Mestna občina Velenje je letos že 18. leto zapored sodelovala pri projektu Evropski teden mobilnosti (ETM). Danes so v Občini Razkrižje pripravili zaključni dogodek, na katerem so Velenje razglasili za najaktivnejšo občino v kategoriji večjih občin.

Mestna občina Velenje je letos že 18. leto zapored sodelovala pri projektu Evropski teden mobilnosti (ETM). Danes so v Občini Razkrižje pripravili zaključni dogodek, na katerem so Velenje razglasili za najaktivnejšo občino v kategoriji večjih občin. Z aktivnim sodelovanjem v okviru pobude Evropski teden mobilnosti 2023 in z dosežki pri sprejemanju trajnih ukrepov ter ozaveščanju je naša občina pomembno prispevala k uresničevanju skupne vizije trajnostno povezanih skupnosti.
 
S sodelovanjem pri projektu ETM vsako leto opozarjamo na to, kako pomembno je spreminjanje potovalnih navad in želimo, da bi čim več občank in občanov vsaj krajše razdalje (do dveh kilometrov) premagovalo na okolju bolj trajnosten način: peš, s kolesom, z mestnim avtobusom Lokalcem … V okviru aktivnosti smo vsak petek v septembru izvedli kolesarski zajtrk, pri stavbi steklene direkcije smo organizirali točko »Poljubi in odpelji« (kiss&ride) za starše, ki pripeljejo šolarje v bližnjo osnovno in srednjo šolo. 19. septembra smo na Rudarski cesti pripravili dan brez avtomobila. Na njej so se odvijale različne športne dejavnosti in pester kulturni program. K bolj trajnemu prihodu v služb smo pozivali tudi zaposlene v občinski upravi.
Ob Evropskem tednu mobilnosti smo izvedli tudi igro Aktivno v vrtec z Belim zajčkom. Vrtce smo seznanili s projektom in jih spodbudili, da izvajajo aktivnosti trajnostne mobilnosti in spodbujajo starše in otroke k bolj trajnostnemu prihodu v vrtec.
 
Trajnostna mobilnost je premikanje na trajnostni način, kar vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in alternativne oblike mobilnosti. Cilj trajnostne mobilnosti je zagotavljanje učinkovite in enakopravne dostopnosti za vse, pri čemer je poudarek na omejevanju osebnega motornega prometa in porabe energije ter spodbujanju trajnostnih potovalnih načinov. Z ukrepi prometne politike moramo zagotoviti, da je potreba vsakogar po premikanju zadovoljena, vendar ob nižjih stroških in manjših stranskih učinkih, tveganju in porabi naravnih virov. Z doseganjem ciljev trajnostne mobilnosti prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, čistejšemu zraku v mestih, večji kakovosti bivanja, javnemu zdravju in socialni pravičnosti. Evropski teden mobilnosti je vsakoletna priložnost, da spremenimo svoje potovalne navade.
 
Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje, podnebje in energijo – Sklad za podnebne spremembe.
 
Prijazen pozdrav

VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje