Westinghousov reaktor AP1000® zaznamuje začetek novega obdobja jedrske energije v Združenih državah Amerike

Westinghousov reaktor AP1000® zaznamuje začetek novega obdobja jedrske energije v Združenih državah Amerike

Westinghouse Electric Company z družbama Southern Nuclear in Georgia Power ter drugimi partnerji pri projektu danes praznuje pomemben mejnik: elektrarna Vogtle 3 je dosegla prvo kritičnost – samozadostno verižno reakcijo jedrske cepitve. V jedrski elektrarni Vogtle v bližini mesta Waynesboro v ameriški zvezni državi Georgia bosta stala prva reaktorja AP1000® v ZDA.
Jedrska elektrarna Vogtle, enota 3, Waynesboro, Georgia, ZDA, februar 2023. © Georgia Power Company. Vse pravice pridržane.


"Počaščeni smo, da lahko delimo ta neverjeten trenutek z družbama Southern Nuclear, Georgia Power in sodelujočimi pri projektu ter s celotno ekipo elektrarne Vogtle," je dejal Patrick Fragman, Westinghousov predsednik in izvršni direktor. "To je pomemben korak k zagotavljanju čiste, zanesljive in varne energije prebivalcem Georgie še za prihodnje rodove."
Westinghouse bo še naprej tesno sodeloval z ekipo, saj se družba Southern Nuclear pripravlja na naslednji pomemben mejnik – sinhronizacijo bloka z električnim omrežjem, ki ji bo sledilo polno komercialno obratovanje.
Dve enoti AP1000®, katerih gradnja v elektrarni Vogtle se približuje koncu, sta reaktorja generacije III+ s popolnoma pasivnimi varnostnimi sistemi, modularno zasnovo konstrukcije in ima najmanjšo površino na MWe na trgu. Gre za prva nova reaktorja, ki bosta v ZDA zgrajena po treh desetletjih.
Poleg dveh reaktorjev na lokaciji Vogtle štiri enote AP1000® na Kitajskem trenutno postavljajo rekorde v obratovalni učinkovitosti, štirje dodatni reaktorji so v gradnji, dva pa sta še načrtovana. Poljska je nedavno izbrala reaktor AP1000® za svoj program jedrske energije, devet enot je bilo napovedanih za Ukrajino, tehnologijo pa preučujejo še za številne druge lokacije v srednji in vzhodni Evropi, Združenem kraljestvu in v Združenih državah Amerike.

VIR: Westinghouse