10. oktobra obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja, ki ga je Svetovna federacija za duševno zdravje prvič razglasila leta 1992. Letošnji svetovni dan poteka pod geslom Duševno zdravje je univerzalna človekova pravica.

10. oktobra obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja, ki ga je Svetovna federacija za duševno zdravje prvič razglasila leta 1992. Letošnji svetovni dan poteka pod geslom Duševno zdravje je univerzalna človekova pravica. Med organizacijami, ki na pomen duševnega zdravja ne opozarjajo le na svetovni dan, ampak skozi vse leto, je tudi Mladinski center Idrija.

Duševno zdravje predstavlja enega od temeljev zdravja, ki ga Svetovna zdravstvena organizacija definira kot stanje popolne telesne, duševne in socialne blaginje in ne le odsotnost bolezni ali invalidnosti. Duševno zdravje je v veliki meri odvisno tudi od tega, kako si človek sam ali z udeležbo v različnih aktivnostih, ki jih organizirajo različna društva, obogati življenje z druženjem, sproščanjem, rekreacijo. Med inštitucijami, ki so dejavne tudi na tem področju, je Mladinski center Idrija, ki bo tudi to sezono izvajal vrsto programov, ki krepijo zdravje telesa in duha, utrjujejo medgeneracijske vezi in v življenje vnašajo zanimive vsebine. Sem sodijo raznovrstne dejavnosti, od torkovih srečanj ob jogi, medgeneracijskih druženj v okviru dejavnosti z naslovom Sam doma 65, večerov plesa do potopisnih srečanj ter predstavitve mladinskega dela na mednarodnem treningu mladinskega uličnega dela.  

Metka Rupnik

Foto: MC Idrija

VIR: Občina Idrija