Gradnja vodnih zadrževalnikov in hidroelektrarn spreminja habitatne tipe, floro in favno vodotokov, kar zahteva trajnostne rešitve in celovite raziskave za oceno vplivov na ekosistem. Objavljamo povzetek razsikave, ki so jo objavile Savske elektrarne Ljubljana.

Datum objave:
10. november 2023

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
arhiv SEL
Gradnja vodnih zadrževalnikov in hidroelektrarn spreminja habitatne tipe, floro in favno vodotokov, kar zahteva trajnostne rešitve in celovite raziskave za oceno vplivov na ekosistem. Objavljamo povzetek razsikave, ki so jo objavile Savske elektrarne Ljubljana.

Pod jezom akumulacije je vodni režim spremenjen v tolikšnem obsegu, da povzroči delne spremembe favne in flore.
Gradnja vodnih zadrževalnikov in hidroelektrarn predstavlja obsežen poseg v vodotok s kompleksnimi posledicami. Raziskava, ki so jo objavile Savske elektrarne Ljubljana je osredotočena na neposredne in posredne vplive na habitatne tipe, floro in favno vodnih okolij in razkriva poglobljene učinke na okolje. Analiza vplivov gradbenih del na habitatne tipe strmih pobočij, skalnih sten in rečnih teras razkriva uničenje dealpinske flore v Zasavskem gričevju. Pri tem se je potrebno poglobiti v specifične posledice gradnje vodnih zadrževalnikov na lokalno okolje.

Posredni vplivi na vodni režim


Pregled sprememb vodnega režima pod jezi akumulacije in vpliv na migracije vodnih organizmov, kljub gradnji ribjih stez. Raziskava se osredotoča na prilagoditve, ki so potrebne za ohranjanje naravnega življenjskega cikla vodnih vrst. Raziskava vpliva evtrofizacije in polucije na vrstno sestavo vodne favne v mirujočih akumulacijskih jezerih, skupaj z analizo vegetacije obrežij in naseljevanjem vodnih makrofitov. Ocenjuje se dolgoročne učinke na biotsko raznovrstnost.

Vpliv na prodišča in lokalne vodne režime


Podrobna študija vpliva gradnje pregrad na prodonosnost vodotokov ter posledic na prodišča. Raziskava vključuje primerjalno analizo med različnimi tipi pregrad in njihovim vplivom na številne habitatne tipe. Poglobljena analiza negativnih vplivov malih hidroelektrarn na lokalne vodne režime. Raziskava izpostavlja potrebo po upoštevanju lokalnih podatkov pri oceni vplivov, še posebej na dobro ohranjenih vodotokih.

Pomen celovite raziskave


Ozadje pomanjkljivih informacij o vodnih ekosistemih in potreba po sistematičnem raziskovanju flore, favne ter habitatnih tipov za boljšo pripravo biološko-naravovarstvenih podlag. Predlagana je organizacija celovitih raziskav za dopolnitev manjkajočih podatkov. Raziskava poudarja kompleksnost vplivov gradnje vodnih zadrževalnikov in hidroelektrarn ter pomen trajnostne rabe vodnih virov ob ohranjanju biotske raznovrstnosti. Sistematične raziskave so ključne za pridobitev celovitih podatkov in vzpostavitev smernic za odločanje o sprejemljivosti posegov v vodne ekosisteme.

VIR: Naš Stik