V okviru tradicionalne konference Inovacija energetike 23, ki bo 4. oktobra na Brdu pri Kranju, bodo tudi letos podelili prestižni naslov Najboljša inovacija 2023 po mnenju udeležencev in programskega sveta. Konkurenca je tudi letos velika, saj bo na konferenci predstavljenih kar 14 zanimivih inovativnih primerov.

Datum objave:
25. september 2023

Avtor:
Brane Janjič
V okviru tradicionalne konference Inovacija energetike 23, ki bo 4. oktobra na Brdu pri Kranju, bodo tudi letos podelili prestižni naslov Najboljša inovacija 2023 po mnenju udeležencev in programskega sveta. Konkurenca je tudi letos velika, saj bo na konferenci predstavljenih kar 14 zanimivih inovativnih primerov.

Inovacija energetike ’23, tudi letos ponuja dva vzporedna panela, na katerih se bodo udeleženci srečanja lahko seznanili z zanimivimi inovativnimi rešitvami, ki v času zelene preobrazbe energetskega sektorja prinašajo zanimive poslovne priložnosti. V prvem sklopu predstavitev prevladujejo rešitve na področju shranjevanja energije, v drugem pa rešitve, ki izboljšujejo delovanje elektrarn in omrežja. Za pokušino predstavljamo nekaj primerov iz obeh sklopov, več o programu konference in drugih podrobnostih pa si lahko preberete na spletnem mestu Prosperie. 

Med govorci bo denimo Matic Navotnik iz družbe TAB, kjer so razvili modularni industrijski hranilnik energije po imenu e.storage C183. Gre za rešitev na ključ, kjer lahko kupec izbira med hibridnim ali baterijskim razsmernikom različnih moči. Rešitev je modularna, saj lahko na enosmernem nivoju vežemo do 12 sistemov v eno celoto. Sašo Kos iz družbe Kolektor Sisteh bo predstavil izgradnjo velikega baterijskega hranilnika, ki velja za enega od mejnikov v ponudbi rešitev energetske oskrbe industrijskim porabnikom oziroma večjim sistemom. Hranilnik moči 6 MVA in kapacitete 8,8 MWh se vgrajuje v industrijskem kompleksu Kolektor v Idriji, vključuje pa v distribucijsko omrežje Elektro Primorska.

S hranilniki je povezan tudi inovativni produkt, ki ga bo predstavil dr. Rok Lacko iz družbe GEN-I. Virtualna elektrarna GEN-I je napredni sistem za upravljanje z energijo, ki uporablja omrežje razpršenih energetskih virov, odjema in hranilnikov, tako da deluje kot enotna elektrarna s ciljem dodajanja vrednosti lastnikom proizvodnih virov in energetskemu sistemu kot celoti.
 
Dr. Erik Dovgan iz Aeterne bo predstavil orodje za izračun priključne zmogljivosti v distribucijskem omrežju, ki je bilo razvito z namenom avtomatizirane obravnave vlog za soglasje za priključitev razpršenih virov v distribucijsko omrežje, pri čemer je glavni cilj skrajšati čas obravnave posameznih vlog. Inovacija je edinstvena, ker je orodje prvo in še vedno edino, ki omogoča izračun priključne zmogljivosti omrežja v katerikoli točki distribucijskega omrežja, skladno z metodologijo, ki je zakonsko predpisana v sistemskih obratovalnih navodilih (SONDSEE).

Dr. Matjaž Eberlinc iz HSE pa bo predstavil sistema jROS, ki omogoča optimizacijo voznih redov oziroma planov proizvodnje. Pri tem upošteva tržne napovedi, napovedi razpoložljivosti obnovljivih virov energije ter razpoložljivosti in omejitev na proizvodni infrastrukturi. Poleg tega predstavlja tudi osnovo za konsolidacijo pomembnih podatkov in informacij na enem mestu, in sicer po sistemu »en vir, ena resnica«. Dotaknili se bodo tudi vodika, saj vas bo dr. Zoran Marinšek iz Zavoda KC STV  seznanil z ambicioznim projektom H2LEC, ki zajema razvoj novih rešitev in gradnikov ter njihovo integracijo v delujoč sistem avtomatiziranega trgovanja odjemalcev prosumerjev v skupnosti s fleksibilnostmi v energiji, odpira pa tudi nove segmente trga s fleksibilno energijo. Ne zamudite!

VIR: Naš Stik