Regionalna razvojna agencija Zasavje s partnerji uspešna na evropskem razpisu H2Regions, ki dodeljuje pomoč regijam za razvoj zelenih vodikovih tehnologij.

Datum objave:
18. januar 2023

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Pixabay

Kot so sporočili iz zasavske agencije, so lani v sodelovanju s HSE, Elesom, Plinovodi, Steklarno Hrastnik, Inštitutom Jožef Štefan in drugimi pripravili projekt, s katerim bi v zasavski regiji vzpostavili dve večji enoti za proizvodnjo zelenega vodika. Predlagan koncept predvideva proizvodnjo približno 250 ton zelenega vodika na leto s pomočjo elektrolize, ki bi jo izvajali z električno energijo pridobljeno iz obnovljivih virov. Primernost koncepta je prepoznala tudi komisija, ki je temu projektu v okviru evropskega programa Clean Hydrogen patnership odobrila svetovalno pomoč. Razvoj zasavskega vodikovega projekta bo tako podprlo svetovalno podjetje Element Energy iz Velike Britanije, pri čemer je končni cilj sodelovanja izdelava potrebne projektne dokumentacije.
»Kot regija z bogato tradicijo v energetiki je smiselno, da to dejavnost ohranimo. Pri tem je pomembno, da preidemo na najsodobnejše in čiste tehnologije ter uporabimo ohranjeno energetsko infrastrukturo oziroma vodikove tehnologije integriramo v industrijsko dejavnost v regiji. Z zelenim vodikom lahko povečamo energetsko neodvisnost regije, razogljičimo industrijsko dejavnost, sprožimo razvoj novih poslovnih modelov in spodbudimo razvoj novih gospodarskih dejavnosti, ki uporabljajo vodik kot vstopno surovino,« je ob dodelitvi evropske pomoči povedal koordinator priprave projektnega koncepta Kristijan Adamlje iz Regionalne razvojne agencije Zasavje in dodal, da je zeleni vodik vsekakor perspektivna naložba, pri čemer je za področje učinkovite rabe energije, proizvodnje čiste energije in diverzifikacijo energetskih virov v Evropi v okviru različnih programov na voljo več sto milijard povratnih in nepovratnih sredstev.

VIR: Naš Stik