V sredo, 4. oktobra, ob 17. uri vas vabimo v Malo galerijo Banke Slovenije na vodstvo po razstavi V iskanju velikega voza študentov Oddelka za kiparstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

V sredo, 4. oktobra, ob 17. uri vas vabimo v Malo galerijo Banke Slovenije na vodstvo po razstavi V iskanju velikega voza študentov Oddelka za kiparstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Po razstavi nas bodo popeljali kurator MGBS Vladimir Vidmar in sodelujoči mladi ustvarjalci.

V iskanju velikega voza14. 9.–4. 10. 2023
sodelujoče študentke in študent: Lučka Centa, Maja Gregl, Isidora Todorić, Nina Tovornik, Tom Winkler
produkcija: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje UL

Razstava V iskanju velikega voza izhaja iz določene situacije naše sodobnosti in njene zahteve postavlja v središče svojega zanimanja. Sodobna umetnost nastaja pod imperativom aktualnosti, skrbne vpetosti v družbo in pretenzije njenega spreminjanja ali vsaj vpliva nanjo. Čeprav je ta hiperprodukcija poučevalne izjavljalnosti izredno negotova glede možnosti učinkovanja na svoje okolje, to prav nič ne zmanjšuje njene retorične vneme, prav nasprotno. Ravno to nesorazmerje med deklarativno ambicijo umetniških del sodobne umetnosti in njihovo »vsebino« postane izhodišče razmišljanja študentov kiparstva z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL.Dela se v prvi vrsti sprašujejo o sebi samih, o tem, kaj ostane, ko sodobni umetnosti odštejemo vzneseno retoriko in emancipatorne parole. V resnici začnejo govoriti bolj fizično, kot objekti, ki po eni strani izpričujejo neko izpraznjenost, po drugi pa se sprašujejo, ali v tej izpraznjeni lupini leži resnična vrednost in kaj ta dejansko je.
Več o razstavi si lahko preberete tukaj.

VIR: MGBS