napovednik

RAZSTAVA
| NEMANJA CVIJANOVIĆTRG NERAVNODUŠNIH
Pregledna razstava25. 3.─21. 5. 2023
Tiskovna konferenca:Mestna galerija PiranPetek, 24. 3. 2023, ob 11.00
Otvoritev razstave:Galerija Loža KoperSobota, 25. 3. 2023, ob 12.00Velika pregledna razstava hrvaškega umetnika Nemanje Cvijanovića odpira bogato programsko leto 2023. Prvo večjo predstavitev tega avtorja, ki uspešno deluje v hrvaškem in mednarodnem prostoru, v Sloveniji Obalne galerije Piran pripravljajo v sodelovanju s številnimi partnerji (Občina Piran, Mestna občina Koper, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške, Občina Reka, Mestni muzej Reka, Fondacija Rosa Luxemburg Stiftung Beograd).
Razstava z naslovom Trg neravnodušnih je rezultat avtorjevega izbora ključnih del ustvarjalno in razstavno plodnega obdobja dveh desetletij. V štirih razstaviščih Pirana in Kopra - Mestna galerija Piran, Galeriji Meduza in Loža ter Skladišče Libertas Koper - bo predstavljen širok razpon medijskih izrazov: fotografije, slike, keramika, kolaži, video, grafike, instalacije in multimedijske stvaritve. Razpored po različnih lokacijah ne sledi kronološkemu zaporedju, temveč izpostavlja avtorjevo namero, da njegova konceptualno močna dela dobijo ustrezno prostorsko namestitev in priložnost vzpostavljanja vznemirljivega dialoga z gledalcem.
SlovenščinaItalianoEnglishDELAVNICA
| MARJETICA POTRČVODA IN ZEMLJA
Priprava Priročnika za soupravljanje pot med piranskimi vrtovi
Mestna galerija PiranSobota, 4. 3. 2023, 10:00-13:00Na zaključni delavnici z naslovom Priprava priročnika za soupravljanje poti med piranskimi vrtovi bomo poglobljeno obravnavali štiri teme: upravljanje javnega, soupravljanje skupnega skrbniki ali lastniki; zaščitena območja in ogrožene vrste ter Piran in turizem. Cilj delavnice je, da bodo, v času podnebnih sprememb in upadanja občanov Pirana, predlogi teh omizij postali del preobrazbe Pirana v odporno mesto.
SlovenščinaItalianoEnglishKOLOKVIJ
| PIRANOVAMUZEJI IN DIGITALNO
Mednarodni kolokvij29. 3.–1. 4. 2023Galerija Herman Pečarič Piran /Galleria Herman Pečarič PiranoVsebina kolokvija z naslovom Muzeji in digitalno razgrinja priložnosti, prednosti, nevarnosti in slabosti nove muzejske izkušnje v polju novih digitalnih tehnologij. Digitalne tehnologije omogočajo razvoj novih muzejskih praks in reinterpretacij muzejskih zbirk, novih oblik muzejske participacije, mreženja in dostopnosti dediščine. Muzeji z rabo razširjenih resničnosti (AR), virtualnih resničnosti (VR) in 3D digitalnih tehnologij ponujajo obiskovalcem nove načine razumevanja in komuniciranja.SlovenščinaItalianoEnglishOBVESTILOPrešernovanje OGP 2023 so za praznik slovenske kulture zaznamovali različni kulturni dogodki, ki so se zvrstili v Kopru in Piranu. Med temi ima posebno mesto sodelovanje učencev osnovnih šol iz celotne Slovenije, ki so se odzvali našemu vabilu. Ustvarjali so na temo gibanja, njihove najboljše likovne izdelke smo pokazali na razstavi Gibanje je zabavno v Galeriji Meduza v Kopru in v Galeriji Herman Pačerič v Piranu. V piranski galeriji je razstava mladih likovnikov podaljšana do 15. marca 2023.

VIR: OGP