napovednik dogodkov muzeja MAO



MUZEJ V SKUPNOSTI 2 I Sreda v MAO parku

Sreda, 29. 5. 2024 I Park Muzeja za arhitekturo in oblikovanje
 
10.30 I
Srečališče: Beremo skupaj
17.00 I
Delavnica izdelave mila z Ireno Regovec

V parku MAO odpiramo prostor za skupne dogodke, ki temeljijo na medgeneracijskem sodelovanju, povezovanju znanja v skupnosti, vključevanju javnosti in vzajemnem delovanju. Ustanove in posamezniki s srečanji, dogodki in delavnicami preizkušamo domet in učinke skupnega delovanja, predstavljenim socialnim inovacijam pa ponujamo prostor za preizkus v realnosti.

Vabljeni udeleženci vseh starosti!

Srečanje Knjigomislecev: Menjam strah za sladoled
 

Danes, 28. 5. 2024 ob 18.00 I MAO dvorišče
 

Srečanje bo posvečeno pogovoru o knjigi Menjam strah za sladoled avtorice Samante Kobal. Šestnajstletni Tomaž živi običajno življenje najstnika, ko v njegovo življenje vstopi Teresa, nova sošolka iz Rima ...
 
Več na povezavi


Voden ogled gradu Fužine

Sobota, 1. junij 2024 ob 11. uri

Grad Fužine – danes Muzej za arhitekturo in oblikovanje, nekdaj pa renesančni dvorec, kjer je delovala prva papirnica na Kranjskem in baza protestantizma. Njegova vloga je bila vse od nastanka v 16. stoletju tako gospodarska kot kulturna in politična. Prvotno ime gradu je bilo Mrzli studenec (Kaletenbrunn), ker je bil ob gradu izvir mrzle vode, v grajskem parku, kjer so bile nekoč posajene murve, pa so gojili celo sviloprejke. Grad sta še posebej zaznamovali družini Khisl in Terpinc. Leta 1984 je bil razglašen za kulturni spomenik in je od leta 1990 namenjen muzejski dejavnosti v upravljanju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Po gradu vas bo popeljala Katarina Metelko, strokovnjakinja za umetnostno, stavbno in kulturno zgodovino posvetne arhitekture na Slovenskem. Posebno pozornost posveča stavbni in kulturni dediščini gradu Fužine in družine Khisl.

Prijave: izobrazevanje@mao.si



Prometej znanosti projektni skupini LEGO # Plečnik

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je podelila priznanja Prometej znanosti za vzorno donatorstvo ter za odličnost v komuniciranju znanosti.


Med prejemniki listine Finalist nacionalnega izbora za priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2023 je tudi skupina sodelavcev projekta LEGO # Plečnik: Natalija Lapajne (MAO), dr. Matej Nikšič (UIRS), dr. Alenka Fikfak, dr. Janez P. Grom in dr. Kristijan Lavtižar (FA) ter študentje Fakultete za arhitekturo UL.

Projekt je nastal v Plečnikovem letu 2023 iz osrednje muzejske razstave Universum Plečnik: Od delavnice do mita. Povezal je MAO, UIRS in FA s ciljem prenosa znanj in popularizacije kulturne dediščine in vrednot ustvarjenega prostora.

Iskrene čestitke!

Več na povezavi

ARHITEKTURA V ŽIVO

Sprehod po secesijski Ljubljani I Art Nouveau v Ljubljani
 
Ponedeljek, 10. 6. 2024 ob 16.30


Zbirno mesto: pred Hotelom Union, na Nazorjevi ulici ob vodnjaku
Vodita: Marija Režek Kambič (ZVKDS OE Ljubljana) in Natalija Lapajne (MAO)

Za art nouveau, oziroma tako imenovano novo umetnost, je bilo značilno, da je združevala različne umetnostne zvrsti. Pri nas se je za oznako te smeri predvsem v arhitekturi uveljavilo ime secesija. Sprehodili se bomo mimo nekaterih najpomembnejših secesijskih stavb domačih in tujih arhitektov (Ciril Metod Koch, Josip Vancaš, Maks Fabiani, Ivan Vurnik, …) vzdolž Miklošičeve ceste z zaključkom v Miklošičevem parku – nekdaj Slovenskem trgu, najlepšem secesijskem ambientu na prostem.

Prijava: izobrazevanje@mao.si

Več na povezavi

LEGO delavnica za vse generacije I Art nouveau v Ljubljani

Vurnik in vzorci secesijskih ornamentov


Nedelja, 9. junij 2024 ob 11. uri

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenil podobo mest v Evropi in tudi izven nje.

Izziv tokratne lego delavnice bo arhitektura, predvsem prepletanje narodnih in geometrijskih motivov, ki so zaznamovali nekatera pročelja stavb kot tudi marsikateri ambient arhitekta Ivana Vurnika in njegove sopotnice akademske slikarke Helene Kottler Vurnik.

Prijave: izobrazevanje@mao.si

Več o dogodku na povezavi
140. letnica rojstva arhitekta Ivana Vurnika
Odprtje razstave
»VURNIK NEKOČ IN DANES 1884-2024«

Sobota, 1. junija 2024, ob 18. uri I Radovljica, Vurnikov trg


V letu 2024 bo minilo 140 let od rojstva slovenskega arhitekta, profesorja, inovatorja in umetnika Ivana Vurnika. Zaradi njegovega celostnega vpliva na kasnejši razvoj slovenske arhitekture ga želimo na novo predstaviti širši javnosti. Razstava Vurnik nekoč in danes bo zajemala njegova največja dela.

Razstava Centra arhitekture Slovenije je nastala v sodelovanju s kustosom MAO dr. Bogom Zupančičem. Na ogled bo do 31. 8. 2024.
ZAPOSLUJEMO!

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) iščemo proaktivno, motivirano in urejeno osebo za zasedbo delovnega mesta KUSTOS ZA RAZSTAVE (VODJA BIENALA OBLIKOVANJA) - M/Ž.

Trajanje zaposlitve: nedoločen čas
Rok prijave: 9.6. 2024

Opis delovnega mesta in razpisni pogoji so dostopni na povezavi.
Muzeji za izobraževanje in raziskovanje
skupna razstava plakatov državnih muzejev Slovenije

18. maj–9. september 2024
Muzejska ploščad Metelkova


Muzeji skrbijo za izmenjavo in bogatenje kultur, krepijo vzajemno razumevanje, sodelovanje in mir med narodi.

Več na povezavi >> 

VIR: MAO