Koper se bo 2. in 3. septembra prelevil v prestolnico športnega plezanja. Tekma svetovnega pokala bo potekala v novem plezalnem centru, edinem v Sloveniji,

Koper se bo 2. in 3. septembra prelevil v prestolnico športnega plezanja. Tekma svetovnega pokala bo potekala v novem plezalnem centru, edinem v Sloveniji, ki združuje vse tri discipline športnega plezanja, kar je izjemna pridobitev za mesto Koper, ki tako postaja vse pomembnejša športna destinacija. Po 5 osvojenih medaljah in kot najuspešnejša država na nedavnem evropskem prvenstvu ima Slovenija visoka pričakovanja. Vse oči bodo uprte v olimpijsko, svetovno in evropsko prvakinjo, ambasadorko slovenskega turizma, Janjo Garnbret. Slovenska turistična organizacija (STO) kot partnerica dogodka z implementacijo znamke I feel Slovenia pomembno prispeva k promociji Slovenije kot športne destinacije s poudarkom na športnem plezanju.

Slovenija bo že 26. leto zapored gostila tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju. Najboljše športne plezalke in plezalci se bodo pomerili v novem plezalnem centru Koper. Gre za prvi tovrstni plezalni center v Sloveniji, ki združuje vse tri plezalne discipline in se po kakovosti lahko primerja z največjimi plezalnimi športnimi centri v Evropi. Po 5 osvojenih medaljah in kot najuspešnejša država na nedavnem evropskem prvenstvu imajo slovenske tekmovalke in tekmovalci na čelu z ambasadorko slovenskega turizma Janjo Garnbret visoke cilje in pričakovanja.

STO kot partnerica dogodka z implementacijo znamke I feel Slovenia pomembno prispeva k promociji Slovenije kot športne destinacije s poudarkom na športnem plezanju.

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, je povedala: »Slovenija je upravičeno med velesilami športnega plezanja na svetu. Tako po športnih dosežkih, s katerimi nas v zadnjih letih še posebej navdušuje ambasadorka slovenskega turizma Janja Garnbret, kot tudi po številnih možnostih za nepozabna plezalna doživetja. Športni turizem in aktivna doživetja na prostem predstavljata pomemben steber turistične ponudbe Slovenije, hkrati pa je to tudi osrednja komunikacijska tema v letih 2022 in 2023. Slovenija s svojo geografsko raznolikostjo omogoča plezalna doživetja skozi vse leto. Tekma svetovnega pokala bo potekala v novem plezalnem centru, edinem v Sloveniji, ki združuje vse tri discipline športnega plezanja, kar je izjemna pridobitev tako za mesto Koper kot za slovenski turizem. Koper tako postaja pomembno evropsko plezalno središče in vse pomembnejša športna destinacija, kar je odlična nadgradnja dosedanje turistične ponudbe ter priložnost za nadaljnji razvoj športnih priprav in aktivnih počitnic za ljubitelje plezanja v tem delu Slovenije.«

Mojca Vojska, direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper je povedala: »Koper je te dni dobil novo, sodobno in zelo zavidljivo plezalno infrastrukturo v samem centru mesta. Že sedaj je destinacija med plezalci zelo znana in se uvršča v sam vrh po kakovosti plezalnih smeri, ki jih imamo na Kraškem robu. Status plezalne destinacije bomo le še ojačali, povezali bomo naravna plezališča z umetnim in gradili na prepoznavnosti tega športa pri nas, ki ga je zaradi ugodnega podnebja možno izvajati celo leto. Tekma svetovnega pokala, ki ga bomo ta konec tedna gostili v Kopru, je prvi korak pri tej promociji in dokaz, da lahko v Kopru gostimo tekmovanja na najvišji ravni. Skozi dogodek bomo ime našega mesta ponesli v svet in nedvomno marsikoga spodbudili, da plezališča tudi sam preizkusi. V Kopru pričakujemo večje število gledalcev in športnih navdušencev. Plezanje je namreč vse bolj prepoznaven in priljubljen šport, kar lahko delno pripišemo tudi številnim uspehom, ki jih na tem področju dosegajo naši športniki. V bodoče si tako obetamo dobro obiskanost in zasedenost plezalnega centra, ki bo na enem mestu združeval vse tri plezalne discipline: balvansko, hitrostno in težavnostno. Koper je že ob prejemu naziva Olimpijskega športnega centra dokazal, da se uvršča med vodilne športne destinacije v Sloveniji. V mestu že imamo sodoben nogometni stadion, atletski stadion, igrišča za odbojko na mivki, pokrit olimpijski bazen, več teniških igrišč, urejeno infrastrukturo za vodne športe, letos pa se vsem tem pridružuje še zunanja plezalna stena.«

Janja Garnbret je pred tekmo svetovnega pokala povedala, da ima na tekmi svetovnega pokala v Kopru enak cilj kot pred vsako tekmo: “Grem po zmago, a se hkrati zavedam, da je pred domačim občinstvom najtežje tekmovati, saj želim pokazati najbolje, kar znam.”

Njeni uspehi bodo v Koper zagotovo pritegnili množice domačih in tujih navdušencev nad športnim plezanjem, zato so organizatorji poskrbeli tudi za pester spremljevalni program. 


Več informacij je na voljo v medijskem središču STO .

PR: STO