ob izidu romana W na obisk v Slovenijo prihaja Igor Štiks, ugledni pisatelj, predavatelj in raziskovalec. V Ljubljani se bo mudil v sredo in četrtek, 23. in 24. 11. 2022.

Spoštovani,
 
ob izidu romana W na obisk v Slovenijo prihaja Igor Štiks, ugledni pisatelj, predavatelj in raziskovalec. V Ljubljani se bo mudil v sredo in četrtek, 23. in 24. 11. 2022.
Svojo novo knjigo bo predstavil v okviru 38. Slovenskega knjižnega sejma, in sicer z dogodkom Kako iz levičarskega idealista postati desničar. Pogovor s Štiksom in dr. Mitjo Velikonjo bo vodila novinarka Vala 202 Nataša Štefe. Več o dogodku: https://knjizni-sejem.si/dogodek/kako-iz-levicarskega-idealista-postati-desnicar/
 
Avtor bo po dogodku na voljo za izjave, za daljše intervjuje prosimo rezervirajte termin na e-naslovu: maja.lihtenvalner@mladinska-knjiga.si
 
Štiks v svojem novem romanu W, ki je napisan v maniri najboljših skandinavskih trilerjev, po vzdušju in slogu pa spominja na Paula Austerja ali Javierja Cercasa, pripoveduje napeto in vratolomno zgodbo o Walterju in Wladimirju, projicirano na ozadje več kot pol stoletja levičarskega gibanja v Evropi.
 
O romanu W:
Igor Štiks je pariški levičarski intelektualec, ki se po več kot petindvajsetih letih vrača na Jadran, na branje oporoke Walterja Sticklerja, konservativnega francoskega filozofa, ki je bil v nepojasnjenih okoliščinah umorjen na dalmatinskem otoku. Tam sreča zapeljivo aktivistko Tesso Simon. V Walterjevi hiši počasi spoznavata drug drugega ter skrivnostno, napeto in vratolomno zgodbo o Walterju, ki je iz levičarskega aktivista prelevil v vodilnega desničarskega misleca, in njegovem prijatelju Vladimirju, militantnem levičarju. Walterjeva in Wladimirjeva zgodba se razpleta kot napet politični triler na ozadju sodobne evropske zgodovine, ki nas popelje na vse konce celine. Da bi Igor in Tessa izvedela vse podrobnosti in razkrila skrivnosti, se morata odpraviti v Igorjevo in Walterjevo rojstno mesto Sarajevo. A pri tem ko se skušata dokopati do odgovorov v zvezi z Walterjevo smrtjo, odkrijeta tudi skrivnost Tessinega rojstva in manjkajoče kosce Igorjeve osebne zgodovine. Najnovejši roman Igorja Štiksa je knjiga, ki je dobesedno ni mogoče odložiti. Napisan v maniri najboljših skandinavskih trilerjev in vrhunske literarne kombinatorike, poln spletk in preobratov − W prinaša prerez zadnjega pol stoletja evropske in svetovne levice, njenih bojev, padcev in brezpotij. Roman, ki po atmosferi in slogu spominja na Paula Austerja ali Javierja Cercasa, nikogar ne bo pustil ravnodušnega.
 
O avtorju:
Igor Štiks je pisatelj in predavatelj ter raziskovalec. Doktoriral je na pariškem Inštitutu za politične študije. Danes predava na beograjski Fakulteti za medije in komunikacije, z ljubljansko Filozofsko fakulteto pa sodeluje kot raziskovalec na projektu Družbena pogodba v 21. stoletju. Je tudi prejemnik prestižnega francoskega odlikovanja Vitez umetnosti in književnosti. Med vojno v Bosni se je moral umakniti v Zagreb, kjer se je uveljavil kot eden izmed najprodornejših mladih intelektualcev in piscev. V Franciji, na Škotskem in v ZDA si je ustvaril uspešno akademsko in pisateljsko kariero, a je ves čas ostal dejaven spremljevalec in komentator naprednih družbenih gibanj v Srbiji, Bosni in na Hrvaškem. Zdaj živi v Beogradu, v slovenščino je preveden njegov roman Elijev stol (Študentska založba, 2008). Med njegova druga dela spadajo še romani Dvorac u Romagni (2000), Rezalište (2017) in W, ki je pravkar izšel pri Mladinski knjigi, ter več gledaliških iger.

VIR: MKZ