V Kranju je ta konec tedna potekal močan mednarodni miting, ki je bil tudi zadnja priložnost za plavalce, da dosežejo normo za nastop na bližajočem se evropskem prvenstvu v Beogradu.

V Kranju je ta konec tedna potekal močan mednarodni miting, ki je bil tudi zadnja priložnost za plavalce, da dosežejo normo za nastop na bližajočem se evropskem prvenstvu v Beogradu.

Evropski nastop v ženski štafeti 4×100 m prosto si je priplavala Tjaša Pintar z izidom 56,93. V tej disciplini je sicer zmagala Janja Šegel.

Tjaša Pintar se je plavanju vnovič popolnoma posvetila v zadnjih mesecih. Zaradi bolezni je izpustila februarsko svetovno prvenstvo v Dohi, kjer so si Neža Klančar, Janja Šegel, Katja Fain in Hana Sekuti priborile tudi nastop na olimpijskih igrah. Ker selektor Gorazd Podržavnik ni zaprl štafete, se je Tjaša Pintar odločila, da lovi dosežek 57,21, s katerim se je v štafeto uvrstila Hana Sekuti. Da ji lahko uspe, je s 57,22 v Kranju nakazala že zjutraj, popoldne pa namero potrdila.

Tjaša Pintar je po tekmi povedala, da je bilo njeno plavanje daleč od njenih osebnih rekordov in dodala: »Vem, da sem sposobna veliko več, kot sem pokazala danes, vseeno pa je to moj najboljši izid v zadnjem letu, zato moram biti z njim zadovoljna. Je korak naprej, tukaj zdaj smo in upam, da bom skozi poletje še dvigovala formo in pokazala še več.« Tjaša si želi tudi nastopa na olimpijskih igrah: »Pariz je bil cilj vsa ta tri, skupaj pa celo več let. Včasih se stvari zasučejo drugače, v zadnjem letu sem imela vrsto zdravstvenih težav, a trenirala sem in sem na dobri poti. Zdaj upam, da bo še bolje.«

Prvo ime mitinga je bila Janja Šegel, ki je poleg zmage na 100 m prosto zmagala še na 200 m prosto, kjer je ugnala Katjo Fain, in na 50 m hrbtno.
Po 200 m prosto je povedala: »Z nastopom na 200 m razdalji sem zelo zadovoljna, saj lepo stopnjujem izide. Današnji zmagi sta v redu, želela pa sem si še boljše čase. Do Beograda imam zdaj še 14 dni, da storim kar se da.«

Katja Fain je po zmagi na 400 m prosto povedala, da si je želela plavati hitreje, a je težko plavati sam v ospredju. Katja v Beograd odhaja z jasnim ciljem, da si na 200 m prosto priplava posamično normo za nastop na olimpijskih igrah v Parizu.

Med reprezentanti, ki bodo nastopili v Beogradu je tekmovala tudi Tina Čelik, ki je zmagala na 50 in  100 m prsno, Primož Šenica Pavletič, ki je slavil na 200 m hrbtno, Anže Ferš Eržen, ki je bil drugi na 100 m hrbtno, ter daljinska plavalka Špela Perše, ki je bila na 800 m prosto druga.

VIR: Plavalna zveza Slovenije