Družbi Energetika Ljubljana in Eles poglabljata sodelovanje na področju zagotavljanja zanesljive energetske oskrbe.

Ljubljana, 13. februarja - Družbi Energetika Ljubljana in Eles poglabljata sodelovanje na področju zagotavljanja zanesljive energetske oskrbe. S tem namenom sta z Mestno občino Ljubljana danes podpisali krovni sporazum o sodelovanju na področju povezovanja sektorjev ogrevanja in hlajenja z elektroenergetskim sektorjem.
 
Krovni sporazum predstavlja temelj za neprofitno povezovanje med daljinskim energetskim sistemom in elektroenergetskim sistemom, cilj pa je skupno delovanje, katerega učinki bodo v izključno dobrobit lokalnih skupnosti, gospodarstva in države. Podpisali so ga ljubljanski župan Zoran Janković, direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej in direktor Elesa Aleksander Mervar, so sporočili iz Energetike Ljubljana.

Spomnili so, da se je Slovenija tako kot ostale članice EU zavezala k trajnostnemu energetskemu razvoju in s tem k zelenemu prehodu, ki ne bo enostaven - ne s tehnološkega in ne s finančnega vidika. Določene tehnološke rešitve se še razvijajo, kot na primer pretvorba viškov električne energije v vodik, njegova hramba, transport in ponovna uporaba. V odvisnosti od razvoja te tehnologije bosta namreč odvisna tudi obseg in hitrost zelene preobrazbe.

Zato so se z Elesom odločili združiti kompetence zaposlenih in identificirati skupne projektne cilje na področju proizvodnje električne in toplotne energije, ki so realno izvedljivi, ter za njih poiskati primerne strateške partnerje in vire financiranja, predvsem na področju nepovratnih sredstev.

V skupni strategiji, ki jo bodo pripravili do konca poletja, bodo podrobneje predstavili potencialne projekte, opredelili medsebojne vloge in partnerstva, kot tudi potrebne vire financiranja za uspešno izvajanje projektov medsektorskega povezovanja v luči zelenega prehoda, so še pojasnili v Energetiki Ljubljana.

VIR: KROG STA