Župan Ciril Globočnik je skupaj z direktorico občinske uprave Alenko Langus in vodjem oddelka za infrastrukturo, okolje, prostor in investicije Borutom Bezjakom po tem, ko je občinski svet na redni seji potrdil proračuna za leti 2023 in 2024, na novinarski konferenci predstavil aktualne večje občinske projekte.

Župan Ciril Globočnik je skupaj z direktorico občinske uprave Alenko Langus in vodjem oddelka za infrastrukturo, okolje, prostor in investicije Borutom Bezjakom po tem, ko je občinski svet na redni seji potrdil proračuna za leti 2023 in 2024, na novinarski konferenci predstavil aktualne večje občinske projekte.

Nova komunalna infrastruktura - po Lancovem Kamna Gorica
Z ureditvijo kanalizacije na Spodnjem Lancovem, ki z dolžino okrog 5.700 metrov predstavlja zadnji večji odsek v aglomeraciji Radovljica, se projekt »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Zgornje Save – Občina Radovljica«, ki zajema izgradnjo kanalizacijskega sistema in črpališč na Spodnjem Lancovem ter navezavo na obstoječo čistilno napravo v Radovljici, v letu 2023 zaključuje. Na celotni trasi je bil vzporedno z ureditvijo fekalne kanalizacije zgrajen ali obnovljen tudi vodovod, sočasno so se uredile ceste z meteornimi vodi, ki odvajajo zaledne vode in cestna razsvetljava. Posebej zahteven je bil odsek gradnje na Cesti svobode. Kanalizacijski vodi na Lancovem, na cesti Na Mlaki, na železniški postaji, na Cesti svobode in v Donici so zdaj povezani, odpadne vode pa združeno odtekajo na centralno čistilno napravo Radovljica. Vrednost investicije znaša skoraj 3,37 milijona evrov, od tega je občina med leti 2020 in 2023 za izvedbo prispevala okrog 1,6 milijona evrov, ostala sredstva je uspešno pridobila iz kohezijskega sklada Evropske unije in sredstev države.
Že oktobra lani so stroji zabrneli tudi v Kamni Gorici, kjer se je začela prva faza projekta »Odvajanje in čiščenje odpadnih voda Kamna Gorica v aglomeraciji Kamna Gorica«. V okviru tega projekta poteka izgradnja fekalne kanalizacije, na javni sistem odvajanja in čiščenja odpadnih voda bo v aglomeraciji Kamna Gorica priključenih 241 populacijskih (skoraj polovica).
Sočasno z urejanjem kanalizacije poteka izgradnja novega vodovodnega omrežja, posledično zmanjšanje vodnih izgub pa bo pripomoglo k energetsko in stroškovno bolj učinkovitem delovanju vodovodnega sistema. Tudi za izvedbo tega projekta je občina pridobila nepovratna sredstva, iz naslova mehanizma za okrevanje in odpornost bosta Evropska unija in država skupaj prispevali dobrih 586 tisoč evrov.
Izbrani izvajalec, CBE d.o.o. naj bi z deli v Kamni Gorici predvidoma končal do konca letošnjega leta. V okviru investicije bodo poleg izgradnje kanalizacije in vodovoda urejene še meteorna kanalizacija, cestna razsvetljava ter cestne in javne površine. Telekom Slovenije in Elektro Gorenjska bosta obstoječe nadzemne vode nadomestila z novimi kabliranimi vodi. Skupna vrednost investicije presega 1,913 milijona evrov.

V prenovi ceste, železniške postaje, javne sanitarije
Po prvi fazi projekta nadgradnje železniške proge Kranj – Jesenice z vso pripadajočo infrastrukturo in železniškimi postajališči (v občini Radovljica so ta v Otočah, Globokem in Radovljici) sledi še nadgradnja železniških postaj Podnart in Lesce-Bled.
Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI) je sklenila pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za izvedbo nadgradnje, v okviru katere so načrtovane ureditev peronov skladno s sodobnimi smernicami, umestitev izven nivojskih dostopov do peronov, ureditev postajnih objektov, sanitarij, kolesarnic, avtobusnih postajališč in parkirišč.
Za izboljšanje prometne varnosti na območju železniške postaje v Lescah pa je predvideno tudi izven nivojsko križanje za motorna vozila, kolesarje in pešce. V kolikor bodo pridobljena vsa soglasja in zemljišča, potrebna za izvedbo načrtovanih ukrepov, DRSI napoveduje začetek del v letu 2024.
Na območju avtobusne postaje v Radovljici je predvidena ureditev novih javnih sanitarij. Za ta namen je občina od lastnika postajnega objekta, podjetja Arriva, že pridobila brezplačno stavbno pravico za obdobje 25 let. Nove sanitarije bodo nadomestile obstoječe v kletni etaži, ki tehnično ne ustrezajo današnjim potrebam. Urejene bodo v pasaži med obstoječo čakalnico in administrativnim delom postajnega objekta in bodo ustrezale vsem sodobnim standardom. Soglasja za gradnjo so že pridobljena, zaključuje se izdelava projektne dokumentacije. Nove javne sanitarije naj bi začeli urejati jeseni, uporabnikom pa bodo na voljo predvidoma v začetku leta 2024.
Občina Radovljica nadaljuje z izvajanjem ukrepov za spodbujanje trajnostne oblike mobilnosti na področju uporabe koles. Po umestitvi številnih obojestranskih pomožnih kolesarskih pasov v minulem letu, je tovrstna ureditev v letu 2023 načrtovana na odseku lokalne ceste med naselji Zapuže, Zgornji in Spodnji Otok in Podvin.

 Invalidom prijazna občina
Še naprej se bo izboljševalo standarde za invalide v grajenem okolju in v objektih v javni rabi v občini Radovljica. Prilagojeno dinamiki izvajanja načrtovanih infrastrukturnih investicij občina odpravlja tudi obstoječe ovire za invalide na cestni infrastrukturi. V letu 2023 bo pripravljena evidenca obstoječih infrastrukturnih ovir za invalide na cestni infrastrukturi, grajenih javnih površinah in objektih, javnih zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, občina pa načrtuje tudi izdelavo akcijskega načrta za njihovo odpravo.
 Z namenom zagotavljanja boljše prometne varnosti in preprečevanja pogostih prekoračitev dovoljene hitrosti bodo v letu 2023 opredeljene potencialne nove lokacije izvajanja stacionarnih meritev in nameščanja prikazovalnikov hitrosti, prednost pri tem bodo imele šolske poti.

Kopališče Radovljica odpira učno-terapevtski bazen
Rekonstrukcija Kopališča Radovljica, ki se je začela oktobra 2021, prehaja v zaključno fazo. Obiskovalcem širše Gorenjske bo v kratkem odprl vrata nov pokrit učno terapevtski bazen, namenjen plavalnemu opismenjevanju in rehabilitaciji. Porušene stare stavbe ob olimpijskem bazenu so nadomestile nove garderobe, sanitarije in restavracija, nove, sodobne sanitarije je dobil tudi kamp. Za elektroenergetske naprave je bila zgrajena nova strojnica. Skupna vrednost izvedenih del je znašala 5,4 milijona evrov, od tega je 1,5 milijona evrov občina uspešno pridobila na javnem razpisu ministrstva za šport za sofinanciranje investicij v rekonstrukcije športnih bazenov, 55 tisoč evrov je prispevala Fundacija za šport.

Gradnja prizidka vrtca z razvojno ambulanto v polnem teku
Decembra lani se je začela težko pričakovana gradnja prizidka radovljiškega vrtca, v katerem bo tudi razvojna ambulanta. Predviden zaključek gradnje je v juliju 2024, vrtec in razvojna ambulanta pa bi otroke sprejela z začetkom šolskega leta 2024/2025. Skupaj z dozidavo vrtca bo v letu 2023 izvedena tudi dozidava kuhinje, kar bo omogočilo izvedbo celostne zunanje ureditve vrtca.
Prizidek vrtca bo zgrajen na severovzhodni strani vrtca v dveh etažah s skupno površino približno 1.250 kvadratnih metrov. Poleg razvojne ambulante bodo v njem športna igralnica z osrednjim prostorom, tri igralnice, igralnica razvojnega oddelka in prostor za dodatne dejavnosti. Skupna ocenjena vrednost naložbe znaša skoraj 3 milijone evrov, pri čemer bo Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje v letih 2023 in 2024 prispevalo skupaj 974 tisoč evrov.
Gradnjo in opremo razvojne ambulante bosta financirala občina in OZG, sredstva za investicijo pa bo prispevalo tudi Ministrstvo za zdravje, ki bo v letih 2023 in 2024 zagotovilo dobrih 330 tisoč evrov.

Ohranitev kulturne dediščine
Občina Radovljica bo v usklajenem sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine tudi v letu 2023 skrbela za ohranjanje kulturne dediščine.
Za obnovo Plečnikovih paviljonov sta v pripravi konservatorsko-restavratorski načrt in načrt statične sanacije paviljona Jožamurka, izvaja se revizija geotehničnega načrta sanacije plazovite brežine, kar bo podlaga za dokončno ocena stroška obnove obeh paviljonov. Med pripravo tehnične dokumentacije za sanacijo plazovite brežine se je izkazalo, da bo zaradi zahtevnosti izvedbe verjetno potrebno sanacijo brežine izvajati hkrati z obnovo stavbe paviljona, zato se bodo obnovitvena dela predvidoma lahko pričela šele v letu 2024. Za izvedbo projekta sanacije obeh paviljonov bo občina sicer poskusila pridobiti tudi nepovratna sredstva za sofinanciranje obnovo kulturne dediščine.
V marcu je občina na razpis Ministrstva za kulturo prijavila drugo fazo obnove Klinarjeve hiše, ki je predvidena v letih 2023 in 2024. Za letos sta načrtovani statična sanacija konstrukcije objekta z injektiranjem razpok v zunanjih in notranjih nosilnih zidovih in vgradnja protipotresnih sider, v prihodnjem letu pa je predvidena obnova fasade, zamenjava stavbnega pohištva ter dokončna ureditev dveh prostorov za razstavno dejavnost v drugem nadstropju objekta. Začetek obnove je pogojen s pridobitvijo nepovratnih sredstev, saj glede na ostale investicije, ki so že v teku, lastnih sredstev ni bilo mogoče zagotoviti v potrebni višini. Vrednost investicije je ocenjena na 415 tisoč evrov, 200 tisoč od tega naj bi zagotovilo Ministrstvo za kulturo. Celovita obnova Klinarjeve hiše, za katero je občina že pridobila gradbeno dovoljenje, se bo nadaljevala tudi v prihodnjih letih, med drugim z umestitvijo dvigala in kotlovnice, zunanjo ureditvijo in posodobitvijo razstave Kovaškega muzeja.

Revitalizacija območja nekdanjega Doma Matevža Langusa
Aktivnosti za ureditev dislocirane enote Doma dr. Janka Benedika na lokaciji nekdanjega Doma Matevža Langusa v Kamni Gorici so se začele lani. Za umestitev dislocirane enote v naselju Kamna Gorica je bil izražen javni interes, zato se je občina kot lastnica zemljišča odločila, da pripravi in pridobi vso potrebno dokumentacijo za realizacijo projekta, katerega izvedba bi pomenila tudi revitalizacijo danes degradiranega območja. Pristojno ministrstvo, ki je tudi financer in lastnik javnih domov starejših občanov na območju Slovenije, namero občine pozdravlja in podpira.
 
Projektna naloga za ureditev dislocirane enote DSO, ki vključuje vse zahteve in omejitve podane iz predhodno pridobljenih smernic Zavoda za varstvo kulturne dediščine, je že izdelana. Za potrebe nadaljnjega projektiranja, predvsem obdelave zaščitenega objekta »Tomanova rezidenca« in kamnitega zidu, je bilo izvedeno tudi 3D skeniranje celotnega območja in objektov, izdelan je geodetski načrt celotnega območja in pridobljene so ponudbe za izdelavo geomehanskih raziskav. V proračunu za leto 2023 so predvidena sredstva za izdelavo arhitekturnega posnetka obstoječega stanja, načrta statične sanacije in konservatorskega načrta za objekt »Tomanova rezidenca« ter za pripravo druge projektne dokumentacije, pri izvedbi bo med drugim potrebno slediti tudi arborističnemu poročilu. Priprava dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja je predvidena v letu 2024.

 Pripravlja se preureditev objekta v Begunjah
V okviru projekta Za moj kraj je bila v letu 2021 na pobudo krajanov izdelana idejna zasnova za rekonstrukcijo večnamenskega objekta v Begunjah. Objekt je bil v osemdesetih letih zgrajen kot gasilski dom, danes pa v nadstropju gosti še lokalno knjižnico, prostore krajevne skupnosti ter lokalna društva. Izbrana zasnova predvideva, da se bo v nadstropju oblikoval enoten večji prilagodljiv večnamenski prostor, ki se bo lahko uporabljal kot srednje velika dvorana, čitalnica ali ga bo mogoče pregraditi v manjši dvorani za klubske dejavnosti, skratka prenovljen bo primeren za bolj raznoliko uporabo.
Za začetek prenove bo najprej potrebno preurediti vertikalne komunikacije, s čimer bo objekt dostopen tudi funkcionalno oviranim, hkrati pa bo to omogočilo koriščenje vseh površin ter širitev dejavnosti tudi na do sedaj neizkoriščeno podstrešje. Tam naj bi se oblikovali novi klubski in tehnični prostori. V letu 2023 je predvidena izdelava projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, v letu 2024 pa dokumentacije za izvedbo. Časovnica investicije se bo prilagajala prestavitvi telefonske bazne postaje Telekoma Slovenije, ki jo bo v nekaj letih nadomestila širokopasovna tehnologija. Prestavitev se predvideva v letu 2025, kar bo omogočilo izvedbo investicije, ki je skupaj s prestavitvijo bazne postaje ocenjena na slabih 800 tisoč evrov.

Novi razvojni dokumenti in projekti
Prihodnost občine bo v naslednjih letih usmerjalo kar nekaj novih strateških dokumentov. V letu 2022 sta bila tako potrjena Razvojni program do leta 2030 in Strategija za mlade do leta 2027. V razvojnem programu je med drugim predvidena priprava podrobnejših strategij trajnostnega kmetijstva in razvoja letališča Lesce. O navedenih strateških dokumentih bo občinski svet odločal še v letošnjem letu.
V okviru programa razvoja podeželja (CLLD) in skladno s Strategijo lokalnega razvoja LAS Gorenjska košarica bo občina izvedla še projekt Dobro smo, v okviru katerega bo na zadnjem vhodu Upravne enote Radovljica vgradila električno dvižno ploščad za invalide in jim s tem olajšala dostop v objekt. Projekt v skupni vrednosti 60 tisoč evrov bo delno sofinanciran tudi z evropskimi sredstvi.
V februarju 2023 pa so občine Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica in Žirovnica za novo razvojno obdobje do leta 2027 ustanovile svojo lokalno akcijsko skupino, Lokalno akcijsko skupino Zgornje Gorenjske BOJA, ki že deluje in pripravlja strategijo, ki bo podlaga za črpanje sredstev.
V pripravi, sprejemu ali uveljavitvi sprememb so tudi novi prostorski dokumenti. Med drugim so bile sprejete »Sedme spremembe in dopolnitve Prostorskega reda občine Radovljica«, s katerimi bodo v odloku opredeljena tudi zemljišča ob Savi Dolinki, ki so bila z ureditvijo meje med Občinama Bled in Radovljica na novo opredeljene na območju Občine Radovljica. V postopku priprave so številni občinski podrobni prostorski načrti ali njihove spremembe (za območje osrednjih površin LE 76 - Lesce Za Trato, za prostorsko enoto LE 38 - Poljska pot, za del območja LA 08 – Lancovo, Dolina v Lescah, za območje prostorske enote LE 08 – Lesce Lipce, staro jedro Kamne Gorice in drugi). Podrobnejše informacije o aktivnostih pri posameznih postopkih, so občanom sicer na voljo na spletni strani https://www.radovljica.si/objave/107.

VIR: Občina Radovljica