Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik priporoča, naj ministrstvo za zdravje pri pripravi zakona o pravici oseb po prebolelem raku do enakega dostopa do zavarovalnih in kreditnih produktov konkretneje utemelji nekatere rešitve z vidika varstva pred diskriminacijo. Opozarja, da bi lahko zakon kljub dobrim namenom povzročil diskriminatorno obravnavo.

ponedeljek, 6.5.2024
Ljubljana, 06. maja (STA) - Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik priporoča, naj ministrstvo za zdravje pri pripravi zakona o pravici oseb po prebolelem raku do enakega dostopa do zavarovalnih in kreditnih produktov konkretneje utemelji nekatere rešitve z vidika varstva pred diskriminacijo. Opozarja, da bi lahko zakon kljub dobrim namenom povzročil diskriminatorno obravnavo.

Pri zagovorniku so zapisali, da si ministrstvo za zdravje s pripravo omenjenega zakona prizadeva, da bi imeli tisti, ki so preboleli raka, hepatitis C ali živijo s HIV, pri dostopu do zavarovalniških in finančnih storitev enako obravnavo in enake možnosti kot tisti, ki niso imeli teh diagnoz. Zagovornik pa je v priporočilih na predlog zakona navedel, da ministrstvo v njem ni utemeljilo, zakaj bi to pravico dalo samo tistim, ki so preboleli ti dve bolezni oziroma živijo s HIV.

Opozoril je, da bi to lahko povzročilo slabšo obravnavo ljudi, ki so imeli kakšno drugo bolezen, ki se morda upošteva pri sklepanju zavarovanj, posojil ali pri drugih finančnih produktih, pa jih osnutek zakona ne omenja. Zato je ministrstvo pozval, naj dodatno utemelji, zakaj s predlogom zakona ureja samo status nekaterih uspešno zdravljenih, so sporočili.
Zagovornik je ministrstvu priporočil tudi, naj dodatno pojasni, zakaj kljub prizadevanjem, da bi bili tudi ozdravljeni raka in hepatitisa C ali živijo s HIV obravnavani enako kot drugi zdravi ljudje, v osnutku zakona za to vseeno postavilo nekaj pogojev.

Osnutek zakona namreč predvideva, da se pravica do pozabe teh diagnoz pri zavarovalnih pogodbah upošteva, če se iztečejo do dopolnjenega 65. leta in če njihova zavarovalna vsota ne presega 280.000 evrov. Pri hipotekarnih posojilih pa se to zgodi, če znesek hipoteke ne presega 500.000 evrov. Zagovornik je ministrstvo opozoril, da bi takšno pogojevanje lahko pomenilo diskriminatorno obravnavo na podlagi starosti in zdravstvenega stanja prav teh uspešno zdravljenih, ki naj bi jih predlagana zakonska ureditev pred tem ščitila.
Pri Zagovorniku so dodali, da je ta v svoji praksi že ugotovil diskriminacijo osebe, ki živi s HIV, pri sklepanju nezgodnega zavarovanja. Z raziskavo Dostopnost zavarovanj za ljudi, ki živijo s HIV, iz leta 2020 pa je ugotovil, da so tem ljudem v Sloveniji zavarovanja za težke bolezni in podobna zdravstvena zavarovanja praviloma nedostopna, življenjska zavarovanja pa so jim dostopna ob prilagojenih pogojih.

Rok za oddajo pripomb v javni razpravi na predlog zakona o pravici do pozabe po prebolelem raku se sicer izteče danes.

VIR: Tax Fin Lex