Hidroelektrarne so januarja v prenosno omrežje oddale 315 GWh električne energije, kar je bilo za skoraj 27 odstotkov več kot januarja lani.

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Arhiv DEM
Hidroelektrarne so januarja v prenosno omrežje oddale 315 GWh električne energije, kar je bilo za skoraj 27 odstotkov več kot januarja lani. 

Minulo leto si bodo operaterji hidroelektrarn zapomnili po izjemni neugodni hidrologiji, ki jim je preprečila izvedbo prvotnih proizvodnih načrtov, pri čemer so v prenosno omrežje oddale za tretjino manj elektrike kot leto prej. Po podatkih sodeč se je letošnje leto vsaj začelo bolj obetavno, saj so hidroelektrarne na Dravi, Savi in Soči prvi letošnji mesec v omrežje skupno oddale 315 milijonov kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 66,6 milijona oziroma 26,8 odstotka več kot isti mesec lani. Dejansko doseženi rezultati so za 18 odstotkov presegli tudi prvotne bilančne napovedi in le upati gre, da se bo dober začetek leta nadaljeval tudi v naslednjih mesecih. 
Drugače pa smo januarja iz domačih elektrarn uspeli zagotoviti milijardo 46,7 milijona kilovatnih ur, od tega so hidroelektrarne prispevale že omenjenih 315 milijonov, termoelektrarna Šoštanj 183,5 milijona, TE-TOL 29 milijonov in nuklearna elektrarna Krško 519,4 milijona kilovatnih ur. Slednja je proizvodnjo v primerjavi z istim mesecem leto prej proizvodnjo povečala za 1,6 odstotka, medtem ko je bila proizvodnja v naši drugi največji proizvodni enoti, termoelektrarni Šoštanj, manjša za skoraj 42 odstotkov, v primerjavi z bilančnimi napovedmi pa za 13 odstotkov. 
Vse elektrarne skupaj so januarja v prenosno omrežje sicer v primerjavi z istim mesecem lani oddale za 66,6 milijona kilovatnih ur ali šest odstotkov manj električne energije, a hkrati za 1,7 odstotka več, kot je bilo sprva načrtovano z letošnjo elektroenergetsko bilanco.

VIR: Naš Stik