Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo vrata danes odprl 33. sejem Alpe-Adria, ki v ospredje postavlja zeleni in aktivni turizem ter kamping in karavaning.

Ljubljana, 15. februarja - Tudi letos osrednjo turistično prireditev v regiji spremljajo mednarodni strokovni sejmi okusov Gastexpo. Obiskovalce sejemski prireditvi vabita do vključno sobote.

Sejem Alpe-Adria, ki ga pripravlja Gospodarsko razstavišče, bo danes odprl minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Po uradnem delu bo sledil pogovor z ministrom, ki ga bo vodil predsednik Društva turističnih novinarjev Drago Bulc, so sporočili z Gospodarskega razstavišča.
Ob tej priložnosti bodo znova podelili nagrado jakob za kakovost in odličnost v turizmu. Letos jo prejme javni zavod Notranjski regijski park za projekt Tematska pot Drvošec in Center za obiskovalce Cerkniško jezero. Lani so namreč ob izhodišču tematske poti Drvošec odprli Center za obiskovalce Cerkniško jezero, ki je obogaten z interaktivno razstavo, kjer lahko obiskovalci pred ali po sprehodu na tematski poti odkrijejo svet Cerkniškega jezera in prisluhnejo zgodbam o njegovih preobrazbah.

Ponudba sejma je osredotočena na gastronomski, kulturni in aktivni turizem, kamping in karavaning ter trajnostno Slovenijo. Predstavilo se bo več kot 250 ponudnikov turističnih storitev iz Slovenije, Tunizije, Nepala, Avstrije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Italije. Svojo turistično ponudbo bo predstavila tudi država partnerica sejma, Črna gora.

V okviru sejma Alpe-Adria se bo po navedbah organizatorjev odvilo več kot 50 dogodkov, ki bodo osredotočeni na kolesarstvo, plezanje, kulinariko, različne zunanje aktivnosti ter novosti na področju turizma, njegovo digitalizacijo in trajnost. Na sejmu bo predstavljena široka ponudba šotorov ter kamping ter karavaning doživetij, ki postajajo vse bolj priljubljena oblika oddiha v naravi.

Sejemske predstavitve spremlja tudi pester spremljevalni program. Že danes se bo denimo odvil posvet o čezmejnem povezovanju okusov, turizma in priložnosti v regiji Alpe Adria, na katerem bodo med drugim sodelovali direktor Turizma Celovec Helmuth Micheler, direktorica Slovenske gospodarske zveze v Celovcu Vesna Hodnik Nikolić in direktor predstavništva hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji Bruno Bonifačić. Zvečer pa bo potekala razglasitev rezultatov Mednarodnega festivala Več znanja za več turizma.

V četrtek bo javni zavod Triglavski narodni park pripravil okroglo mizo na temo listine za trajnostni razvoj turizma v zavarovanih območjih. Predstavniki Triglavskega narodnega parka se bodo z gosti pogovarjali o razvojnih priložnostih in pasteh v Julijskih Alpah. V petek pa se bo med drugim predstavil Muzej premogovništva Slovenije, kjer bodo lahko obiskovalci spoznali petzvezdični doživetji, rudarsko šego Skok čez kožo, s katero novinci vstopajo v rudarski poklic in maskoto krtka Ligija.

Do sobote pa se bo zvrstila še vrsta drugih dogodkov, kot so okrogle mize, novinarske konference, posveti, predavanja in podobno.
Tradicionalno vzporedno s sejmom Alpe-Adria potekajo tudi 16. mednarodni strokovni Sejmi okusov Gastexpo v organizaciji Primorskega sejma. Obiskovalcem bo predstavljena ponudba pijač, kave, slaščičarstva, pekarstva, sladoleda, vina in opreme za gostinstvo ter hotelirstvo. Dogajanje bodo spremljale tudi delavnice in tekmovanja, tako se bodo obiskovalci preizkusili v pripravi pice ter kave in udeležili slaščičarskih in pekarskih delavnic.
Z eno vstopnico je mogoče obiskati obe sejemski prireditvi. Obiskovalci se lahko z vstopnico brezplačno zapeljejo z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa.

VIR: Krog STA