Slovenija bo po sprejetju enotnega programa kohezijske politike, ki vključuje območni načrt za pravični prehod, prejela več kot 258 milijonov evrov iz Sklada za pravični prehod.

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Pixabay
Slovenija bo po sprejetju enotnega programa kohezijske politike, ki vključuje območni načrt za pravični prehod, prejela več kot 258 milijonov evrov iz Sklada za pravični prehod.


Ta podpora EU bo pripomogla k pravičnemu podnebnemu prehodu v dveh slovenskih regijah, in sicer v Savinjsko-šaleški regiji (SAŠA) in v Zasavju.

V SAŠA regiji bosta premogovnik v Velenju in premogovna bloka termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) zaprta leta 2033. Sklad za pravični prehod bo tako prispeval k diverzifikaciji lokalnega gospodarstva z vlaganjem v raziskave in razvoj, povezane z inovativnimi industrijskimi procesi in proizvodnimi zmogljivostmi v malih in srednjih podjetjih. Poleg tega bo sklad preoblikoval sistem daljinskega ogrevanja in za ogrevanje podpiral prehod z uporabe premoga na energijo iz alternativnih čistih virov, na primer iz sončne energije in toplotnih črpalk. Podpiral bo tudi proizvodnjo energije iz obnovljivih virov, kot je vodik. Poleg tega se bodo degradirani obrati v regiji, povezani s premogom, preoblikovali in oživili z namenom vlaganja v širitev proizvodnje energije iz obnovljivih virov. Sklad bo nazadnje 2.400 delavcem, dejavnim v premogovništvu, pomagal pri vseživljenjskem poklicnem usmerjanju in usposabljanju.

Regija Zasavje je imela premogovnik in termoelektrarno ter si prizadeva za razvoj novih sektorjev, ki bodo podpirali prestrukturiranje njenega gospodarstva. V ta namen bo sklad podpiral mala in srednje velika podjetja pri razvoju inovativnih poslovnih modelov ter ukrepov, ki bodo pripomogli k ohranjanju talentov v regiji in ustvarjanju novih zaposlitvenih možnosti. Vlagal bo tudi v razogljičenje regije prek proizvodnje energije iz različnih obnovljivih virov, kot je sončna energija, in ukrepe za energijsko učinkovitost. Poleg tega bo za spodbujanje zelenega prehoda podpiral ustanovitev „centra za predstavitev brezogljičnih tehnologij in usposabljanje o njih“ v regiji, ki se bo osredotočil na raziskave na področju podnebno nevtralnih tehnologij za prehod na sodobno, trajnostno in zeleno usmerjeno industrijo.

VIR: Naš Stik