Smo v maju, za nas čebelarje v enem najbolj medovitih mesecev, ko bi čebele morale intenzivno izkoriščati različne medovite vire po vsej državi.

Smo v maju, za nas čebelarje v enem najbolj medovitih mesecev, ko bi čebele morale intenzivno izkoriščati različne medovite vire po vsej državi. Slika v naravi pa je popolnoma drugačna. Poleg škode, ki jo je naredila pozeba v aprilu, nam je dolgotrajno hladno, deževno in vetrovno vreme onemogočilo cvetlično pašo. V aprilu bi morale čebele izkoriščati sadno drevje, divjo češnjo, regrat, oljno ogrščico, javore … Sedaj se nam enako dogaja tudi z robinijo. Poleg že prej omenjene škode po pozebi, ki je prizadela robinijo po vsej državi, trenutno vreme onemogoča izkoriščanje tudi tistih redkih še preživelih robinijevih cvetov. Ob takem stanju se nam obeta katastrofalna pašna sezona, takšna, kot smo jo imeli leta 2021. Zato čebelarji močno upamo, da se vreme v prihodnjih dneh izboljša in da se temperature dvignejo letnemu času primerno.

Vse čebelarje obveščamo, da naj preverijo zaloge hrane v panjih, saj donosov iz narave ni. Takšno stanje beležimo skoraj po vsej državi in čebelje družine je treba krmiti, saj bodo v nasprotnem primeru umrle zaradi lakote.

VIR: ČZS