Vabilo na predavanje Madisa Müllerja, guvernerja estonske centralne banke

Vabilo na predavanje Madisa Müllerja, guvernerja estonske centralne banke
 
 
Evrsko območje se je po dolgem obdobju nizke inflacije ali celo deflacije znašlo v obdobju visoke inflacije. Po podatkih Eurostata je januarja letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom življenjskih potrebščin, v evrskem območju znašala 8,5 % in je kljub znižanju z oktobrskega vrha (10,6 %) za več kot trikrat presegala naš inflacijski cilj v srednjeročnem obdobju. S takimi razmerami se večina držav evrskega območja ni srečala že desetletja.
 
V Svetu Evropske centralne banke (ECB) smo lani kot odziv na aktualne razmere začeli z normalizacijo denarne politike. Poleg drugih ukrepov smo julija lani prvič po enajstih letih zvišali ključne obrestne mere in jih do danes na petih zaporednih monetarnih sejah Sveta ECB zvišali skupaj za 3 odstotne točke. Hkrati smo nakazali, da se obdobje dvigovanja obrestnih mer še ni zaključilo. Skupna inflacija kljub začetku umirjanja ostaja visoka, njen stabilnejši del brez energentov in hrane pa še ne pojenja.
 
Ob visokih povprečnih številkah je inflacija po posameznih državah članicah evrskega območja zelo različna: od Španije in Luksemburga, ki sta januarja zabeležila 5,8 % inflacijo, do baltskih držav z inflacijo okoli 20 %.
 
V Banki Slovenije bomo gostili Madisa Müllerja, guvernerja estonske centralne banke, ki bo v svojem predavanju naslovil vprašanja, kot so: (i) zakaj smo po več letih nizke inflacije prišli do za marsikatero državo članico rekordne inflacije, (ii) zakaj v Estoniji beležijo eno izmed najvišjih inflacij v evrskem območju in EU ter kakšne ukrepe sprejemajo za njeno umiritev, (iii) od kje izhajajo razlike v višini inflacije med posameznimi državami evrskega območja.
 
Javno predavanje z naslovom Zakaj je inflacija visoka in tako različna med državami evrskega območja? bo potekalo v petek, 3. marca 2023, med 10. in 11. uro. Dogodek bo z uvodnim nagovorom začel guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Sledilo bo predavanje guvernerja estonske centralne banke (Eesti pank) Madisa Müllerja.
 
Predavanje bo potekalo v prostorih Banke Slovenije, omogočen bo tudi neposredni video prenos. Dogodek je brezplačen in bo potekal v angleškem jeziku, prevod v slovenščino bo na voljo le fizično navzočim udeležencem. Prijava prek spletnega obrazca je mogoča do 28. februarja 2023.
 
Vljudno vabljeni!
 
 
Življenjepis govorca
 
Madis Müller, guverner Eesti Pank
Madis Müller, ki je na čelu estonske centralne banke (Eesti pank), je član Sveta Evropske centralne banke (ECB), najvišjega organa odločanja ECB, ki med drugim določa denarno politiko za evrsko območje. 
Guverner estonske centralne banke je postal junija 2019. Pred tem je bil namestnik guvernerja estonske centralne banke, upravljavec portfelja kapitalskih naložb pri Mednarodni finančni korporaciji (IFC), svetovalec izvršnega direktorja nordijsko-baltske konstituence v Svetovni banki ter svetovalec za gospodarsko politiko predsednika vlade in ministra za finance Republike Estonije. 
Madis Müller ima magisterij iz financ z univerze George Washington University v ZDA ter diplomo iz bančništva in financ s poslovne šole Estonian Business School. Poleg tega je pooblaščeni finančni analitik (CFA) in imetnik certifikata za upravljanje finančnih tveganj (FRM).
 
 
VIR: BANKA SLOVENIJE