V petek, 19. januarja, vrata odpira že 15. Informativa, vseslovenski predinformativni dan oz. sejem izobraževanja in poklicev, ki ga organizira družba Proevent.

Ljubljana, 18. januar 2024 – V petek, 19. januarja, vrata odpira že 15. Informativa, vseslovenski predinformativni dan oz. sejem izobraževanja in poklicev, ki ga organizira družba Proevent. Informativa, ki to leto poteka tik pred mednarodnim dnem izobraževanja (24. januar) in tik pred uradnimi informativnimi dnevi (16. in 17. februar) v letošnjem letu predstavlja prek 250 izobraževalnih programov slovenskih srednjih šol, gimnazij, višjestrokovnih šol, visokih šol, dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov vseh slovenskih univerz, 27 priložnosti za izobraževanje in delo v tujini, hkrati ponuja (prve) zaposlitve in druge priložnosti več kot 30 podjetjih in organizacij v okviru 7. zaposlitvenega sejma za mlade Moja prva zaposlitev.

Vzporedna dogodka, ki sta za obiskovalce brezplačna, bosta potekala na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani 19. in 20. januarja med 9. in 18. uro.

Častni pokrovitelj 15. Informative je minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.ZANIMIVOSTI PRVEGA IN DRUGEGA DNE

PETEK, 19. 1. 20249.00 odprtje 15. Informative in 7. Moje prve zaposlitve9.10 izjava za medije ministra Darja Felde (dvorana C, prostor Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, št. 19)9.40 izjava za medije Matjaža Hana, častnega pokrovitelja 15. Informative (dvorana C, prostor Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, št. 22)10.00 Emkej – vsebine E-Uprave (dvorana C, prostor Ministrstva za digitalno preobrazbo in Ministrstvo za javno upravo, št. 20)10.30 izjava za medije ministra dr. Aleksandra Jevška (dvorana C, prostor Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, št. 1)12.15 Gaja Filač z gosti - Kariera v gostinstvu in turizmu - ustvarjam doživetja (Forum v dvorani C, pripravlja: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport)SOBOTA, 20. 1. 202410.00 Cene Prevc – predstavitev in pogovor o elektrotehniki (dvorana C, prostor Ministrstva za digitalno preobrazbo in Ministrstva za javno upravo, št. 20)13.15-14.00 Erika Kostanjšek - Računovodja s čustveno in umetno inteligenco (Forum v dvorani C, pripravlja: Zbornica računovodskih servisov)14.15-15.00  brigadir Peter Zakrajšek in dr. Darko Ščavničar - Vojaški modul na visokošolskih študijih in štipendije za delo v Slovenski vojski (Forum v dvorani C, pripravlja: Center vojaških šol Slovenske vojske in Uprava za obrambo Ljubljana)15.15 Gorazd Prah - Kako najti prvo zaposlitev (Forum v dvorani C, pripravlja: MojeDelo.com)18.00 zaprtje 15. Informative in 7. Moje prve zaposlitveInformativa – veliki vseslovenski predinformativni dan
250 IN VEČ PROGRAMOV NA ENEM MESTU
Natanko en mesec pred uradnimi informativnimi dnevi, ki bodo po vsej Sloveniji potekali 16. in 17. februarja, bodo mladi na 15. Informativi izobraževalne programe lahko spoznavali na enem mestu. Hkrati bodo lahko pridobili tudi različne, s poklici in izobraževanjem povezane, informacije. Informativa je edinstven (pred)informativni dan za učence, dijake in študente, da spoznajo, katere šole oz. fakultete jim ponujajo katere programe, jih med seboj primerjajo in se odločijo, katero izmed njih bodo obiskali na informativni dan ter kam bodo nato oddali prijavnico za vpis. V letošnjem letu se predstavlja tudi 27 programov iz tujine, natančneje iz Avstrije, Hrvaške, Luksemburga, Nizozemske, Poljske, Švice, Združenega kraljestva in ZDA.

IZOBRAŽEVALNO-SVETOVALNI PROGRAM
Tudi na letošnji Informativi ne bo manjkal pester, predvsem pa bogat spremljevalni program, ki bo mladim nudil informacije o nadaljnjem izobraževanju. Na kar treh lokacijah (Forum, Mala predavalnica in Balkon UL) bodo potekale predstavitve zakaj in kako postati policist (Policija), kariera v gostinstvu in turizmu (Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport), kako najti prvo zaposlitev (Moje delo), kako se hitreje in uspešneje učiti (Inštitut Zavod Kratos), vojaški visokošolski moduli in študij (uprava za obrambo Ljubljana skupaj s centrom vojaških šol Slovenske vojske), o stresu v šoli in na faksu (NLP Center), Hollandov vprašalnik o interesih za študij (Karierni centri UL), prijavno-vpisni postopki za študij in predstavitve študijskih programov Univerze v Ljubljani in Univerze na Primorskem.

Univerza v Ljubljani pa poleg svojega obširnega razstavnega prostora pripravlja še svetovalno-izobraževalni program na balkonu v dvorani A, kjer bodo potekala različna individualna svetovanja o interesih za študij, kaj storiti v primeru, da nismo sprejeti na želen študij, kako izračunati svoje točke za vpis, kako oddati prijavo s posebnim statusom ipd.

POKLICI IN PRILOŽNOSTI
Na razstavnem prostoru Ministrstva za vzgojo in izobraževanje bodo skozi improvizacije in pogovore predstavili poklic učitelja, na prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bodo preko kampanje Lepo je biti kmet in postani gozdar predstavili poklica gozdarja in kmeta, ki sta dandanes izobražena, inovativna, uspešna in podjetna posameznika, ki razumeta izzive in sta na tekočem s sodobnimi tehnološkimi rešitvami. Policija bo v okviru izobraževalnega programa in na svojem razstavnem prostoru predstavila karierne priložnosti v svojih vrstah – od policista do računalniškega programerja, elektroinženirja, ekonomista, pravnika, kemika, veterinarskega tehnika ipd. Slovenska vojska bo pripeljala številna vozila in opremo in na ta način navduševala mlade nad svojim delom ter predstavila različne zaposlitvene priložnosti v vojski, štipendiranje, vojaške tabore za dijake in študente ipd.

Na prostoru Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport bodo v sodelovanju z Javno agencijo RS za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije SPIRIT Slovenija potekale predstavitve za promocijo lesarskih poklicev pod skupnim geslom Lesarstvo - tvoja prihodnost, v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo - STO pa predstavitev poklicev oziroma kariernih priložnosti v gostinstvu in turizmu.

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana bo na svojih razstavnih prostorih predstavljal različne poklice v živilstvu, gostinstvu in turizmu, naravovarstvu ipd., obenem pa bodo svoje delo predstavili tudi v okviru kavarne BIC bistro v dvorani C.

DIJAŠKI SKLAD – IZOBRAŽEVANJE ZA VSE
Na Informativi se v letošnjem letu predstavlja tudi ZPM Ljubljana Moste-Polje, ki bo v okviru Informative predstavljal Dijaški sklad, delujoč v okviru programa Botrstvo v Sloveniji, in ki je bil ustanovljen z namenom kritja stroškov dijaških domov za srednješolce, ki bi brez pomoči morali opustiti šolanje in zatreti sanje po boljšem jutri. Na svoji stojnici v dvorani C bodo ZPM-jevci med svoje vrste vabili tudi študente, ki bi želeli delati z otroki in mladostniki. Na dogodku bo prisoten tudi ZPM Ljubljana Vič-Rudnik, ki bo predstavljal svoje aktivnosti in dejavnosti za mlade.
Moja prva zaposlitev – zaposlitveni sejem za mlade
NA INFORMATIVI TUDI DO (PRVE) ZAPOSLITVE
Že sedmo leto zapovrstjo bo vzporedno potekal še zaposlitveni sejem za mlade Moja prva zaposlitev. Mladi bodo na prizorišču v dvorani C (Steklena dvorana) lahko stopili v neposreden stik z delodajalci, ki nudijo več kot 100 štipendij, praktičnih usposabljanj, projektno in študentsko delo ter prvo zaposlitev.

Različne zaposlitvene in štipendijske priložnosti bo predstavljajo več kot 30 zaposlovalcev in organizacij, ki bodo konkretneje iskali naslednje profile: tehnike in inženirje v letalstvu, v igralniški industriji, kontrolorje tehničnih pregledov vozil, tehnologe in druge kadre v mehatroniki, elektromonterje, elektrikarje, elektronike, elektrotehnike, orodjarje, operaterje/programerje, ponujali bodo študentska dela v živilski industriji, različne kategorije vojaške službe in policije, skladiščnike, inženirje tehničnih strok, nogometne sodnike, farmacevte, zdravnike, medicinske sestre, kader za razvoj zdravil ipd. Celoten seznam iskalcev je na voljo na spletni strani dogodka https://mojaprva.si/.

Dodatno pa bodo v okviru Moje prve zaposlitve predstavljene še informacije o Zoisovih štipendijah, štipendijah za deficitarne poklice in Ad futura štipendije za študijsko mobilnost v tujino, štipendijski programi za mlade talente in še veliko drugega. Za različne informacije in različne priložnosti pa bodo na voljo še: ZAVOD RS ZA ZAPOSLOVANJE – KARIERNA SREDIŠČA; KARIERA SLOVENIJA; MANPOWER; MJOB, ŠTUDENTSKI SERVIS in e-ŠTUDENTSKI SERVIS.

Vstop na prireditev je za obiskovalce brezplačen. Več na www.informativa.si.

--
15. Informativa, sejem izobraževanja in poklicev
vzporedno 7. Moja prva zaposlitev, zaposlitveni sejem za mlade
Gospodarsko razstavišče v Ljubljani
19. in 20. januar od 9. do 18. ure
VSTOP ZA OBISKOVALCE JE PROST

VIR: Proevent d.o.o.