Hrvaški turizem vstopa v glavno poletno sezono turističnega leta s pozitivnimi trendi in pozitivnimi rezultati turističnega prometa. To kažejo podatki sistema eVisitor, po katerih je bilo na Hrvaškem od januarja do konca junija realiziranih več kot 7,2 milijona prihodov in 28,1 milijona nočitev, kar predstavlja 6-odstotno rast prihodov in 2-odstotno rast nočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Hrvaški turizem vstopa v glavno poletno sezono turističnega leta s pozitivnimi trendi in pozitivnimi rezultati turističnega prometa. To kažejo podatki sistema eVisitor, po katerih je bilo na Hrvaškem od januarja do konca junija realiziranih več kot 7,2 milijona prihodov in 28,1 milijona nočitev, kar predstavlja 6-odstotno rast prihodov in 2-odstotno rast nočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani. Na jadranski obali so realizirali 25,8 milijona nočitev, kar je 2 odstotka več kot lani, na celinskem delu pa več kot 1,1 milijona nočitev, kar predstavlja 7-odstotno rast. V prvih šestih mesecih je bilo v mestu Zagreb realiziranih 1,2 milijona nočitev, kar predstavlja 8-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani.

»Pozitivni rezultati, ki smo jih dosegli v prvi polovici leta, so le še ena potrditev, da se Hrvaška profilira kot celoletna turistična destinacija, ki gostom ponuja vedno več vsebin izven poletnih mesecev. Odlične fizične kazalce spremljajo tudi finančni. V prvem četrtletju smo imeli za 24,61 odstotka več prihodkov od tujih turistov v primerjavi z rekordnim letom 2023, v prvih šestih mesecih pa za 6,5 ​​odstotka več fiskaliziranih računov. Z novim investicijskim ciklusom, za katerega je vlada zagotovila rekordna sredstva iz evropskih sredstev in ​​državnega proračuna, bomo še dodatno dvignili kakovost naše ponudbe. Verjamemo, da bo Hrvaška v tem obdobju, torej pred in po poletni sezoni, dosegla še boljše rezultate in tako v celoti dosegla naš strateški cilj – razvijati turizem skozi vse leto in po vsej državi. Zahvaljujem se celotnemu turističnemu sektorju za dosedanje rezultate, pred nami so najintenzivnejši meseci v letu in verjamem, da bomo ta pozitivni trend nadaljevali,« je poudaril Tonči Glavina, minister za turizem in šport.

Če segmentiramo hrvaške turistične rezultate po destinacijah, je bilo v prvi polovici leta največ nočitev realiziranih v Istri (8,4 milijona nočitev), Splitsko-dalmatinski županiji (5 milijonov nočitev) in na Kvarnerju (4,4 milijona nočitev), ter glede na destinacije - Dubrovnik, Rovinj, Zagreb, Split, Poreč, Umag in Zadar.

»Kot rečemo v športnem žargonu, je hrvaški turizem odigral odlični prvi polčas in v nadaljevanje turističnega leta vstopamo z velikim optimizmom. Pred nami so zelo intenzivni poletni meseci, saj trenutno v naši državi biva več kot 700 tisoč turistov dnevno. Kmalu bo ta številka presegla milijon gostov na dan, kar potrjuje zelo visoka zasedenost namestitvenih kapacitet. Ob tej priložnosti vabim vse turistične delavce, da nadaljujejo s svojim predanim delom, saj bomo le tako na gostih pustili pozitivne vtise, kar je še posebej pomembno, če upoštevamo, da se na destinacijo vračajo le zadovoljni gostje,« je povedal Kristjan Staničić, direktor Hrvaške turistične skupnosti.

Če pogledamo številke po trgih, so v prvih šestih mesecih največ nočitev ustvarili gostje z nemškega trga (5,7 milijona nočitev) in domači gostje (3,7 milijona nočitev), sledijo Slovenija (2,7 milijona nočitev), Avstrija (2,6 milijona nočitev), Poljska (1,8 milijona nočitev) in Velika Britanija (1,3 milijona nočitev). Če gledamo nočitve po vrstah nastanitvenih objektov, je bilo največ nočitev v hotelih (9,2 milijona prenočitev), domačih nastanitvah (preko 8 milijonov prenočitev) in v kampih (5,5 milijona prenočitev).

VIR: HTS