Predsednica Državnega zbora je uvodoma izrazila zadovoljstvo, da so odnosi med državama tesni, prijateljski, sodelovanje pa je, kot je še dodala, raznoliko in razvejano.

Predsednica Državnega zbora je uvodoma izrazila zadovoljstvo, da so odnosi med državama tesni, prijateljski, sodelovanje pa je, kot je še dodala, raznoliko in razvejano. Gospodarsko sodelovanje med državama je po njenih besedah odlično. Avstrija je četrta najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije in prva vlagateljica v slovensko gospodarstvo. Z odličnim gospodarskim sodelovanjem se je strinjala tudi predsednica Zveznega sveta Republike Avstrije, ki je med drugim dejala, da je v Sloveniji približno 1.150 avstrijskih podjetij.

Predsednica Državnega zbora je dejala, da je zagovornica parlamentarne diplomacije, saj je ta po njenih besedah bolj fleksibilna, medparlamentarni odnosi pa so pomembni za krepitev medsebojnega spoštovanja, zaupanja in razumevanja, kar je tudi predpogoj za krepitev sodelovanja na vseh drugih področjih. Izrazila je zadovoljstvo, da je dialog z Avstrijo reden in intenziven na vseh ravneh, in da je sodelovanje z avstrijskim Državnim zborom, ki je sicer že tradicionalno dobro, kontinuirano in vsebinsko bogato.

Zelo dobro je po besedah predsednice Državnega zbora tudi sodelovanje z avstrijskima deželama Koroško in Štajersko, za kar je Slovenija tudi prav posebej zainteresirana. Gre namreč za obmejni področji s katerima Slovenija in njeni obmejni kraji gojijo še prav posebej tesne vezi in ker v obeh živi avtohtona slovenska narodna skupnost. Prisotnost slovenske narodne skupnosti v Avstriji bogati stike med državama na gospodarskem, kulturnem in izobraževalnem področju, je dodala predsednica Državnega zbora. 

Slovenija podpira prizadevanja predstavnikov manjšine za dolgoročno in sistemsko ureditev manjšinskih pravic na podlagi 7. člena Avstrijske državne pogodbe, je dejala predsednica Državnega zbora in ob tem izrazila željo, da bi bil člen polno uresničen, predvsem na področju vidne dvojezičnosti in statusa slovenskega jezika. Podpiramo pripadnike slovenske narodne skupnosti v njihovih prizadevanjih za enotno dvojezično območje za vse manjšinske pravice, je dodala. Dejala je še, da Slovenija ceni dejstvo, da je avstrijska vlada povečala finančno podporo narodnostnim skupnostim ter ob tem izrazila pričakovanje, da bodo v skladu s programom avstrijske vlade sledili nadaljnji pozitivni koraki. Med drugim je v pogovoru izpostavila tudi druga pereča vprašanja za slovensko narodno skupnost, kot je dostop do kakovostnega dvojezičnega izobraževanja od vrtcev do zaključka srednješolskega izobraževanja.
Predsednica Državnega zbora se je ob koncu pogovora zahvalila za tehnično in materialno pomoč, ki jo je Avstrija nudila Sloveniji v času nedavnih katastrofalnih poplav, ter tudi za intenzivno sodelovanje intervencijskih služb. Sogovornici sta se strinjali, da bo na osnovi vremenskih ujm sodelovanje tudi v prihodnosti nujno ter da je varstvo okolja pomembna tematika, ki jo bo treba imeti v ospredju.

Več na spletnem portalu Državnega zbora.

VIR: DZ