Minuli teden je skupščina družbe VIPA HOLDING, d.d., kjer je bilo prisotnega 98,73 % kapitala družbe z glasovalno pravico, sprejela sklep o likvidaciji družbe.

VIPA HOLDING – skupščina družbo poslala v likvidacijo, 435 preostalih delničarjev nekdanje Pooblaščene investicijske družbe lahko pričakuje izplačila na jesen – preko 6.000 delničarjev pa je ob ukinitvi registrskih računov svoje delnice (kar 10 % celotne družbe) prepustilo državnemu KAD


Minuli teden je skupščina družbe VIPA HOLDING, d.d., kjer je bilo prisotnega 98,73 % kapitala družbe z glasovalno pravico, sprejela sklep o likvidaciji družbe. Skupščine ene zadnjih naslednic nekdanjih Pooblaščenih investicijskih družb (PID), se je - poleg največjega delničarja, družbe MLINO, d.o.o. (87,86 %), MLINOTEST, d.d. (0,061 %), državne KAPITALSKE DRUŽBE, d.d., (10,49 % brez glasovalnih pravic ter le 0,004 % z glasovalno pravico) in delničarja Jakoba Finžgarja - udeležil tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, in v svojstvu civilne družbe »Delniška OPORA« podal nasprotni predlog k edini vsebinski točki dnevnega reda. VZMD je namreč prvotnemu predlogu sklepa o likvidaciji želel dodati varovalko, ki bi zaščitila vse delničarje v primerih, če bi tekom postopka katerikoli del premoženje družbe prodali oz. prenesli posameznemu delničarju ali z njim povezani osebi. Žal se o nasprotnem predlogu VZMD ni glasovalo, saj je skupščina predhodno sprejela prvotno predlagani sklep, mag. Verbič pa je iz previdnosti posledično napovedal možnost izpodbijanja takšnega sklepa.

Predsednik uprave družbe, Matija Majcenovič, je sicer ob izraženih bojaznih VZMD, podal dodatna pojasnila in zagotovila, da bodo še pred otvoritveno bilanco opravljene tudi cenitve s strani zunanjih neodvisnih strokovnjakov, zato je vsakršna tozadevna skrb delničarjev odveč. Družba bo o poteku likvidacije obveščala delničarje, pred samim zaključkom postopka in razdelitvijo likvidacijske mase pa bo izvedena še ena skupščina. Glede na zakonske roke je ocenil, da bi se to lahko zgodilo predvidoma letos jeseni, v kolikor v vmesnem času ne pride do kakršnihkoli zapletov, ki jih sicer ne pričakuje.  

V VZMD, kjer dogajanje v družbi spremljajo že vse od ustanovitve Združenja, bodo pozorno spremljali tudi proces likvidacije ter nudili nadaljnjo podporo delničarjem družbe tudi preko Informacijske pisarne za delničarje Vipe holdinga, ki deluje že vrsto let. VZMD je sicer delničarje - ob različnih priložnostih - v preteklosti tudi večkrat pozval, naj izkoristijo priložnost in izstopijo iz družbe pod sorazmerno ugodnimi pogoji, žal pa preko 6.000 delničarjev njihovih opozoril ni upoštevalo in so ob ukinitvi registrskih računov ostali brez delnic, skupno 770.454 delnic družbe (preko 10 %) pa je bilo tako brezplačno prenesenih v dobro državne Kapitalske družbe (KAD). Že leta 2007 je Združenje delničarje seznanilo z možnostjo prodaje njihovih delnic po ceni 7,09 €, podobno obvestilo pa so ponovili tudi leta 2010, ko se je ponovno pojavila možnost prodaje delnic po več kot 10-kratniku takratne borzne cene (VIDEO: https://youtu.be/ddSBtwmexyw). Še zadnjo priložnost za ugodno skupno prodajo malih delničarjev je VZMD zagotovil leta 2017, ob ukinjanju registrskih računov, ko so številni delničarji izkoristili ugodno rešitev »Delniške OPORE« ter svoje delnice prodali po šestkratniku takratne borzne cene. Ob tem v Združenju – kot že večkrat doslej – ponovno opozarjajo na pomen pravočasnega odziva ter pristopa malih delničarjev k »Delniški OPORI« oz. Delničarskim sporazumom v okviru VZMD.

VIR: VZMD