Vlada je družbi GEN energija določila dajatev za vplačilo v Javni sklad Republike Slovenije za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganja radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško (Sklad NEK).

Datum objave:
14. april 2023

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
Arhiv Naš stik
Vlada je družbi GEN energija določila dajatev za vplačilo v Javni sklad Republike Slovenije za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganja radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško (Sklad NEK). Dajatev znaša 0,012 evra za vsako prevzeto kWh električne energije, proizvedeno v Nuklearni elektrarni Krško.


Sklad NEK ima sicer nalogo pravočasno zbrati ustrezna sredstva, ki bodo omogočila varno odlaganje radioaktivnih odpadkov in izvedbo vseh faz razgradnje NEK. Po zaključeni razgradnji mora biti mesto, na katerem je stal jedrski objekt, očiščeno in vnovič na voljo za uporabo. Sredstva, ki se zbirajo v Skladu NEK, tako namenjajo za varno skladiščenje in končno odlaganje izrabljenega goriva in radioaktivnih odpadkov iz NEK ter za varno razgradnjo NEK.

Sredstva so zagotovljena iz razlike med proizvodno ceno električne energije za vsako kWh proizvedene električne energije v NEK, dobavljene podjetju GEN energija in prodajno ceno, ki jo slednja dosega na trgu električne energije. Dajatev, ki so jo potrdili na včerajšnji seji vlade, še naprej znaša 0,012 evra za vsako prevzeto kWh električne energije iz nuklearke.

Državni zbor Republike Slovenije je že leta 1994 s posebnim zakonom ustanovil Sklad za financiranje razgradnje NEK in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK, od leta 2022 pa z uveljavitvijo novega Zakona o Javnem skladu Republike Slovenije za financiranje razgradnje NEK in odlaganja radioaktivnih odpadkov iz NEK Sklad NEK deluje kot javni sklad.

Podobno kot Slovenija je svoj sklad let 2007 ustanovila tudi Hrvaška, saj je razgradnja NEK in odlaganje radioaktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva obveznost obeh držav, obe državi tudi enakovredno prevzemata 50-odstotni delež skupne razpoložljive moči in električne energije na pragu NEK.

VIR: Naš Stik