Člani Društva Četrtkova brenčanja v Mirni Peči zadnji novembrski četrtek, 24. novembra, ob 19. uri vse lepo vabimo v mirnopeško občinsko sejno sobo na potopisno pripovedovanje o motorističnem popotovanju po baltskih državah. Obeta se tudi kulinarični presežek.

Andreja P.

Dogodek: Potopisno predavanje o motorističnem popotovanju po baltskih državah in pokušina dobrot z Baltika
 
Datum in ura: četrtek, 24. november 2022, ob 19. uri
 
Kraj: občinska sejna soba, Trg 2, Mirna Peč
 
Osrednja gosta: Nina Mikec in Primož Tomažič
Nina Mikec in Primož Tomažič sta prekaljena motorista in popotnika, ki na motorju preživita praktično vse proste dni v letu. Med cestnimi ovinki dopustujeta že od leta 2010, ko sta se vsak s svojim motorjem prvič odpravila na skupno daljšo pot.
 
Do sedaj sta prevozila praktično celotno Evropo z izjemo Skandinavije in Anglije. Večkrat sta obiskala balkanske države - Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Albanijo, Bolgarijo, Romunijo - ter otoke Sicilijo, Sardinijo in Korziko. Letos sta prispela vse do praga Azije - Carigrada -, kjer sta okusila še malo Turčije.
 
V četrtek, 24. novembra, bosta v Mirni Peči predstavila motoristično popotovanje po baltskih državah. Nanj sta se odpravila konec poletja 2020, tik pred vnovičnim zaprtjem meja ob ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Časi so bili negotovi in do zadnjega dne pred odhodom nista vedela, kakšne omejitve, morebitne karantene in druge ovire ju čakajo na poti. A na srečo se je vse izteklo srečno in po načrtih, tako da sta 22. avgusta vendarle krenila od doma. Pot ju je vodila čez Madžarsko, Slovaško, Poljsko in potem preko treh baltskih držav - Litve, Latvije in Estonije - ter nazaj.
V 17 dneh popotovanja sta skupno prevozila 6099 kilometrov in vmes doživela marsikaj lepega, zanimivega in zabavnega. "Najbolj smešna prigoda je bila v Latviji. Za spanje sva rezervirala sobo v manjšem hotelu zelo blizu poti čez močvirje. Prihodnji dan sva se nameravala odpraviti že zelo zgodaj, saj sva želela doživeti sončni vzhod," se spominjata. Že takoj ob prihodu v nastanitev pa sta opazila malce drugačno opremo sobe. "Vse je bilo v rdeči barvi, blazine so bile žametne, luči so svetile s pritajeno svetlobo ... Ob postelji so bili čepki za ušesa, povsod je bilo polno kiča. No, ponoči sva ugotovila, da sva očitno rezervirala sobo v "love hut" hotelčku, saj so bili sosedje zeloooo "aktivni" in glasni. Podobno izkušnjo sva imela tudi že prvi dan v Litvi, kjer je bilo v nastanitvi ponoči v sosednjih sobah prav tako zelooo živahno," sta opisala.
 
Z motorističnega vidika so ju "(rahlo negativno) presenetile ceste, saj so vse ravne in z izjemo glavnih prometnic vse makadamske". Kot navdušena motorista sta zato komaj čakala kakšno krožno križišče, da sta na poti lahko končno naredila ovinek ali dva. Obenem ju je spremljajo nič kaj prijetno vreme; skoraj celo pot je deževalo in "stokrat dnevno" sta si morala obleči in sleči dežno opremo. Navdušila pa ju je narava, predvsem močvirja s speljanimi neskončnimi lesenimi potkami mimo tisočerih jezer.
Nina Mikec in Primož Tomažič bosta na potopisnem pripovedovanju opisala lepote in zanimivosti treh baltskih držav. Litva, Latvija in Estonija turistično morda res niso ravno najbolj priljubljena destinacija, a imajo po njunih odkritjih in ugotovitvah veliko za pokazati - od čudovite narave in prijaznih ljudi pa vse do prijetnih presenečenj in kulinaričnih doživetij. Oba sta namreč ljubitelja dobre hrane in seveda tudi na potovanjih vselej rada poskušata lokalne dobrote.
 
Del okusov želita predstaviti tudi obiskovalcem njunega potopisnega pripovedovanja, zato bosta zanje pripravila nekaj kulinaričnih presežkov z Baltika. Na pokušino bosta ponudila sladki maizes zupo in kirju koer, skutne kohuke in mesne kibinai, prigrizke pa bo moč poplakniti s prav posebno pijačo kvas.
V četrtek, 24. novembra, ob 19. uri ste torej lepo vabljeni v občinsko sejno sobo na Trg 2 v Mirni Peči na potopisno predavanje s kulinaričnim doživetjem. Dogodek bo sofinancirala Europe Direct Novo mesto.
 
V Društvu Četrtkova brenčanja v Mirni Peči medtem seveda dalje snujemo in pripravljamo zanimive in doživetij polne prireditve tudi v prihodnje. V najbolj veselem mesecu v letu na zadnji četrtek, 29. decembra, v Mirni Peči pripravljamo velik koncert s Čuki z animacijo za otroke in s prazničnim sejmom. Če želite prvi izvedeti, kje vas bomo znova povabili v brenčaško družbo, vas toplo vabimo k prijavi na mailing listo cetrtkova.brencanja@gmail.com. Vse dogodke sproti napovedujemo tudi na Facebook in Instagram profilu Četrtkova brenčanja v Mirni Peči in na naši čisto sveži spletni strani cetrtkova-brencanja.si.
 
Vedno znova se veselimo snidenja z vami,
 
Brenčači

VIR: Občina Peč