vabilo

Spoštovani,
 
v torek, 19. septembra 2023, ob 20. uri, vas vabimo v Slovensko kinoteko na projekcijo filma Ljubezni Branke Kolak in pogovor o Miri Furlan, legendarni filmski in gledališki igralki, katere avtobiografija Imej me rajši od vsega na svetu, je pred kratkim izšla pri Mladinski knjigi.
 
Pogovor bo vodila novinarka Vesna Milek, njena sogovornika bosta režiser Damjan Kozole in Mirin hrvaški založnik, Seid Serdarević, direktor založbe Fraktura, brez katerega knjige Imej me rajši od vsega na svetu bržkone ne bi bilo.
 
Veselimo se srečanja z vami!
 
 
 
O avtorici: Mira Furlan (1955-2021), v Zagrebu rojena igralka hrvaških, judovskih in slovenskih korenin, prejemnica zlate palme za najboljšo žensko vlogo v filmu Oče na službenem potovanju. Leta 1991 je z možem, srbskim režiserjem Goranom Gajićem, emigrirala v Ameriko. Tam je začela pisati svojo avtobiografijo kot pismo sinu Marku, da bi razumel, kaj se je dogajalo pred njegovim rojstvom, in da bi spoznal domovino svojih prednikov.

O knjigi: Imej me rajši od vsega na svetu je izpoved igralke Mire Furlan (1955–2021), ene največjih filmskih in gledaliških igralk nekdanjega jugoslovanskega prostora, ki je ob izidu pretresla javnost in sprožila veliko polemik ter izzvala kar nekaj sicer zapoznelih opravičil. Pisati jo je začela, ko je morala sinu v šestem razredu pomagati pri domači nalogi z naslovom Zapuščina mojih prednikov in se je spraševala, kako naj mu predstavi družinsko zgodovino, ne da bi ga prestrašila. Igralkin judovski ded je namreč umrl v koncentracijskem taborišču Jasenovac, mama in oče sta bila zaprta na Golem otroku. Mira Furlan odkrito pripoveduje tudi o karieri, v kateri je spoznala vse obraze slave. Največja preizkušnja zanjo je bil čas vojne na Hrvaškem v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je, ker ni hotela prekiniti sodelovanja z beograjskim gledališčem, postala tarča medijske gonje. Ko je emigrirala v ZDA, je sprva delala kot natakarica, njen mož pa kot selitveni delavec. Med tem je »doma« še kar potekal medijski linč, izhajali so članki z naslovi kot Tragična usoda velike hrvaške igralke in Težko življenje lahke ženske. Po številnih poskusih sta se oba z možem vrnila k svojemu poklicu. Njuna priredba Sofoklejeve Antigone v majhnem gledališču v Los Angelesu je prejela nekaj nagrad, mož Goran jo je prejel za režijo, Furlanova za izvedbo Antigone. Po vlogah v serijah Babilon 5 in Skrivnostni otok je ponovno postala mednarodno prepoznavna igralka. Po desetih letih se je vrnila na hrvaške odre. Nastopila je v naslovni vlogi Evripidove Medeje v Gledališču Ulysess Radeta Šerbedžije, pozneje je sodelovala tudi z znanimi in v tujini nagrajenimi filmskimi režiserji, kot so Danis Tanović, Goran  Marković in drugi. Leta 2021 je umrla v Ameriki za posledicami virusa Zahodnega Nila.

VIR: MKZ