V Celjskem domu, v katerem v dvorani Kino Union Društvo za ustvarjalnost Filter od leta 2022 skrbi za izvajanje art kino programa in filmsko vzgojo, je potekala redna skupščina Art kino mreže Slovenije.

V Celjskem domu, v katerem v dvorani Kino Union Društvo za ustvarjalnost Filter od leta 2022 skrbi za izvajanje art kino programa in filmsko vzgojo, je potekala redna skupščina Art kino mreže Slovenije. Obenem je 50 članov mreže prisluhnilo okrogli mizi na temo strategije razvoja in podpore kinematografov, na kateri je bila gostja tudi dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo RS.

V Celju je skupščina Art kino mreže Slovenije tokrat potekala prvič. V Kinu Union, ki se nahaja v Celjskem domu, Društvo za ustvarjalnost Filter z rednimi projekcijami art kino programa skrbi za razvoj kinematografske umetnosti in filmsko vzgojo. "Zelo smo veseli, da v letu, ko v društvu praznujemo 20-letnico delovanja na področju art kinematografije v Celju, gostimo volilno skupščino Art kino mreže Slovenije, na katerem se izbira novo vodstvo za prihodnji mandat. Tudi tema okrogle mize je izredno pomembna za prihodnost delovanja celotne mreže, ki po vsej državi omogoča dostopnost kakovostnih filmskih vsebin in vzgojno-izobraževalnih programov. V Kinu Union se bomo seveda še naprej trudili zagotavljati art kino program, kateremu smo zavezani že od samega začetka delovanja," je povedal Samo Seničar, programski vodja Kina Union.

Ob robu skupščine je v Celju potekal celodnevni program, med drugim tudi okrogla miza na temo strategije razvoja in podpore kinematografov. Na slednji so sodelovali: dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo RS, Gregor Deleja, direktor občinske uprave MOC, Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra in Petra Vidmar iz Društva filmskih producentk in producentov Slovenije.

Gregor Deleja, direktor občinske uprave MOC je izpostavil, da nova strategija MOC na področju kulture avdio-vizualne umetnosti prepoznava kot ene ključnih: »Zagovarjamo predvsem generacijsko vertikalo, s poudarkom na kulturno-umetnostni vzgoji in vzgoji občinstev. V Celju smo nekoč utirili pot Slovenskemu filmskemu festivalu in imeli tudi prvi art kino pri nas, tako da si moramo prepoznavnost na tem področju priboriti nazaj.« Dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo RS, je pozdravila srečanje z različnimi deležniki na področju filma in razpravo o tem, na kakšen način je treba pomagati art kino mreži kot tudi distribuciji slovenskega filma in filmskemu sektorju nasploh.

50 članov Art kino mreže Slovenije bo po redni volilni skupščini sodelovalo še na strokovnem delu programa, v okviru katerega bo potekala okrogla miza s filmskimi distributerji. 

VIR: Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje