V četrtek, 9. novembra vas v vabimo v Malo galerijo Banke Slovenije na otvoritev razstave Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu študentk umetnostne zgodovine UL Filozofske fakultete.

V četrtek, 9. novembra vas v vabimo v Malo galerijo Banke Slovenije na otvoritev razstave Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu študentk umetnostne zgodovine UL Filozofske fakultete.

ob 18. uri: Pogovor ob izidu publikacije Razstave v Jakopičevem paviljonu med letoma 1919 in 1945 z urednikoma in avtoricama: Hana Čeferin, Lara Mejač, Miha Valant, Beti Žerovc / moderira Vladimir Vidmarob 19. uri: Otvoritev razstave

Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu9. 11.–3. 12. 2023avtorice projekta: Hana Čeferin, Jera Krečič, Neža Lukančič, Lara Mejač, Ana Obidurednika projekta in mentorja: Miha Valant, Beti Žerovc

kurator MGBS: Vladimir Vidmarprodukcija: UL Filozofska fakulteta, Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo

Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu je razstava o razstavah. Govori namreč o razstavnem programu, ki je v nekdanjem Jakopičevem paviljonu potekal med letoma 1919 in 1945. Paviljon, ki je stal ob vhodu v mestni park Tivoli, je od leta 1909 predstavljal osrednji prostor za razstavljanje sodobne likovne umetnosti in druge vizualne produkcije v Ljubljani.Razstava pripoved, ujeto na strani digitalne publikacije, razširja v prostor. Predstavljeni elementi poskušajo simulirati dve razstavi, ki sta se zgodili v paviljonu. Prostor Male galerije Banke Slovenije je odet v tapete, s pomočjo katerih obiskovalce vabimo k izkustvu razstavnega prostora ob XXVIII. umetnostni razstavi slovenskih in hrvaških mlajših umetnikov (1923). VR simulacija omogoča navidezen sprehod po paviljonu, kot je izgledal v času Razstave umetnic Male ženske antante (1938). Uprizoritvi razstav vabita k refleksiji o nekdanjem razstavišču in raznolikih razstavljavcih ter njihovih delih, ki so v njem našli svoj prostor.

Razstavo spremlja izid publikacije Razstave v Jakopičevem paviljonu med letoma 1919 in 1945, kot tudi diskurzivni program, v katerem bomo pestro razstavno dogajanje v Jakopičevem paviljonu med letoma 1919 in 1945, premišljevali z vabljenimi strokovnjaki. Celoten program je dostopen tukaj.

VIR: MGBS