Zavod Celeia Celje, ki upravlja s celjskim Starim gradom, je v prvi polovici leta zabeležil po njihovih besedah zelo obetajoč turistični obisk. Na Starem gradu so našteli 33.000 obiskovalcev, kar je primerljivo z rekordnim letom 2019. Med turisti je največ tujih.

Celje, 17. julija - Zavod Celeia Celje, ki upravlja s celjskim Starim gradom, je v prvi polovici leta zabeležil po njihovih besedah zelo obetajoč turistični obisk. Na Starem gradu so našteli 33.000 obiskovalcev, kar je primerljivo z rekordnim letom 2019. Med turisti je največ tujih.

Največji obisk je bil junija, ko je največjo srednjeveško trdnjavo v Sloveniji obiskalo 8000 ljudi, v predkoronskem 2019 pa okoli 100 manj, je o turističnem obisku na Starem gradu Celje povedala direktorica Zavoda Celeia Celje Maja Voglar.

Po navedbah zavoda med turisti še vedno prednjačijo tuji. Slovenskih je bilo 27 odstotkov, tujih 73. Med temi največ Madžarov, sledijo Hrvati, Italijani, Nemci, Avstrijci, Francozi, Čehi in Poljaki.

Vedno več je tudi turistov iz Španije, Velike Britanije in Severne Amerike. Podatki nakazujejo, da Celje kot mestna destinacija z bogato kulturno dediščino in zelenim zaledjem postaja vse bolj atraktivna ne le za turiste v tranzitu, ampak predvsem tudi tiste, ki iščejo "intimnejša, butična doživetja, prijaznejša za vse, tudi za družine z majhnimi otroki", ocenjujejo v omenjenem zavodu.

V želji, da bi destinacijo popularizirali tudi pri domačinih, se na različnih prizoriščih od začetka leta vrstijo razne prireditve. V prvih šestih mesecih letos je Zavod Celeia Celje pripravil več kot 15 večjih dogodkov na prostem, na katerih so našteli nekaj nad 7500 obiskovalcev.

Glavnina tovrstnih prireditev se je v okviru programa Poletje v Celju sicer šele začela. V zavodu pričakujejo, da bodo na več kot 70 dogodkih v okviru Poletja v Celju našteli 20.000 obiskovalcev.

Z dodatnimi programskimi in promocijskimi aktivnostmi zavod vabi tudi k obisku Drevesne hiše v celjskem mestnem gozdu in Spominske hiše Alme M. Karlin v Pečovniku. Dodatne vsebine so v dveh mesecih, odkar so vrata hiše odprta, k obisku privabile 50 odstotkov več obiskovalcev, pravijo v celjskem zavodu. Porast obiskovalcev, skoraj 20 odstotkov, so zabeležili tudi na Drevesni hiši.

V Zavodu Celeia Celje so se pohvalili tudi z omembo celjskih restavracij v avstrijski kulinarični publikaciji Falstaff, ki je objavila posodobljen mednarodni vodnik po slovenskih restavracijah.

Med več kot 160 restavracijami so bile opažene tudi celjski bistro Lalu, Gostilna Francl in Gostilna Oštirka. Pri tem so 89 od 100 možnih točk in dve vilici prejeli v Bistroju Lalu, 84 točk in eno vilico pa v gostilnah Francl in Oštirka. Na seznam vplivnega mednarodnega vodnika sta se iz Celja uvrstila še Hotel Evropa in Gostilna in pivnica Stari Pisker.

VIR: STAkrog