Prevzemanje evra v času visoke inflacije: primer Hrvaške Vabilo na predavanje Borisa Vujčića, guvernerja hrvaške centralne banke

Prevzemanje evra v času visoke inflacije: primer Hrvaške
Vabilo na predavanje Borisa Vujčića, guvernerja hrvaške centralne banke
 
 
S prevzemom evra je Hrvaška 1. januarja letos postala najnovejša, 20. članica evrskega območja. Gre za prvo širitev od leta 2015, ko se je evrskemu območju pridružila Litva. Vsaka država mora pred sprejetjem evra poleg zagotavljanja institucionalne neodvisnosti centralne banke izpolniti ekonomske kriterije, in sicer visoko stopnjo stabilnosti cen, zdrave javne finance, stabilen devizni tečaj in konvergenco dolgoročnih obrestnih mer. Okoliščine, v katerih je Hrvaška vstopala v evrsko območje, so bile zahtevne. Med drugim so jih zaznamovali kriza povezana s COVID-19, ruska vojaška agresija v Ukrajini in posledično visoka inflacija.
 
V Banki Slovenije bomo gostili Borisa Vujčića, guvernerja hrvaške centralne banke, ki bo na svojem predavanju predstavil proces priprave Hrvaške na prevzem skupne evrske valute. Med drugim se bo dotaknil tem, kot so:
 
·         proces prevzemanja evra – nekoč in danes,
·         izzivi v povezavi z visoko inflacijo,
·         prednosti prevzemanja evra za majhno državo članico EU.
 
Javno predavanje z naslovom Prevzemanje evra v času visoke inflacije: primer Hrvaške bo v četrtek, 20. aprila 2023, med 14.30 in 15.30.
 
Dogodek bo z uvodnim nagovorom začel guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Sledilo bo predavanje guvernerja hrvaške centralne banke (Hrvatska narodna banka) Borisa Vujčića.
 
Predavanje bo v prostorih Banke Slovenije, omogočen bo tudi neposredni videoprenos. Dogodek je brezplačen in bo potekal v angleškem jeziku, prevod v slovenščino bo na voljo le navzočim udeležencem. Prijava prek spletnega obrazca je mogoča do 19. aprila 2023. Če ste se na dogodek že prijavili, se vam za prijavo zahvaljujemo.

VIR: BS