napovednik

Saša Dev, arhitekt modernega Maribora
KONFERENCAsreda, 15. februar 2023, 14.00-16.00 / UGM, Strossmayerjeva ul. 6Umetnostna galerija Maribor, Društvo arhitektov Maribor in Arhisol vabijo na kratko konferenco, kjer povezujemo strokovnjake s področij arhitekture, zgodovine umetnosti, urbanizma, kulturne politike in varovanje kulturne dediščine, da na novo spregovorimo o zapuščini arhitekta Saše Deva, njegovem pomenu za arhitekturo, arhitekturno dediščino in poučevanje arhitekture.
nagovor:
Matevž Čelik, državni sekretar Ministrstva za kulturo
predavatelji: izr. prof. Uroš Lobnik, Oddelek za arhitekturo, Maribor; Gregor Reichenberg, podžupan MOM za področje arhitekture in prostora; dr. Eva Sapač, ZVKDS Maribor; Stojan Skalicky, sokustos razstave in raziskovalec dela Saše Deva; dr. Andrej Šmid, predsednik Društva arhitektov Maribor; prof. dr. Aleš Vodopivec, Fakulteta za arhitekturo, Ljubljana
moderatorka: Simona Vidmar, sokustosinja razstave in direktorica UGM
organizira: UGM, Društvo arhitektov Maribor in Arhitekturni biro ArhisolSaša Dev je bil več kot 30 let eden najpomembnejših nosilcev arhitekturnega in prostorskega razvoja Maribora. Leta 1928 je ustanovi svoj biro in se upokojil leta 1965 z mesta direktorja Projekta Maribor. Skupaj z Jaroslavom Černigojem je postavil temelje moderne oz. sodobne arhitekture v mestu ter posredno tudi temelje za mariborsko arhitekturno prakso oz. arhitekturno šolo. Dela Saše Deva spadajo v vrh slovenske arhitekture 20. stoletja in nekatera med njimi so danes arhitekturne ikone mesta. Ob tem Saša Dev ostaja spregledana osebnost tako znotraj slovenske arhitekturne zgodovine, kot znotraj družbenega prostora Maribora.
Vljudno vabljeni. Udeležba je brezplačna.
Več →


Sobotna ustvarjalnica z Borutom Popenkom / Krog, kvadrat in trikotnik
USTVARJALNICA ZA OTROKE
sobota, 25. februar 2023, 10.00-11.30 / UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
Na sobotnih ustvarjalnicah spoznavamo pester razstavni program UGM. Namen ustvarjalnic, ki potekajo v stiku z živo umetnino, je pri otrocih spodbujati pozitiven odnos do likovne umetnosti ter poglobljeno branje, razumevanje in vrednotenje likovnih podob, ob tem pa razvijajo tudi svoje zmožnosti za likovno ustvarjanje.Tokrat si bomo ogledali razstavo Odpiranja mariborskega umetnika Boruta Popenka. Borut je slikar, ki je znan po geometrijskem slogu in ustvarjanju vtisa prostora z osnovnimi ploskvami, kar se sliši precej matematično. Kaj vse to pomeni, bomo spoznavali tudi skozi slikarsko nalogo, na kateri se bodo tudi otroci poigrali s kvadrati, krogi in trikotniki ter jih oživili v svojih slikah. Na ustvarjalnici bo prisoten tudi umetnik.
cena posamezne ustvarjalnice: 3 €

obvezne predhodne prijave: 02 22 94 697 ali brigita.strnad@ugm.siVeč →



Vodstvo po razstavi Saša Dev, arhitekt
SPREMLJEVALNI PROGRAM

sobota, 25. februar 2023, 11.00 / UGM, Strossmayerjeva ulica 6Vabljeni na vodstvo po veliki arhitekturni razstavi najvidnejšega mariborskega modernista Saše Deva (1903 ̶ 1967), po kateri vas bosta popeljala kustosa razstave, Simona Vidmar, direktorica UGM in Stojan Skalicky, arhitekt. Dev je v Mariboru zapustil izrazit pečat; skupaj s sošolcem Jaroslavom Černigojem je v 1930-ih letih moderniziral mestno podobo ter z drznim dizajnom in izčiščenimi formami vpeljal v mesto svetovljanski duh.Sodi v prvo generacijo slovenskih arhitektov v Mariboru, ki je v obdobju med vojnama v mladostnem entuziazmu smelo uveljavljal načela in spoznanja sodobne arhitekture ter provincialnemu okolju vdihnil sodobne urbane poudarke.Razstava je nastala v partnerstvu in ob strokovni podpori Pokrajinskega arhiva Maribor.Vodstvo je brezplačno ob plačilu vstopnine.
Več →



EMPACT rezidenčni program
ZADNJA PRILOŽNOST ZA PRIJAVO!

Mar o temah sočutja in trajnosti razmišljate skozi prizmo vizualne umetnosti ali uprizoritvene umetnosti? Mogoče temi v drugih smislih raziskujete? Potem se lahko prijavite na eno izmed štirih rezidenc za umetnike, ki bodo to poletje potekale v Italiji, Grčiji, Bolgariji in Španiji.Rezidence imajo raznolike značaje, nekatere se bodo odvijale v mestu, druge v naravi. Namenjene so ustvarjalcem (vizualni umetniki, gledališki ustvarjalci) in raziskovalcem (filozofi, teoretiki, pisci), edini pogoj je starost nad 21 let in stalno prebivališče v Sloveniji. Med prijavljenimi kandidati bosta za rezidence izbrana vsaj dva udeleženca iz Slovenije. Prijave zbiramo le še do 19. februarja!Rezidenčni programi so del projekta EMPACT, ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa Evropske unije. UGM smo partnerji projekta.
Več →



Zaključno vodstvo po razstavi Saša Dev, arhitekt + rojstnodnevni party
NAPOVEDUJEMO
nedelja, 26. marec 2023, 16.00 / UGM, Strossmayerjeva ulica 6
Arhitekt Saša Dev bi 26. marca 2023 dopolnil 120 let. Njegov rojstni dan bomo praznovali s podaljšanjem njegove razstave in z zaključnim vodstvom po razstavi, ki prvič v tako velikem obsegu obravnava njegov neprecenljiv doprinos k razvoju arhitekture v našem mestu in drugod. Vodstvu bo sledilo druženje z mehurčki in razrez prav posebne rojstnodnevne torte!Ne zamudite zadnje priložnosti za ogled fascinantnega in redko razstavljenega materiala, ki v novi luči odstira pogled na naše mesto v času med obema vojnama, ko je mesto prav z arhitekturo Saše Deva prvič pridobilo kozmopolitski duh!Vodstvo je brezplačno ob plačilu vstopnine.
Več →

VIR: UGM | Umetnostna galerija Maribor