Gospodarska delegacija s področja vesolja je med 5. in 7. junijem 2023 obiskala center Francoske vesoljske agencije (francosko: Centre National D’Etudes Spatiales - CNES) in nekaj najpomembnejših podjetij v panogi, kot sta Airbus in Thales Alenia Space.

Gospodarska delegacija s področja vesolja je med 5. in 7. junijem 2023 obiskala center Francoske vesoljske agencije (francosko: Centre National D’Etudes Spatiales - CNES) in nekaj najpomembnejših podjetij v panogi, kot sta Airbus in Thales Alenia Space. V okviru obiska sta se Slovenska vesoljska pisarna in CNES dogovorila za podpis sporazuma, ki bo omogočil sodelovanje slovenskih podjetjih v bodočih vesoljskih programih CNES.

Dvanajst slovenskih podjetij pod vodstvom državnega sekretarja Matevža Frangeža je obiskalo Toulouse, kjer je center francoske vesoljske industrije. Gre za prvi obisk slovenske delegacije s področja vesolja v Franciji in zato pomemben mejnik za našo vesoljsko industrijo. Predstavlja prvi korak pri vzpostavljanju konkretnih aktivnosti med državama na področju vesolja.

CNES je ena vodilnih vesoljskih agencij v Evropi in svetu, ki med drugim upravlja z edinim evropskim izstreliščem v Francoski Gvajani – Kourou. Prav iz tega izstrelišča so poleteli prvi slovenski sateliti. CNES je pristojen za oblikovanje in izvajanje francoske vesoljske politike in ima skoraj 2400 zaposlenih na različnih lokacijah.

Delegacija se je srečala z glavnim izvršnim direktorjem CNES-a (angleško: Chief Operating Officer) Lionelom Suchetom in prepoznala številne priložnosti za sodelovanje na področju vesolja, predvsem v okviru programov Evropske vesoljske agencije (angleško European Space Agency – ESA). Velika vesoljska podjetja, kot so Airbus in Thales Alenia Space, znana tudi kot »sistemski integratorji« so namreč ključni pri izvedbi evropskega vesoljskega programa v okviru ESE. ESA razvija več novih projektov na področju vesolja, kjer se odpirajo možnosti tudi za sodelovanje slovenskih podjetij. S CNES je dogovorjeno, da bosta Slovenska vesoljska pisarna in CNES svoje sodelovanje opredelili v sporazumu, ki bo predstavljal okvir za sodelovanje slovenskih podjetij v številnih programih CNES. Prav tako je dogovorjeno, da bo francoska delegacija Slovenijo obiskala v začetku naslednjega leta, ko bo predvidoma podpisan tudi sporazum o sodelovanju.

Državni sekretar Matevž Frangež je ob tem povedal: »Majhen in dinamičen vesoljski sektor ima prebojne projekte, za njegov pospešen razvoj pa je nujno, da ga povežemo z velikimi vesoljskimi integratorji, kot sta Airbus in Thales Alenia Space. Dogovorjeno sodelovanje s CNES bo temu dalo pomemben politični pospešek.«

Vodja Slovenske vesoljske pisarne Tanja Permozer pa je temu dodala: »Obisk v Toulousu, centru francoske in evropske vesoljske industrije, je bila dobra priložnost za predstavitev slovenskega vesoljskega sektorja in sodelujočih podjetij in raziskovalnih institucij CNES-u in drugim institucijam, ki igrajo pomembno vlogo pri razvoju vesoljskega sektorja. Dogovorili smo se za nadaljnje korake za okrepitev sodelovanja med državama na področju vesolja. Veseli smo tudi srečanj in predstavitev na Airbusu in Thales Alenia Space ter vzpostavitve kontaktov z regionalnimi institucijami ter vesoljskim grozdom.«

V sklopu obiska si je delegacija ogledala tri laboratorije v sklopu CNES, in sicer laboratorij za področje opazovanja zemlje, FIMOC za spremljanje instrumentov na roverju Curiosity, ki deluje na Marsu od 2012, ter Spaceship, ki je namenjen izvajanju raziskav na področju lunarnega habitata. Ti laboratoriji so bili izbrani na osnovi interesa in aktivnosti slovenske vesoljske skupnosti, saj se ravno na teh področjih naše aktivnosti hitro razvijajo.


Obisk v Airbus Defence and Space, Thales Alenia Space in Aerospace Valley

Delegacija je obiskala tudi dva izmed najpomembnejših sistemskih integratorjev na področju vesolja in sicer Airbus Defence and Space in Thales Alenia Space.

Divizija Airbusa, ki je posvečena vesolju, zajema širok spekter aktivnosti. Te zajemajo od vesoljskih sistemov, kamor spada tudi raketa Ariane za prevoz tovora na Mednarodno vesoljsko postajo, prevoz v vesolju (tudi servisni modul Orion), astronomija in kozmološke misije za boljše razumevanje temne energije in temne snovi za razumevanje in merjenje vesolja, planetarne znanstvene misije, sateliti za opazovanje zemlje (Airbus je namreč največji svetovni dobavitelj sistemov za opazovanje zemlje) ter telekomunikacijski sateliti. Aktivni so tudi na področju motorjev za rakete ter prototipov za vesoljska plovila.

Thales Alenia Space (TAS) ima preko 8500 zaposlenih na lokacijah v 10-ih državah, vključno ZDA. TAS dobavlja različne vesoljske sisteme, vključno s sateliti in zemeljskimi postajami, ki se uporabljajo za telekomunikacije, navigacijo, opazovanje zemlje, raziskovanje vesolja in znanost. Je drugi največji industrijski deležnik pri Mednarodni vesoljski postaji. Poleg izdelave satelitov, kjer so med vodilnimi, proizvajajo tudi večnamenske logistične module.

Pri  obeh sistemskih integratorjih so slovenska podjetja predstavila svoje aktivnosti in področja, kjer bi lahko z njimi sodelovala, sledili pa so ogledi proizvodnih zmogljivosti in bilateralni sestanki.

Slovenska delegacija je obiskala še Aerospace Valley, ki je vodilni evropski grozd na področju vesoljske industrije. Vanj je vključenih preko 830 podjetij, ki ustvarjajo preko 147.000 delovnih mest.


Predstavitev slovenskega gospodarstva in sodelovanje z regijo Occitaine in Haute-Garonne

Prvi dan obiska je bil na Gospodarski in industrijski zbornici Toulouse organiziran poslovni dogodek, namenjen predstavitvi slovenskega gospodarstva, ne le vesoljskega sektorja. Na dogodek so bili namreč vabljeni predstavniki drugih sektorjev, ki lahko uporabljajo tehnologije in proizvode, ki jih nudijo sodelujoča slovenska podjetja. Med drugim s področja mobilnosti in železnic (grozd TOTEM), obrambe in varnosti (grozd PRIMUS) ter podjetja, ki delujejo na mednarodni ravni. Vesoljske tehnologije se namreč dnevno uporabljajo na številnih gospodarskih področjih.

V sklopu obiska se je državni sekretar Frangež srečal s prefektom regije Occitaine in Haute-Garonne Pierre-Andre Durandom, s katerim sta se pogovarjala o možnosti sodelovanja na regionalnem nivoju. To je pomemben prvi korak za krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Francijo. Regija ima šest milijonov prebivalcev in je na prvem mestu v Franciji glede na odličnost inovacij. V regiji deluje več kot 468.000 podjetij, kar jo uvršča na četrto mesto v Franciji ter je dom številnih centrov odličnosti (za vesoljsko in letalsko industrijo, kmetijstvo, zdravje, obnovljive, vire, biomaso in druge).

Delegacija ministrstva je bila izvedena ob podpori Veleposlaništva RS v Parizu in javne agencije SPIRIT Slovenije. Obisk je pomemben korak k vzpostavitvi sodelovanja z regijo Occitaine, ki je ena izmed pomembnejših gospodarskih regij v Franciji.


Izjave predstavnikov slovenskih podjetij

Andrej Orožen z Dewesofta je predstavil svoje vtise po obisku: »Vsaka minuta dneva je bila namenjena poslu, spoznavanju, izobraževanju, povezovanju. Ministrstvo in Slovenska vesoljska pisarna uživata velik ugled pri ključnih akterjih francoske vesoljske industrije in ti podpirajo vse večjo prisotnost Slovenije v njihovi industriji. Sodelovanje v ESA in od danes tudi približevanje CNES utrjuje Slovenijo kot partnerja. Za podjetja je bila to odlična priložnost, da se predstavimo in dobimo direktne kontakte za nadgradnjo poslovnih priložnosti, v večjih podjetjih pa smo dobili jasna navodila, kakšna je pot do izvedbe poslov. Delegacija je uspela, sedaj je na podjetjih, da opravimo delo do konca.«

Dejan Gačnik s podjetja SkyLabs je povedal: »Gospodarska delegacija v Toulouse je odraz prizadevanj za promocijo slovenske vesoljske industrije na najvišji državni ravni in dokaz odličnega dela slovenskih podjetij s tega področja. Obisk bo zagotovo pripomogel podjetju SkyLabs okrepiti povezave z eno vodilnih držav vesoljske industrije. Odziv, ki smo ga bili deležni, je potrdil, da je delo SkyLabs že prepoznano v institucijah, kot so Thales Alenia Space, AIRBUS, CNES. Udeležba bo vsekakor koristna in pomembna za pospeševanje vstopa na Francoski trg z inovativnimi in radiacijsko odpornimi produkti za mikro in male satelite.«

VIR: MGTŠ