V petek, 1. marca, se je uradno začel Festival Literature sveta – Fabula, ki v Ljubljano in Slovenijo vsako leto pripelje odmevna imena svetovne literature, z različnimi obfestivalskimi dejavnostmi pa nagovarja vse generacije.

V petek, 1. marca, se je uradno začel Festival Literature sveta – Fabula, ki v Ljubljano in Slovenijo vsako leto pripelje odmevna imena svetovne literature, z različnimi obfestivalskimi dejavnostmi pa nagovarja vse generacije. V Klubu Cankarjevega doma je festival odprla mlada vzpenjajoča se literarna zvezda – katalonski pesnik in pisatelj Pol Guasch, ki se je v pogovoru z novinarko Nino Gostiša poglobil v ustvarjalni proces pisanja romana Napalm v srcu, spregovoril o pisanju v katalonščini in o kompleksnosti različnih ljubezni. Izseke romana je na dogodku interpretiral igralec Nejc Cijan Garlatti.


Pisatelj Pol Guasch in novinarka Nina Gostiša (Foto: Mediaspeed / Sandi Fišer)Zbrane so na otvoritvi nagovorili Mitja Čander, direktor založbe Beletrina, ki je glavna organizatorka Fabule, vodja festivala Aljaž Koprivnikar in Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma, ki je koproducent festivala: »Fabula vsako leto pusti zelo dober vtis, gre za festival, pri katerem Cankarjev dom z veseljem sodeluje že vrsto let. Fabula namreč pomembno oblikuje slovensko kulturno krajino ter tudi nas, bralke in bralce. Pušča dolgotrajne sledi, za Fabulo namreč ostanejo pomembni prevodi različnih knjig.« Ob tem je Cetinski poudarila še en pomemben vidik Fabule: »Na svetu je veliko reči, ki niso dostopne vsem, ampak samo privilegiranim, ta festival pa se že vrsto let trudi, da bi bil dostopen čim širšemu krogu ljubiteljev literature.« Beletrinine žepnice bodo tudi letos na voljo po ceni 10 evrov, saj festivalska želja tudi v prihodnje ostaja dostopnost knjižnega programa in širjenje bralne kulture med javnost oziroma bralstvo.Festival Fabula je ob Dnevih poezije in vina eden izmed najstarejših projektov založbe Beletrina. »S festivalom smo od vsega začetka želeli privabiti najrelevantnejša imena in ob gostovanjih mednarodnih literarnih zvezd ustvariti nekaj blišča, s tem pa spodbuditi širše zanimanje za literaturo. S festivalom vsakokrat poskušamo odgovarjati tudi na aktualne potrebe skupnosti in si zastavljati vprašanja, ki so ključna za naše bivanje. Fabula je tudi prostor inovacij in taka bo ostala tudi v prihodnje,« je povedal direktor založbe Beletrina Mitja Čander.


Letošnja edicija festivala nosi slogan Kar nas oblikuje, za njim pa, po besedah vodje festivala Aljaža Koprivnikarja, stoji poglobljena obravnava človeške identitete: »Letošnja Fabula je razmislek o številnih dejavnikih, zgodovinskih, kulturnih, političnih in globoko osebnih, ki oblikujejo naše zaznavanje, dojemanje in vplivajo na naše medsebojne odnose. Z izborom letošnjih festivalskih gostov slavimo raznolikost glasov, ki v letošnji festivalski ediciji raziskujejo tematiko človeške identitete, ob tem pa s svojimi literarnimi deli ponujajo vpogled v univerzalne teme človeških izkušenj, povezujejo kulturne meje in spodbujajo dialog, ki je danes nujen bolj kot kadarkoli prej.« (Foto: Mediaspeed / Sandi Fišer)


Roman Pola Guascha Napalm v srcu je delo, ki v sebi nosi poezijo. Protagonist je mlad moški, ki živi v nekem nedoločenem času, v nedoločenem kraju in v nedoločenih okoliščinah, tudi njegovo ime je neznano. Priča je nesreči in zaprtju Tovarne, prihodu obritoglavcev, vzpostavitvi vojaškega režima, izseljevanju sosedov in smrtim prednikov. V vasi, kjer je odraščal, ni razumljen – ne prej, ko ljudje še govorijo njegov jezik, ne kasneje, ko območje zavzamejo tujci – zato iz opustošenega doma zbeži z zaveznikom Borisom. »Roman se mi je zgodil v času, ko ga nisem pričakoval, takrat nisem nameraval napisati romana. Knjiga je zlepljenka različnih misli, vtisov, pokrajin in pisem, gre za delo, ki kaosa ne želi urejati. Želel sem si ustvariti artefakt, ki zmore zaobjeti občutek, kako živimo življenja, ki so včasih tudi kaotična,« je o svojem prvem romanu povedal Pol Guasch. »Všeč mi je, ko so liki, pisatelj in bralec na istem nivoju. Ko pišem, ne želim imeti več moči kot bralec. Zelo so mi všeč pisatelji, ki mi med branjem dajejo občutek, da sem lahko tudi jaz »pisatelj« njihovega romana. To želim ustvariti tudi za svoje bralce.« (Foto: Mediaspeed / Sandi Fišer)Roman je alegorija različnih oblik represije, njegovi glavni gibali sta boj za preživetje in boj za ljubezen. »Pisanje je zame raziskovanje različnih situacij, ki se še niso zgodile, ampak se lahko zgodijo. Na primer apokalipsa – ne veš, kako se zgodi, vsi pa smo si to situacijo že zagotovo predstavljali v svojih mislih. Poskušam pisati o stvareh, ki jih še nisem doživel in na ta način poskušam razumeti prihodnost. Pišem predvsem o stvareh, ki jih ne razumem. Ne maram, ko ljudje rečejo, da naj pišem o stvareh, ki me zanimajo. Kaj me zanima? To ni dovolj nevarno, zato poskušam pisati o stvareh, ki vplivajo name. Recimo, name vplivajo stvari, ki mi povzročajo bolečino. Rad imam svoje like, saj ob koncu pisanja skozi njih spoznam nekatere stvari o sebi in o svojem svetu.«


Pisatelj je spregovoril tudi o pisanju v svojem maternem jeziku – katalonščini, o izbiri jezika pisanja, ki je popolnoma naravna, a hkrati tudi politična odločitev. Ob koncu pogovora je spregovoril tudi o tematiki ljubezni, ki je hkrati tudi tema njegove doktorske disertacije: »Napisal sem zgodbo o ljubezni med fantoma in zgodbo o ljubezni med materjo in sinom, ki je bila zame celo pomembnejša. O taki ljubezni se ne govori veliko. Ko doživiš (romantično) ljubezen, je po mojem mnenju zelo povezana z ljubeznijo, ki so ti jo dali tvoji starši.« (Foto: Mediaspeed / Sandi Fišer)

Obfestivalsko dogajanje

Prisrčno vabljeni na prihajajoče dogodke Fabule. V tem tednu se nam pridružite na literarnem večeru s češko pisateljico Lucio Faulerovó, ki bo v četrtek, 7. marca, ob 20. uri v Klubu Cankarjevega doma spregovorila o svojem romanu Objela me bo smrt. V polnem teku so tudi sobotne bralne matineje za starejše, ki že v soboto, 9. marca, prihajajo v domove DSO Ljubljana Vič - Rudnik – enota Bokalce, DSO Ljubljana Vič – enota Kolezija, Center starejših Trnovo, DSO Fužine in DEOS Notranje Gorice. Dan pozneje, v nedeljo, 10. marca, vljudno vabljeni na literarni večer z Mileno Marković, ki bo ob 20. uri v Klubu Cankarjevega doma. Pisateljica bo spregovorila o svojem romanu Otroci, ovenčanim z ugledno srbsko nagrado za roman NIN. Letošnji festival pa bo poskrbel tudi za mlade – svoje umetniške in pisateljske sposobnosti bodo lahko krepili na Fabulinih delavnicah kreativnega pisanja, ki bodo v ponedeljek, 11. marca, ob 18. uri na Vodnikovi domačiji Center.

VIR: Kreativna baza