DAN BREZ AVTOMOBILA, DAN ODPRTIH VRAT

/


Arhitektura v živo – Nove Fužine

Sreda, 18. 9. 2024 ob 17.00
Zbirno mesto: dvorišče MAO


Soseska Fužine  je bila zgrajena v kontekstu kontinuitete gradnje stanovanjskih sosesk pri nas med letoma 1978 in 1988. Gradili so jo v več fazah po načrtih arhitekta Vladimirja Brezarja ter urbanistov Borisa Novaka, Stanka Štora in Milene Mace Darje Horvic. Načrt soseske je upošteval načela samozadostnosti, poleg stanovanjskih enot so se gradili objekti z družbenimi vsebinami in trgovsko-servisnimi storitvami, hkrati pa so urejali odprte prostore ne le s parki in trgi, temveč z mnogimi športno rekreativnimi površinami. Soseska med Zaloško in Ljubljanico se danes razteza na 61 hektarjih in je z uradno poselitvijo 385 prebivalcev na hektar najgosteje naseljeno območje v Sloveniji; hkrati velja za izjemno živahno stičišče družbeno kulturnega dogajanja. Več >>

Prijave: izobrazevanje@mao.si

»Sodelovanje je del aktivnosti Muzeja v skupnosti. Muzej v skupnosti je prejel sredstva iz programa Evropske unije Horizon Europe v okviru projekta Recharge (št. pogodbe o dodelitvi sredstev 101061233).«
/


DAN BREZ AVTOMOBILA, DAN ODPRTIH VRAT

Nedelja v MAO

Nedelja, 12. septembra 2024 I 10.00 do 18.00 I  PROST VSTOP za obiskovalce brez avtomobila.
 
11.00 I Vodstvo po razstavi Grad --> koncepti, predmeti prostori (vodi: Katarina Metelko)

Medtem, ko bodo starši na razstavi, se lahko otroci zabavajo na ustvarjalni delavnici.

11.00 I Ustvarjalna delavnica Moje mesto brez avtomobila

Kako lahko potujemo po mestu? Pogovarjali se bomo o prevoznih sredstvih in infrastrukturi, ki jo za različna prevozna sredstva v mestu potrebujemo. Z lego kockami bomo gradili mesto, kot si ga želimo.

Dogodek je pripravljen v sodelovanju s Četrtno skupnostjo Moste in je del programa Evropskega tedna mobilnosti. Na Evropski dan brez avtomobila imajo obiskovalci, ki pridejo na ogled razstav v MAO brez avtomobila – z javnim prevozom, peš ali s kolesom, brezplačen vstop.

Prijave na ustvarjalno delavnico: izobrazevanje@mao.si

/


MUZEJ V SKUPNOSTI

V okviru Evropskega tedna mobilnosti vas Četrtna skupnost Moste in MAO vabita, da se udeležite naslednjih dogodkov. Udeležba na dogodkih je brezplačna! Vabljeni, da se nam pridružite!

Delavnice za otroke in odrasle

Torek, 17.9.2024 I 15.00–18.00
Lokacija: križišče intervencijske poti z Rusjanovim trgom


DELAVNICA 1
Soseska Nove Fužine je premišljeno načrtovana, zgrajena v modernističnem duhu, z obilico zelenih in rekreativnih površin ter infrastrukturo, ki je potrebna za kakovostno bivanje. Na delavnici bomo s pomočjo zemljevida govorili o urbanizmu Fužin. Udeleženci bodo lahko označili mesta, ki jih motijo in podajali predloge za izboljšavo.

DELAVNICA 2
V okviru delavnice Nariši si kolesarsko pot se bodo otroci preizkusili v vlogi urbanistov in mestnih načrtovalcev. Zbirali bomo predloge za nove kolesarske in pešpoti ter se prepustili domišljiji. Z Lego kockami bodo lahko otroci zgradili svojo idealno sosesko.

Fužinetlon

Četrtek, 19. 9. 2024, 15.00 – 18.00
Lokacija prireditve: zelenica pred Preglovim trgom 15, Ljubljana


Ustanove, društva in organizacije, ki delujemo na Fužinah, se predstavljamo z delavnicami, športnimi aktivnostmi in drugimi dejavnostmi. Fužinetlon organizirata Društvo SPM in Center za socialno delo Ljubljana – Skupnostni programi za mlade. Namen je, da otrokom, mladostnikom in odraslim približamo kakovostne alternativne načine preživljanja prostega časa. Muzej v skupnosti bo na dogodku sodeloval z ustvarjalno delavnico.  Sprehod za spomin

Petek, 20. 9. 2024 I 16.00
Zbirno mesto: vhod Doma starejših občanov Fužine

 
MAO se tudi letos pridružuje vseslovenskemu gibanju, ki je namenjen ozaveščanju in prepoznavanju demence v Sloveniji. V organizaciji Doma starejših občanov Fužine se bomo z njihovimi varovanci sprehodili po Fužinah in javnost opozorili na to, da je problem demence vse večji in da si osebe z demenco, tako kot drugi, zaslužijo enakovredno obravnavo v družbi.
 
»Sodelovanje je del aktivnosti Muzeja v skupnosti. Muzej v skupnosti je prejel sredstva iz programa Evropske unije Horizon Europe v okviru projekta Recharge (št. pogodbe o dodelitvi sredstev 101061233).«
/


PRIJAVE samo še do 26. septembra, POHITITE!

Slovenski paviljon na 19. mednarodni arhitekturni razstavi La Biennale di Venezia – 2025
 
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) z odprtim pozivom vabi zainteresirane k oddaji predlogov za predstavitev v slovenskem paviljonu na 19. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia, ki bo odprta od 10. maja do 23. novembra 2025.
 
Namen poziva je izbrati projekt in projektno skupino, ki bo zasnovala, oblikovala, izvedla in predstavljala slovenski paviljon na 19. mednarodni razstavi arhitekture v Benetkah. K sodelovanju so vabljeni arhitekti, krajinski arhitekti, urbanisti, oblikovalci, umetniki, kustosi, raziskovalci in drugi posamezniki ter organizacije in projektne skupine s člani različnih izobrazb oziroma profilov, aktivne na področju arhitekture, krajinske arhitekture, prostorskega načrtovanja in drugih disciplin, ki lahko prispevajo h koncipiranju, produkciji in predstavitvi vsebin paviljona.

Več na povezavi >>
/

JAVNO PREDAVANJE

AMIN TAHA: The Measure of Architecture

Četrtek, 19. 9. ob 18.00, Fakulteta za arhitekturo, Plečnikova predavalnica

V sklopu delavnice AA Nanotourism pripravljamo javno predavanje Amina Tahe, z naslovom The Measure of Architecture. Amin Taha bo v predavanju obravnaval razcep med materialnimi tehnologijami, etiko ter risanjem in estetiko, ki se je zgodil v 18. stoletju. Pojasnil bo vpliv te ločitve na razprave o arhitekturnih stilih v 19. stoletju, s poudarkom na iskanju pomena za »lepimi fasadami«. S konceptom homo faber iz del Richarda Sennetta bo povezal arhitekturno prakso s Protagorovo filozofijo in vprašanjem etičnega okvira. Osrednji del predavanja bo obravnaval arhitekturo v kontekstu podnebnih sprememb in zmanjševanja ogljičnega odtisa. Predstavil bo primere uporabe standarda EN15978 za trajnostne gradbene materiale z nizkimi emisijami. Nakazal nam bo, da bi arhitekturna industrija lahko postala gonilna sila za sekvestracijo ogljika, namesto da ostane eden največjih virov emisij.

Vljudno vabljeni!

Organizator: AA Nanotourism, Visiting School
Predavanje bo v angleščini.
/

GOSTINCI POZOR!

Javno zbiranje ponudb za oddajo poslovnih prostorov

Muzej za arhitekturo in oblikovanje odda v najem GOSTINSKI LOKAL, ki obsega prostore gradu, arkad in dvorišča na lokaciji Rusjanov trg 7, Ljubljana.

Več informacij na spletni strani v rubriki Informacije javnega značaja >>
/

Zvočni sprehod

Zeleni atrij mesta

25. 9.—28. 9. 2024 ob 18. uri
Lokacija: Plečnikov stadion, Dunajska cesta
 
Zeleni atrij mesta je zvočna raziskava zapuščenega prostora sredi mesta, kjer se razrašča zelena krajina. Združuje umetnost in arhitekturo in črpa navdih iz zgodovinske zgradbe, ki so jo po zasnovi Jožeta Plečnika začeli graditi leta 1925.

Termini dogodka:
Sreda, 25. septembra ob 18.00 (premiera in pogovor)
Petek, 27. septembra ob 18.00
Sobota, 28. septembra ob 11.00

PRIJAVE na povezavi >>
 
PR - Muzej za arhitekturo in oblikovanje