Inštitut za razvoj družbene odgovornosti (IRDO) je v sodelovanju s podpornimi partnerji objavil prvi razpis za mladinsko nagrado za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj Adrastos 2023.

Ljubljana, 22. marca - Inštitut za razvoj družbene odgovornosti (IRDO) je v sodelovanju s podpornimi partnerji objavil prvi razpis za mladinsko nagrado za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj Adrastos 2023. K sodelovanju vabijo izobraževalne organizacije, mladinske in druge nevladne organizacije ter neformalne skupine mladih. Rok za prijavo je 24. april.

Z nagrado, ki je po njihovih navedbah prva tovrstna mladinska nagrada v Sloveniji in Evropi, bodo nagradili projekte in ideje ter delovanje mladih na področju družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja. Za prijavitelje bo 28. marca organizirana brezplačna informativna delavnica. Nagrade bodo podelili 16. maja, so zapisali v sporočilu.

Na inštitutu prepoznavajo zavzetost mladih kot ključ pri transformaciji družbe v trajnostno in družbeno odgovorno. Glede na to želijo mladim vsako leto podeliti nagrade in jih motivirati za takšno ravnanje.

Razpis je namenjen mladinskim in drugim nevladnim organizacijam, izobraževalnim ustanovam in skupinam mladih, ki že delujejo na področju družbene odgovornosti ali trajnostnega razvoja ter tistim, ki so šele na začetku te poti. Prijavitelji se lahko potegujejo za nagrado v dveh kategorijah. V kategoriji semena sedanjosti bodo nagradili mladinski projekt, že izveden v šolskem letu 2022/23. V kategoriji vizija prihodnosti pa bodo nagrado za idejo prihodnosti podelili načrtu projekta.

Adrastos je po pojasnilu članice inštituta IRDO Monike Rajšp lik iz antične Grčije, ki je rešil skupnost Argosa pred hudimi časi. Verjame, da bodo mladi s svojimi idejami uspešno kljubovali sodobnim izzivom.

Mlade in njihove mentorje v izobraževalnih ustanovah želijo z nagrado učiti, kako se lotiti zelenega prehoda v praksi, seznanjajo pa jih tudi z aktualnimi usmeritvami na tem področju, je medtem pojasnila direktorica inštituta Anita Hrast. Inštitut sicer že podeljuje nagrado in certifikat Horus za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj podjetjem in drugim organizacijam.

Izobraževalne ustanove lahko pridobijo tudi certifikat Adrastos - trajnostna šola. Kogar zanima sodelovanje, lahko za več informacij piše na naslov info@irdo.si.
Projekt poleg inštituta sofinancirajo urad za mladino in sponzorji.

VIR: STA