napovednik


knnz (Neža Knez): thekidsaren’talrightRazstava

13. 4.–11. 5. 2023
Mala galerija Banke Slovenije, Slovenska cesta 35, Ljubljana
Odprtje: četrtek, 13. 4. 2023, 19.00
____________V svetu, ki ne pripada več ljudem, nečloveška_i protagonist_ka preiskuje ostanke človeštva in s pomočjo micelijskega omrežja raziskuje, razmešča in predeluje najdene artefakte. Pri tem ustvarja nova hibridna bitja in gradi lastni muzej. Nastajajoča zbirka spominja na zbirke prirodoslovnih in umetnostnozgodovinskih muzejev, njen_gov znanstveni pristop pa se močno razlikuje od uveljavljenih zahodnih raziskovalnih metod, ki imajo pogosto kolonialistične korenine. Instalacija skozi oči glive-bio-robota raziskuje povezavo med umetnostjo in znanostjo ter galerijo spremeni v dioramo možne prihodnosti.

VEČ
____________
Kuratorki: Urška Aplinc, Lara Reichmann
Organizacija: SCCA-Ljubljana, Mala galerija Banke Slovenije
Koproducent: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo

Back2Back: Teja Miholič – Sosedov psiček joka, kaj če je sosed umrlPogovor in projekcija

Sreda, 26. 4. 2023, 20.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
____________V okviru dogodkov Back2Back vabimo različne avtorice_je, da predstavijo svojo produkcijo in vzpostavijo dialog z deli iz arhiva Postaja DIVA po lastnem izboru. Umetnica in režiserka Teja Miholič predstavlja svoj film Sosedov psiček joka, kaj če je sosed umrl in izbor del, v katerih je prepoznala podoben humor, tempo, estetiko ali osebno izpovednost.

VEČ
____________
Organizacija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo

Delavnica pisanja besedil za umetnice_keSpletna delavnica

Torek, 25. 4. 2023, 17.00
Rok za prijavo: 20. 4. 2023
____________Pobliže si bomo ogledale_i besedila, kot so življenjepis, opis dela/projekta ali izjava umetnice_ka. Govorile_i bomo, kako ta besedila prilagoditi različnim kontekstom, npr. za portfelj, prijavo na razpis ali razstavo. Na osnovi prispelih besedil bomo nagovorile_i smernice pri pisanju, se dotaknile_i nekaterih pogostih dilem ter udeleženkam_cem pomagale_i izboljšati poslana besedila.

Mentorica delavnice bo Lara Plavčak, kuratorka sodobne umetnosti in sovodja šole Svet umetnosti. Udeležba je brezplačna.

VEČ O PRIJAVI
____________
Organizacija: SCCA-Ljubljana/Svet umetnosti, Kino Šiška/DobraVaga
Podpora: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo

Foto: Neža KnezSlika materialnosti svetlobe in toksinov rastlinDelavnica

5.–7. 5. 2023
Projektna soba SCCA
, Metelkova 6, Ljubljana
Rok za prijavo: 24. 4. 2023
____________Kako je videti analogni filmski trak in kakšne so njegove lastnosti? Kako narediti film brez uporabe kamere in kako ga predvajati na 16-mm projektorju?

Delavnica eksperimentiranja s 16-mm filmskim trakom in izdelovanja fitogramov bo potekala od petka do nedelje po tri ure na dan. Vodila jo bo vizualna umetnica Neža Knez, ki na festivalu V-F-X Ljubljana sodeluje s samostojno razstavo v Projektni sobi SCCA, kjer bo predstavila lastno delo z uporabo postopkov, ki so tudi predmet delavnice.

Kotizacija znaša 20 EUR na osebo in vključuje foto in filmski material ter prost vstop na vse projekcije festivala V-F-X Ljubljana (11.–14. 5. 2023).

VEČ O PRIJAVI
____________
Produkcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA
Partner: Slovenska kinoteka
Podpora: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo

VIR: SCCA-Ljubljana