična skupnost Karlovške županije.

Izhodišče za aktivnosti in načrtovane rezultate projekta je bilo, da je koncept participativnega turizma, kjer se upoštevajo potrebe lokalne skupnosti in kjer skupnost sodeluje pri načrtovanju ter skupnem upravljanju, dobro teoretično in raziskovalno podprt, vendar primanjkuje praktičnih rešitev za njegovo uporabo. V projektu so si tako prizadevali oblikovati in razviti združeno bazo turističnih znamenitosti, pri čemer so poleg turističnih združenj sodelovale tudi strokovne šole iz treh sosednjih držav. Končni rezultat bo prispeval tudi k razvoju vključenih turističnih destinacij.

Željko Fanjak, direktor Turistične skupnosti Karlovške županije: »Ta projekt je za nas pomemben tudi zato, ker bomo z njegovo pomočjo spodbudili zanimanje učencev za turizem prek njihovega lastnega sodelovanja v procesih digitalizacije in zelene tranzicije. Upamo, da bodo naši mladi na drugačen način pogledali naravne lepote, s katerimi so obdani, v katerih živijo in ki so zanje nekaj samoumevnega, medtem ko so za druge prave turistične znamenitosti. Prepričani smo, da bomo nekoč prijetno presenečeni, ko bomo videli vse skrite bisere in nedotaknjeno naravo naše županije, ki bodo na voljo vsem, kar je še en prispevek k razvoju in prepoznavnosti destinacije.«

Rešitve projekta Erasmus+ InnoVET so predstavljene v nadaljevanju dokumenta

Izobraževalni priročniki projekta InnoVET
Priročniki so namenjeni predvsem učencem srednjih šol za turizem in študentom strokovnih študijskih programov turizma, vsebina pa je prilagojena tudi za njihove učitelje in predavatelje, druge strokovnjake s področja turizma ter vse ostale, ki skrbijo za dediščino ali želijo razvijati turistične produkte. Urednik priročnikov je strokovnjak s področja gostinstva in turizma Željko Trezner. Naslovi priročnikov so:

Digitalna in družbena transformacija kartiranja turističnih atrakcij: Priročnik z odgovori na ključna vprašanja Kdo? Kaj? Kdaj? Kje? Zakaj?
Uporaba občanske znanosti pri kartiranju turističnih atrakcij: Priročnik z orodji za praktično uporabo v poklicnem izobraževanju in strokovnih študijih
Priročnik za uporabo digitalnih tehnologij in občanske znanosti pri vrednotenju turističnih atrakcij: Priročnik za uporabo digitalnih tehnologij in občanske znanosti pri vrednotenju turističnih atrakcij

Željko Trezner, Ferial d.o.o.: "Vesel sem, da sem imel priložnost sodelovati pri tako zahtevnem projektu. Besedila, ki so nastala, bistveno presegajo naša prvotna pričakovanja. S testiranjem vseh orodij z učenci srednjih šol za turizem v treh izobraževalnih sistemih v treh državah ter dodatno s študenti strokovnih študijskih programov smo tudi mi kot avtorji veliko odnesli. Zato sem prepričan, da so besedila aktualna, preverjena in uporabna ter da bodo dolgoročno prispevala h kakovosti strokovnega izobraževanja na področju turizma v Sloveniji, Hrvaški in Srbiji."

Mag. Helena Cvikl, GosTur: Povezovanje, sodelovanje in učenje drug od drugega je dragocena strokovna pridobitev za vse partnerje v projektu. Projekt Erasmus+ InnoVET je omogočil oblikovanje in preizkušanje sodobnih pristopov pri delu z dijaki in študenti in to na način, da se na pot sprememb ne podajajo sami, temveč so del razvojnega tima. Veseli me, da smo se v okviru izdelave priročnikov dotaknili problematike terminološke zmede v turizmu in poskušali poenotiti del strokovne terminologije na ravni vključenih treh držav, kar je gotovo njihova dodana vrednost."

Aplikacija InnoVET
V okviru projekta Erasmus+ InnoVET je nastala obsežna digitalna baza turističnih znamenitosti na območju treh držav, ki jo bo mogoče vsakodnevno dopolnjevati. Posebnost baze bo njena javna dostopnost, saj bodo uporabniki aplikacije InnoVET lahko samostojno vpisovali turistične znamenitosti iz svoje okolice.

Aplikacija InnoVET bo ob koncu projekta vsebovala okoli 1.500 zapisov s strukturiranimi podatki o turističnih znamenitostih - tj. bolj ali manj prepoznavnih lokacijah v pilotnih mestih Maribor, Radovljica, Karlovec, Zagreb, Reka, Beograd in Skopje. Dodana vrednost aplikacije so funkcionalnosti, kot je npr. filtriranje znamenitosti, ki so dostopne za gibalno ovirane osebe, ali prijava t. i. okoljskih pack oz. morebitnih poškodb turistične infrastrukture. Po končanem projektu se bo nadaljeval razvoj z integracijo programske rešitve v druge destinacije.

Ivica Projić, Ericsson Nikola Tesla d.d.: "V podjetju Ericsson Nikola Tesla sodelovanje v projektu InnoVET predvsem obravnavamo kot priložnost, da skupaj z javnimi, izobraževalnimi in zasebnimi institucijami ter vsemi vključenimi deležniki prispevamo k pozitivnemu vplivu na skupnost. Projekt je pokazal, da so IT rešitve, kot je naša aplikacija za zemljevide z znamenitostmi in prijavo okoljskih tveganj, odličen primer sodelovanja, ki omogoča vključevanje mladih in strokovnega izobraževanja v procese, ki so pomembni za celotno skupnost. Prav ta projekt je pokazal, da je mogoče s primernimi IT rešitvami močneje aktivirati strokovno izobraževanje pri razvoju turizma in varovanju okolja."

Projekt Erasmus+ InnoVET

VIR:  
Zavod za turizem Maribor