V Zavodu Celeia Celje so v sodelovanju s partnerji in ob podpori Mestne občine Celje v okviru Pravljičnega Celja 2023 v 30 dneh pripravili več kot 60 dogodkov. Slednje je obiskalo okrog 80.000 obiskovalcev. Z obiskom so zadovoljni tako organizatorji kot tudi stalni in začasni ponudniki v starem mestnem jedru.

V Zavodu Celeia Celje so v sodelovanju s partnerji in ob podpori Mestne občine Celje v okviru Pravljičnega Celja 2023 v 30 dneh pripravili več kot 60 dogodkov. Slednje je obiskalo okrog 80.000 obiskovalcev. Z obiskom so zadovoljni tako organizatorji kot tudi stalni in začasni ponudniki v starem mestnem jedru.

»Po koncu enomesečnega programa Pravljično Celje 2023 ocenjujemo, da smo dosegli zastavljene cilje. Pravljično Celje je prav vsak dan, od prižiga lučk dalje, postreglo vsaj z eno programsko vsebino, k obisku smo privabili ne le lokalno prebivalstvo, ampak tudi obiskovalce iz drugih slovenskih krajev in tujine, z dogodki smo nagovarjali različne ciljne javnosti in generacije, spodbujali kreativnost in ohranjanje kulturne dediščine lokalnih ustvarjalcev, društev, zavodov, okrepili sodelovanje z drugimi deležniki v mestu ter z novostmi poskrbeli, da se je Celje na turističnem zemljevidu še bolj pozicioniralo kot obiska vredna adventna destinacija. Evalvacija, ki jo bomo v Zavodu Celeia Celje na podlagi anket in drugih metod opravili do sredine januarja pa bo postregla s podrobnejšim uvidom v posamezne programske segmente (njihove slabosti in prednosti),« je ob koncu Pravljičnega Celja 2023 ocenila mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje (ZCC).

V 30 dneh je več kot 60 dogodkov, ki so jih v ZCC pripravili s partnerji in ob podpori Mestne občine Celje, obiskalo okrog 80.000 ljudi, kar je približno 10 % več kot so pričakovali. Dober obisk se odraža tudi na zadovoljstvu ponudnikov. Jaka Obrez iz trgovine Domača štacuna je zadovoljen s povečano prodajo, predvsem pa z dejstvom, da se je promet za 50 % povečal na račun obiska nestalnih strank. »Novi kupci praviloma niso bili iz Celja, ampak iz drugih koncev Slovenije, pa tudi tujine. Nanje smo se dobro pripravili, zagotovili kakovostno ponudbo, predvsem pa že ob začetku Pravljičnega Celja spremenili delovni čas. Ta je bil daljši tako med tednom, kot tudi ob sobotah,« je še povedal Obrez. Oceno decembrskega dogajanja je podal tudi Stane Žilnik, ponudnik gostinskih storitev: »Pravljično Celje 2023 je bilo presenečenje kar se števila obiskovalcev tiče, organizacije in izvedbe dogodkov, pa tudi vremena. Govorimo o superlativih in zadovoljstvu. Seveda pa nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše. Še vedno ostaja želja, da bi Celje postalo oaza dobrega kuhanega vina, da bi vsi spoštovali obratovalne čase in zagotavljali kakovostno ponudbo. Dobri okusi so tisti, ki vlečejo in jih ljudje cenijo.«

Posebna pozornost je bila namenjena okrasitvi lokacije Zakladnice daril. Vanjo so umestili posamezne dogodke in poskrbeli, da je v praznem začasnem prostoru zaživela Piškotarna. Ponudnikom darilnega, unikatnega in rokodelskega programa ter izdelkov domače in umetnostne obrti s certifikatom so omogočili brezplačno uporabo prazničnih hišk ter na njihovo pobudo za teden dni podaljšali praznični sejem. Pokrili so tudi stroške infrastrukture: postavitve, uporabe in odvoza hiške. Po odzivih s terena si ljudje v hiškah želijo še bolj raznoliko ponudbo (denimo ročno izdelane rokavice, šale, kape), ponudniki pa več kupcev. »Ljudje so letos kupovali drugače kot lani. Dopoldnevi v začetku decembra so bili v smislu prodaje slabi, določeni dnevi pa odlični. Najbolj seveda tisti tik pred božičem. Veseli smo, da so nas poiskale stare stranke, obenem pa je bilo precej novih iz drugih koncev Slovenije,« je povedala Saša Hočevar iz Eko kmetije Tomič in dodala, da bi lahko bile praznične hiške bolj povezane, opaznejša pa bi morala biti tudi gostinska ponudba na tej lokaciji.

V Zavodu Celeia Celje so veseli tovrstnih pobud in različnih odzivov s terena. Tudi te bodo namreč vključili v končno evalvacijo, ki bo osnova za snovanje programskih vsebin v prihodnje.

VIR: Zavodu Celeia Celje