V septembru je bila izvedena začasna zaščita Plečnikovega paviljona Jožamurka, ki je potrebna za zaščito objekta med izvajanjem sanacije plazovite brežine, predvidene v letu 2023

Manca Š. M. 

V septembru je bila izvedena začasna zaščita Plečnikovega paviljona Jožamurka, ki je potrebna za zaščito objekta med izvajanjem sanacije plazovite brežine, predvidene v letu 2023, in zatem celovite prenove paviljona. Izvedena je bila ojačitev strešne konstrukcije in konstrukcijskih obokov ter z zapiranjem okenskih odprtin zaščiteno stavbno pohištvo in notranjost prostora paviljona. Občina bo zaščitila še poškodovano streho na paviljonu Brezjanka, kjer je predvidena ojačitev kapne lege in začasna sanacija razbitih strešnikov.

Vsa nadaljnja dela na obeh paviljonih bodo izvedena pod vodstvom Restavratorskega centra RS in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Kranj. Restavratorski center za oba paviljona pripravlja konservatorski načrt, občina pa je naročila izdelavo statične presoje objekta paviljona Jožamurka in revizijo geotehničnega načrta sanacije brežine ob paviljonu.

PR: Občina Radovjica