Na izredni seji DZ o stanju na področju boja proti korupciji so poslanci v maratonski razpravi nizali očitke o koruptivnem ravnanju sedanje in prejšnje koalicije. Na očitke opozicijskih poslancev se je odzvala tudi pravosodna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan. Nanizala je vrsto ukrepov proti korupciji, ki so v pripravi

sreda, 21.2.2024
Ljubljana, 21. februarja (STA) - Na izredni seji DZ o stanju na področju boja proti korupciji so poslanci v maratonski razpravi nizali očitke o koruptivnem ravnanju sedanje in prejšnje koalicije. Na očitke opozicijskih poslancev se je odzvala tudi pravosodna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan. Nanizala je vrsto ukrepov proti korupciji, ki so v pripravi
.
"Trenutni podatki kažejo, da nam korupcija v Sloveniji odnese na letni ravni štiri milijarde evrov," je opozoril poslanec NSi Aleksander Reberšek. To je 2000 evrov na prebivalca na leto oziroma 8000 evrov na štiričlansko družino, "v desetih letih je to eno zelo dobro stanovanje," je izračunal Reberšek. Ta sicer ugotavlja, da je največ korupcije v zdravstvu, zato se zdravstveni sistem ni spremenil od svoje ustanovitve, to pa ustreza levim, kakor tudi desnim, je ocenil.

Ob tem pa Reberšek ugotavlja, da se tudi po današnji izredni seji na področju boja proti korupciji ne bo spremenilo nič na bolje. "Ta izredna seja danes bo kot ena velika predstava za javnost, na kateri se bomo levi in desni poslanci med sabo obmetavali z aferami, vsak bo svoje prepričeval, vse lepo in prav, ampak na koncu se enostavno ne bo nič spremenilo," je poudaril.

Da korupcija ne pozna političnih barv, se je z Reberškom strinjal tudi Damijan Zrim (SD), ki sicer meni, da ima korupcija imena in priimke, zato etikete korupcije ne kaže posploševati na vse člane političnih strank. Pozval je tudi k pripravi zakonodaje, ki bo "preprečila, da zadeve na sodišču zastarajo".

K sprejetju zakonodaje je v razpravi pozvala tudi Lucija Tacer iz Gibanja Svoboda. "Če bi bila ta seja o boju proti korupciji res dobronamerna in konstruktivna, bi mi danes s strani konstruktivne opozicije obravnavali kakšno novelo zakona, recimo, novelo zakona o kazenskem postopku," je poudarila Tacer.

Na opozorila Reberška o korupciji v zdravstvu se je odzval poslanec Žan Mahnič (SDS). Spomnil je, da je vlada Janeza Janše v zadnjem mandatu ustanovila urad za evidenco cen v zdravstvu. A ga je zatem vlada Roberta Goloba ukinila, "ker očitno vam ni v interesu, da bi bile cene medicinskega materiala nižje, ampak da so na nivoju, na kakršnem so," je med drugim ugotavljal Mahnič.

Ministrica, ki opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan, je v razpravi odgovarjala na več očitkov opozicijskih poslancev. Nanizala je številne ukrepe, ki jih po njenih besedah na ministrstvu pripravljajo na področju boja proti korupciji.

Dejala je, da so v sodelovanju s Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) začeli prenavljati nacionalno resolucijo o preprečevanju korupcije, ki čaka na obravnavo na vladi. Poleg tega so začeli pripravljati predlog novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in izhodišča za vzpostavitev urada za upravljanje s odvzetim premoženjem nezakonitega izvora. "Mislim, da je to tudi eden od ključnih mehanizmov na tem področju," je dejala.

Po besedah ministrice je sodniška zakonodaja, ki bo po njenih navedbah zagotavljala večjo neodvisnost ter odgovornost, transparentnost in učinkovitost dela sodstva, že pripravljena.
Prav tako pripravljajo spremembe na področju državnotožilske zakonodaje. Dejala je, da je prejšnja vlada dve leti blokirala imenovanje državnih tožilcev.

"Popolnoma ste ohromili in paralizirali kadrovanje v državnotožilsko organizacijo, ki je že tako ali tako podhranjena, glede na število kazenskih sodnikov in zadev, ki jim pripadajo," je dejala. Poleg tega je prejšnja vlada državno tožilstvo po njenih besedah podredila policiji, ki so ji "operativno dajali navodila".

V SDS so pripravili tudi predlog priporočil vladi za izboljšanje stanja na področju boja proti korupciji, a jih je v torek zavrnil že pristojni odbor za pravosodje, zato o njih danes niso glasovali.

VIR: Tax Fin Lex