Desetletni razvojni načrt prenosnega plinovodnega omrežja za obdobje 2024-2033, ki je trenutno v fazi javnega posvetovanja, zajema načrte za širitev in nadgradnjo omrežja ter priprave na prenos vodika.

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
Plinovodi
Desetletni razvojni načrt prenosnega plinovodnega omrežja za obdobje 2024-2033, ki je trenutno v fazi javnega posvetovanja, zajema načrte za širitev in nadgradnjo omrežja ter priprave na prenos vodika.

Javnost se lahko še do 10. julija vključi v posvetovanje o desetletnem razvojnem načrtu prenosnega plinovodnega omrežja za obdobje 2024–2033, ki so ga objavili na Agenciji za energijo. S tem želijo dejanskim in možnim uporabnikom sistema omogočiti dajanje pripomb in predlogov k predloženemu razvojnemu načrtu.

Slovenski prenosni plinovodni sistem se nahaja v 93 slovenskih občinah, desetletni razvojni načrt pa predvideva nadaljnjo širitev še na območje 15 občin ter priprave na transformacijo v skladu s podnebnimi cilji. Načrtovane projekte v okviru razvojnega načrta so razdelili v štiri skupine.

V skupini A je 37 projektov za povečanje obratovalne zanesljivosti in širitev prenosnega sistema, to so zanke in prilagoditve plinovodnega sistema zaradi poselitvenih in drugih okoliščin. Skupina B obsega 98 priključitev. V skupini C je 16 projektov za razvoj povezovalnih točk s prenosnimi sistemi sosednjih držav, med katerimi sta 2 projekta, ki jima je Evropska komisija v letu 2021 dodelila status projektov skupnega interesa (PCI). V skupini D sta 2 koridorja za razvoj projektov za prenos vodika, ki sta tudi kandidata za pridobitev statusa PCI 2023.

Prenosni plinovodni sistem v obdobju, ko se spreminjajo zahteve na področju virov energije, čaka obdobje transformacije in prilagoditve ter priprav na vključitev obnovljivih plinov, vodika in sintetičnega metana, saj NEPN predvideva izrabo plinskega sistema kot hranilnika energije. Hkrati pa mora plinski sistem zagotavljati nemoteno oskrbo s plinom tako za industrijsko in ostalo rabo, vse bolj pa tudi za cestni in morski promet. NEPN predvideva tudi uvajanje obnovljivih plinov v motorni promet preko polnilnic za stisnjen in utekočinjen zemeljski plin, predvidena pa je tudi trajnostna usmeritev v vodik, čemur bo morala slediti ustrezna infrastruktura.

V družbi Plinovodi zato že izvajajo aktivnosti za pripravo prenosnega plinovodnega sistema za injiciranje in delovanje z vodikom in obnovljivimi plini. Na ta način bodo zagotovili prenosno plinsko infrastrukturo, ki bo omogočala injiciranje plinov iz OVE, kot sta vodik in sintetični metan ter biometan, v prenosni plinovodni sistem.

Objavo in razvojni načrt si lahko ogledate na tej povezavi.

VIR: Naš Stik