napovednik

Razstava
Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap

15. 6.–5. 11. 2023, MAO

Kustosinji: Špela Šubic, MAO, Barbara Predan, UL ALUO

Vljudno vabljeni na ogled monografske razstave o arhitektki in oblikovalki Janji Lap (1929–2004). Ta izjemna ustvarjalka je slovensko bivalno kulturo najbolj zaznamovala z oblikovanjem stekla. V njem se je prvič preizkusila sredi petdesetih let. Še kot študentka arhitekture pri profesorju Edvardu Ravnikarju je svoje izdelke leta 1956 predstavila na razstavi Stanovanje za naše razmere.

Razstava poleg steklenih izdelkov osvetljuje tudi manj znane naprave, ki jih je oblikovalka realizirala v Iskri Elektrooptiki. Sploh prvič pa je javnosti predstavljeno njeno doslej neznano znanstvenoraziskovalno delo.

Več >>

Voden ogled gradu Fužine

Sobota I 2. 9. 2023 I 11:00

Fužinski grad so sezidali člani rodbine Khisl v sredini 16. stoletja. Takrat je dokazoval bogastvo, ugled in politično moč prvih lastnikov. Že ob koncu stoletja in v naslednjih obdobjih je grad večkrat zamenjal lastnike, kar se je odražalo tudi v stavbni strukturi. Pomembno dopolnitev predstavlja hidroelektrarna, ki so jo gradu prizidali leta 1897 za potrebe vevške papirnice. Elektrarna deluje še danes in je svojevrstna tehniška znamenitost. Grad Fužine in grajski kompleks sta bila leta 1984 razglašena za kulturni spomenik in spomenik oblikovane narave. Od leta 1992 je grad namenjen muzejski dejavnosti, v upravljanju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Po gradu vas bo popeljala Katarina Metelko.

Prijave: izobrazevanje@mao.si

Razstava
LEGO # Plečnik v kapeli MAO
Kapela MAO I 13.7. - 30.9. 2023

Kaj imajo skupnega Plečnik in lego kocke? Ustvarjalno silo, ki premika meje mogočega!

Zaradi velikega zanimanja za razstavo LEGO # Plečnik, ki smo jo v MAO postavili sredi maja kot spremljevalni dogodek razstave Universum Plečnik: Od delavnice do mita, smo razstavo, tokrat v nekoliko okrnjeni obliki, ponovno postavili v kapeli fužinskega gradu. Razstava maket ikoničnih Plečnikovih zgradb, ki so jih iz lego kock sestavili študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo, bo na ogled do konca septembra 2023. Maketam Narodne in univerzitetne knjižnice, Katedrale svobode in cerkve Svetega Mihaela smo dodali še maketo cerkve Sv. Antona Padovanskega, ki jo je Plečnik načrtoval v Beogradu.

Več >>

Posebej se zahvaljujemo gospe Miji Razpotnik za donacijo lego kock Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Vljudno vabljeni!

Paviljon Republike Slovenije vabi!

18. mednarodna razstava arhitekture La Biennale di Venezia
20. 5.–26. 11. 2023

+/– 1 °C
V iskanju dobro uglašene arhitekture

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v slovenskem paviljonu 18. mednarodne razstave arhitekture La Biennale di Venezia predstavlja projekt +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture. Komisarka Maja Vardjan iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje je za kustose slovenskega paviljona na odprtem razpisu izbrala skupino arhitektov, ki jo sestavljajo Jure Grohar, Eva Gusel, Maša Mertelj, Anja Vidic in Matic Vrabič.

Več >>
Javni idejni natečaj

ELES 3000: Ustvarjalni projekt v javnem prostoru

Rok za prijave: 1. oktober 2023
Družba Eles v sodelovanju z Živalskim vrtom Ljubljana in Centrom za kreativnost / MAO vabi ustvarjalce različnih profilov k oddaji predlogov za ustvarjalni projekt na lokaciji Živalskega vrta Ljubljana.

Več informacij in prijava >>
Razpisna dokumentacija >>

VIR: MAO