Velenje je v 2024 nosilec naziva evropski zeleni list. Nagrado nam je lani v Grenoblu podelila evropska komisija in je nagrada za dosežke in delovanje na področju varstva okolja – v preteklosti in danes.

Velenje je v 2024 nosilec naziva evropski zeleni list. Nagrado nam je lani v Grenoblu podelila evropska komisija in je nagrada za dosežke in delovanje na področju varstva okolja – v preteklosti in danes. Želimo si, da bi letos celo mesto delovalo in živelo z mislijo na bolj zeleno prihodnost in da bi svoje navade spremenili v bolj trajnostno naravnane. Tako smo se že lani večkrat dobili z različnimi javnimi zavodi, institucijami in tudi posamezniki, izvedli smo več delavnic in iskali najboljše poti za izboljšanje celotnega delovanja lokalne uprave v smeri – bolj zeleno, bolj trajnostno. V sredo, 14. februarja, bomo ob 17. uri na Titovem trgu pripravili velik otvoritveni koncert znane slovenske pevke Nine Pušlar. Že dopoldan, ob 12. uri, bomo pripravili novinarsko konferenco z odkritjem spominske table. Dan kasneje, 15. februarja, bomo v Domu kulture Velenje med 8.30 in 15. uro pripravili mednarodno konferenco o urejanju zelenih površin v urbanem okolju – Mi premikamo, spreminjamo, rastemo. Ob 18. uri pa bomo v domu kulture pripravili otvoritveno slovesnost.
 
Mestna občina Velenje je v razpise začela umeščat novo merilo »trajnostno delovanje oz. trajnostna izvedba projekta«, s katerim prijavitelje na posamezne razpise spodbujamo k uvedbi »zelenih« navad, saj si resnično želimo, da bi tudi uprava delovala čim bolj trajnostno. Izdelali smo tudi smernice za organizacijo trajnostnih prireditev. Izvedli pa bomo tudi več ukrepov s področja trajnostne mobilnosti, kot na primer umestitev varovanih kolesarnic na mestno plažo. V Centru ponovne uporabe Velenje bomo letos vzpostavili Knjižnico stvari, posodobili bomo tudi kataster dreves in izdelali načrt upravljanja z mestno drevnino.
 
Naši javni zavodi in institucije bodo izvedle več dogodkov v sklopu dogajanja evropski zeleni list, bodo pa tudi svoje večje in že tradicionalne dogodke prilagodili trajnostnim temam (generacijski festival, Pikin festival, Festival mladih kultur Kunigunda ...), pripravili bomo tudi dve razstavi (pri pošti in na poti na Velenjski grad), s katerima bomo opozarjali na spreminjanje našega ravnanja k bolj trajnostnemu, k bolj zelenemu. Naši cilji so dvigniti okoljsko ozaveščenost, poudariti pomen varovanja okolja, narave in trajnostnega razvoja, uvesti trajne dobre prakse ter trajne ukrepe in predvsem vplivati na spreminjanje ravnanja naših občank in občanov ter drugih obiskovalcev k bolj trajnostnemu ravnanju.
 
Izmislili smo si tudi nov slogan: mi spreminjamo, mi premikamo, mi rastemo (we change, we move, we grow).
 
Želimo si, da bi celo mesto delovalo in živelo z mislijo na bolj zeleno prihodnost.
 
Prijazno vabljeni na dogodke in aktivnosti, ki bodo potekali v sklopu naziva evropski zeleni list.
 
VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje