Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica (SŠGZ) je na slovesnosti v dvorani Centra Nova v Velenju, 23. leto zapored podelila priznanja za najboljše inovacije v SAŠA regiji

Na letošnji razpis SŠGZ je prispelo 17 prijav s strani 8 prijaviteljev in 180 sodelujočih inovatorjev.


Inovacije premikajo meje. Odličnost posameznih podjetij se kaže v odnosu do dobaviteljev in kupcev. Dober odnos pa se kaže tudi v rezultatih pri snovanju številnih inovativnih idej. Inovacijski razvoj se večkrat kaže tudi kot konkurenčna prednost tako v domačem kot tudi mednarodnem okolju in inovativnost v današnji organizaciji postaja vse bolj pomembna dejavnost, saj je na nek način prvi stik z zunanjem okoljem in s konkurenco. Tudi na Savinjsko Šaleški gospodarski zbornici se zavedamo pomena inovativnosti v podjetjih in skupaj s člani komisije spodbujamo in promoviramo inovacijsko dejavnost z različnimi aktivnostmi, med katerimi posebej izstopajo priznanja za najboljše inovacije v SAŠA regiji, ki imajo zagotovo tudi mednarodni potencial.

Na nacionalni nivo ocenjevanja se skladno s pravilnikom uvrstile 3 inovacije, ki so najvišje  ocenjene prejemnice zlatih priznanj:
• Profesionalni pralni in sušilni stroji – Gorenje gospodinjski aparati d.o.o.
• Nova generacija vgradnih pečic Gorenje BIO21 – Gorenje gospodinjski aparati d.o.o.
• Samostojni popolnoma avtomatski kavni aparat ES600 – BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje.


Med prijavitelji so bili dva velika, štiri srednja in eno mikro podjetje ter ena samostojna inovatorka. Komisija, ki jo je imenoval upravni odbor SŠGZ, je dodelila osem zlatih, štiri srebrna in pet bronastih priznanj.

 
Strokovna komisija pod vodstvom predsednika dr. Marka Uplaznika je ugotovila, da kakovost prijavljenih inovacij v SAŠA regiji ostaja na visokem nivoju in da se nadaljuje rast števila prijav. Na podlagi ocen po posameznih kategorijah je komisija za ocenjevanje inovacij soglasno dodelila 8 zlatih priznanj (7 zlatih priznanji iz kategorije profesionalno podprtih inovacij, 1 zlato priznanje iz kategorije neprofesionalno podprtih inovacij), 4 srebrna priznanja (3 srebrna priznanja iz kategorije profesionalno podprtih inovacij in 1 srebrno priznanje iz kategorije neprofesionalno podprtih inovacij ) in 5 bronasti priznanji (5 bronasti priznanji iz kategorije profesionalno podprtih inovacij).
 
Na dogodku so bili s stojnico prisotni tudi predstavniki Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino, ki je partner v gospodarstvu že od leta 1991 ter Združenje SAZAS, ki si močno prizadeva za spodbujanje pomena glasbenih ustvarjalcev in glasbene avtorske pravice.
 
Nagrade sta inovatorjem na slovesnosti podelila predsednik Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice Tomaž Korošec in direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice Rok Plankelj.  Uvodoma pa so nagrajene inovatorje nagovorili 
 Peter Dermol, župan Mestne občine Velenje, Tomaž Korošec, predsednik Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice, Mitja Gorenšček, izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenija in Vid Habjan predstavnik, Spirit Slovenija. Prireditev je povezoval Aleš Novak, za glasbeno popestritev pa je poskrbela citrarka Tanja Lončar.


SEZNAM NAGRAJENIH INOVACIJ
 
BRONASTA PRIZNANJA

.Bronasta priznanja v kategoriji profesionalno podprtih inovacij:
  • Avtomatizirano izvajanje kontrole tesnjenja plinskih gorilnikov za različne tipe kuhališč (Gorenje Orodjarna)
  • Sledenje orodij in drugih osnovnih sredstev v proizvodnji z uporabo UWB, širokopasovne povezave v realnem času (Plastika Skaza)
  • Dnevna posoda Organko Daily za odgovorno ločevanje organskih odpadkov, narejena iz popotrošniške reciklirane plastike (Plastika Skaza)
  • Dvig kapacitet montažne linije 1 za proizvodnjo vgradnih pečic iz 950 na 1200 aparatov na izmeno (Gorenje gospodinjski aparati)
  • Aplikacija za razvoj zaposlenih (BSH Hišni aparati Nazarje)

SREBRNA PRIZNANJA

Srebrno priznanje v kategoriji inovacije brez profesionalne podpore:
  • Trajna sveča -mozaik na kamniti kocki (Marija Černivšek samostojna inovatorka)
Srebrna priznanja v kategoriji  profesionalnih podprtih inovacij:
  • Avtomatiziran izbor programa elektronike preko napajalne napetosti za pomivalne stroje DW 50/60 (Gorenje Orodjarna)
  • Vinska vitrina WCC700 (Gorenje gospodinjski aparati)
  • Delovni čoln na električni pogon E'DYN (Podkrižnik)

ZLATA PRIZNANJA

Zlato priznanje v kategoriji inovacij brez profesionalne podpore
  Sodelujoči robot in strojni vid kot standardna transformacija posameznega delovnega mesta v popolni avtomatizaciji in digitalizaciji proizvodnje (Miel)
 
Zlato priznanje v kategoriji profesionalno podprtih inovacij
  •  Pametni brezkontaktni zalivalni sistem za pametni hišni vrt SG2 (BSH Hišni aparati Nazarje)
  •  Pečniški tečaj z funkcijo mehkega zapiranja in mehkega odpiranja (Turna)
  •  Inovativni pristop k reševanju tehnoloških problematik z namenom zagotavljanja optimalne kakovosti brizganega spiralnega ozobja iz polimernih materialov na primeru planetnega gonila (Podkrižnik)
  •  Mini stoječi mešalnik-Sistem zapiranja proti izlitju (BSH Hišni aparati Nazarje)
  •  Samostojni popolnoma avtomatski kavni aparat ES600 (BSH Hišni aparati Nazarje)
  •  Nova generacija vgradnih pečic Gorenje BIO21 (Gorenje gospodinjski aparati)
  •  Profesionalni pralni in sušilni stroji (Gorenje gospodinjski aparati)

Partnerji projekta so Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javna agencija Spirit  in Gospodarska zbornica Slovenije.

 Foto/Video: Lightshade Visuals

Fotogalerija


PR: GZS